RO EN
Košík je prázdný

Sorin Biban: Mai intai sa ajutam economia si apoi sa ne ocupam de colectare

O mare parte din masurile economice luate de autoritati in perioada pandemiei se concentreaza pe colectarea la buget si nu pe ajutorarea afacerilor afectate serios de criza. Pentru a iesi mai rapid din criza, trebuie mai intai ajutata economia si apoi sa ne ocupam de colectare, a declarat Sorin Biban, Senior Tax Manager la compania Biris Goran, in cadrul videoconferintei EURO-Constructii, ce a avut loc pe 25 iunie 2020.
"Masura cu bonificatia acordata pentru plata taxelor foloseste celor care au profit si care au bani sa-si plateasca impozitele, si nu celor care au fost serios afectati de criza. Trebuie mai intai sa ajutam economia, si apoi sa ne ocupam de colectare. Daca nu avem economie, adica de unde colecta, degeaba venim cu masuri agresive de colectare", a spus Sorin Biban.
Potrivit specialistului, masurile luate de autoritati nu sunt foarte clare si au fost interpretate diferit de autoritatile fiscale.
"Am avut destul de multe intrebari din partea clientilor cu privire la interpretarea textelor de lege publicate in perioada aceasta in Monitorul Oficial. Inclusiv pe partea de fiscalitate. De exemplu, in cazul bonificatiei de 5% la impozitul pe profit, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a avut o abordare destul de clara de la bun inceput, dar interpretarea ANAF a fost alta. Cei de la ANAF sustineau ca bonificatia se putea acorda numai daca au fost indeplinite toate celelalte obligatii fiscale", a spus Sorin Biban.
El a mai aratat ca o masura buna, inclusiv pentru sectorul constructiilor, a fost cea care vizeaza rambursarea de TVA cu control ulterior si care urmeaza sa se prelungeasca pana pe 25 octombrie. Aceasta nu a fost publicata inca in Monitorul Oficial. Specialistul in taxe a mai spus ca o alta masura ce ar fi de foarte mare ajutor in aceasta perioada ar veni tot din zona de TVA. "Pe partea de TVA, mai ales, se puteau relaxa conditiile pentru ajustarea bazei de impozitare in situatia neplatii facturilor. In momentul de fata nu se poate face asta decat atunci cand debitorul intra in insolventa sau in faliment", a precizat Sorin Biban.
 
Revenirea economiei la nivelul din 2019, estimata in 2022
Potrivit datelor prezentate de Sorin Biban la EURO-Constructii, Comisia Europeana estimeaza, pentru Romania, o scadere de 6% a PIB in 2020 si o crestere de 4,2% in 2021, in procente, de la an la an.
"Se estimeaza o revenire, dar numai partiala in 2021. Probabil in 2022 se va reveni la nivelul anterior crizei. Depinde foarte mult si de masurile pe care le vor lua autoritatile in perioada urmatoare, mai ales in 2021, in special ca trebuie tinut cont de faptul ca Romania a intrat in criza cu un deficit bugetar destul de mare si estimarile sunt ca acesta va creste. Tot Comisia Europeana estimeaza un deficit bugetar de 9,2% din PIB in 2020, respectiv 11,4% in 2021. Va exista o presiune foarte mare din perspectiva colectarii si atunci s-ar putea sa vedem unele masuri: cresteri de taxe sau o abordare mai agresiva din perspectiva colectarii a administratiei fiscale. Dupa cum s-a vazut si dupa criza din 2008-2009, inspectiile fiscale s-au intensificat, abordarea autoritatilor a fost destul de agresiva si nu de putine ori au cazut victime contribuabilii onesti. Este posibil ca, in continuare sa vedem si o crestere a fenomenului de frauda, mai ales pe zona de TVA. Ne exclud posibilitatea de a creste taxele. Probabil ca TVA este prima tinta, deoarece se colecteaza cel mai repede", a mai spus Sorin Biban la EURO-Constructii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter