RO EN
Košík je prázdný

Sierra Quadrant: Numarul firmelor dizolvate, la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani

Numarul firmelor dizolvate a atins, in prima jumatate a anului, un nivel record al ultimilor 15 ani, de 19.442 de afaceri, arata o analiza Sierra Quadrant. Numarul firmelor in dificultate, aflate in diverse stadii de insolventa, radiere, suspendare a activitatii sau dizolvate, a depasit 64.000, de asemenea un record al ultimilor 4 ani. Cresterea preturilor, scaderea consumului, reducerea activitatii economice si accentuarea fenomenului de dezintermediere au facut ca economia sa franeze semnificativ cu consecinte negative pe lanturile de business. Posibila majorare a taxelor si impozitelor ar putea accentua semnificativ declinul activitatii economice.
19.442 de companii au fost dizolvate in perioada ianuarie-iunie 2023, in crestere cu 18,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut (16.447). Precedentul record fusese inregistrat in 2018, cand 18.570 de firme fusesera dizolvate.
Cele mai multe firme disparute din meniul economic sunt din comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor (5401), in crestere cu 6,3% fata de perioada similara din 2022.
Topul domeniilor de activitate in care au fost inregistrate cele mai multe firme radiate plaseaza, pe locul secund, activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, cu 1915 firme (+33,9%), podiumul fiind completat de sectorul constructiilor, unde au fost inregistrate 1796 firme radiate (+17,2%).
Locurile urmatoare sunt ocupate de transport si depozitare (1491/+14,6%), Informatii si comunicatii (1195/ +61,2%) si Hoteluri si restaurante (1127/ +17,5%).
La nivel regional, cele mai multe firme dizolvate au fost consemnate in Bucuresti (4119), Cluj (1004), Constanta (892), Ilfov (870) si Brasov (723). Cea mai mare crestere de firme dizolvate a fost inregistrata in Botosani, de 118% ( 338).
64.000 de firme in dificultate, un record
Pe ansamblul primei jumatati a anului, statisticile indica un numar de 64.676 de firme in dificultate (aflate in diverse stadii de insolventa, radiere, suspendare a activitatii sau dizolvate), un record al ultimilor patru ani.
Spre comparatie, Sierra Quadrant contabiliza, in 2020, un numar de 42.549 de firme cu probleme iar anul trecut 62.474.
,,Asa cum estimam la inceputul anului, mediul de afaceri romanesc resimte din plin efectele inflatiei, cresterii costurilor operationale si accentuarea fenomenului de dezintermediere. Business-ul a devenit, in multe domenii, un teren destul de arid in care rezista doar cei care stiu sa isi adapteze expunerile financiare, volumul de activitate si mai ales cheltuielile operationale”, afirma Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant.
Potrivit analizei companiei specializate in restructurarea afacerilor, dincolo de recordul de firme dizolvate, primele sase luni din acest an au adus si un numar foarte mare de firme cu activitatea suspendata.
Datele Registrului Comertului indica un numar de 7938 de firme cu activitatea suspendata, fata de 7190 anul trecut (+10,4%) si 6043 in 2021.
Cele mai multe firme cu activitatea suspendata sunt in Bucuresti (981), Cluj (562), Brasov (364) si Iasi (327).
Si numarul firmelor radiate este la un nivel ridicat. Statisticile indica peste 33.000 de firme care au disparut, practic, din mediul de afaceri, cele mai multe din Bucuresti, Cluj, Constanta si Timis, din comert, activitati profesionale si constructii.
Fotografia primelor 6 luni din 2023, din prisma firmelor in dificultate, reflecta doar in parte dimensiunea problemelor din economie.
,,Inflatia, reducerea creditului furnizor, limitarea accesului la creditare si cresterea dobanzilor, accentuarea blocajului financiar si scaderea semnificativa a vanzarilor pe fondul accentuarii problemelor economice ale populatiei sunt principalele provocari in perioada urmatoare. Acestora se adauga, bineinteles, posibila majorare a taxelor si impozitelor care va avea efecte majore in sectoare sensibile, precum constructiile si comertul’’, arata analiza Sierra Quadrant.
Potrivit expertilor,de modul in care firmele vor gestiona aceste riscuri va depinde supravietuirea acestora intr-o perioada in care problemele economice tind sa se accentueze.
Economia a franat semnificativ in prima parte a anului, marcand o crestere nesemnificativa, de numai 0,2%, potrivit datelor INS, iar perspectivele urmatoarelor sase luni nu sunt deloc incurajatoare.
Deprecierea cursului leului alaturi de scaderea semnificativa a afacerilor derulate pe credit furnizor vor accentua problemele din economie.
,,Sunt multe lanturi economice care atarna de un fir de ata.
,,Pentru multe firme, mai ales din zona IMM-urilor, posibila ridicare a plafonarii pretului gazelor si energiei si scumpirea acestora, alaturi de o presiune suplimentara din zona carburantilor, ar putea crea dificultati suplimentare’’, arata analiza Sierra Quadrant.
 
Concordatul preventiv, o solutie pentru firmele aflate in dificultate
Potrivit expertilor de la Sierra Quadrant, datele statistice din primele sase luni vin sa confirme estimarile companiei, facute la inceputul anului, care arata ca numarul firmelor cu probleme ar putea atinge, in 2023, un maxim al ultimilor ani, pe fondul scaderii puternice a consumului, urmare a inflatiei, scumpirii creditarii si accentuarii blocajului financiar.
Pentru firmele din Romania, cuvantul de ordine ramane reorganizarea afacerilor, mai ales in sectoarele cele mai sensibile, precum comertul, constructiile, industria prelucratoare si serviciile de transport si depozitare.
Una dintre solutiile aflate la indemana firmelor cu probleme este procedura de concordat preventiv, o alternativa optima la insolventa.
,,Procedura de concordat preventiv se prezinta ca o alternativa pentru firmele aflate intr-o situatie financiara dificila pe care doresc sa o redreseze, fara a impacta relatiile cu partenerii comerciali si pentru creditorii care doresc sa-si recupereze creantele detinute impotriva acestor debitori, in cadrul unei proceduri cu un grad de control asupra mecanismelor de protectie a intereselor economice”, spun expertii.
Potrivit legislatiei, concordatul preventiv reprezinta contractul incheiat intre debitorul aflat in dificultate financiara si creditorii sai care detin cel putin doua treimi (2/3) din valoarea creantelor acceptate si necontestate de debitor, omologat prin judecatorul sindic, contract prin care debitorul propune un plan de redresare a intreprinderii sale prin care, de asemenea, sa fie acoperite creantele creditorilor impotriva sa.
,,In piata insolventei exista patru actori mari - in primul rand debitorul, apoi creditorii, unii dintre ei avand experienta veche si vasta in domeniul insolventei, apoi judecatorul sindic si practicianul. Ultimii trei cunosc regulile jocului foarte bine, chiar daca au propria versiune si o aplica asa cum cred, iar judecatorul decide la final.
Debitorul este cel care se afla in centru, el simte pulsul afacerii, dar asta ii da si o nota de subiectivism foarte mare, combinata cu optimismul omului de afaceri, cu incapatanarea cu care insista sa mearga in directia pe care a mers in ultimii ani. Astfel, cel mai des, se intampla sa nu sesizeze dificultatea sau sa gaseasca remedii inadecvate.”, afirma Florin Dragomir, partener coordonator Sierra Quadrant.
Dificultatea reprezinta starea care determina o afectare temporara a activitatii ce da nastere unei amenintari reale si grave la adresa capacitatii viitoare a debitorului de a-si plati datoriile la scadenta.
Potrivit lui Florin Dragomir, trebuie sa identificam starea de dificultate cu claritate, sa o motivam, sa spunem ce avem de gand sa facem ca sa preintampinam efectul si sa apelam la increderea creditorilor.
Exemple de amenintare reala si grava ar putea fi falimentul furnizorului principal de materie prima, rezilierea contractului cu clientul principal, defectarea ansamblului functional pentru manufacturarea produselor comercializate, etc.
,,Scopul acestei proceduri este acela de a renegocia direct sau colectiv, cu majoritatea creditorilor, modalitati si termene de acoperire a creantelor care sa permita debitoarei redresarea economica si in acelasi timp sa ofere creditorilor o perspectiva mai buna de recuperare a creantelor fata de procedura insolventei’’, afirma Ovidiu Neacsu.
,,Evitarea insolventei elimina si dezavantajul defavorizarii acestuia pe piata relevanta, care ar duce la o scadere a incasarilor acestuia si, pe cale de consecinta, a capacitatii de acoperire a creantelor. Un alt avantaj pentru creditori este ca procedura suspenda curgerea termenului de prescriptie a dreptului de a solicita executarea silita, prin semnarea acordului de concordat, astfel incat creditorul semnatar nu risca sa piarda posibilitatea de a valorifica titlul executoriu detinut impotriva debitorului’’, a mai declarat Ovidiu Neacsu.
In cei peste 24 de ani de activitate, Sierra Quadrant a devenit una dintre cele mai importante companii de profil din Romania, fiind specializata in lucrari de administrare si lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare si diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie solutionate, concomitent cu procedura de insolventa: bilant de mediu, substante periculoase in proprietate, servituti neclare si litigii legate de patrimoniu, etc.
Recent, compania a finalizat cu succes unul dintre cele mai dificile dosare de insolventa din economia romaneasca, cel al Electrocentrale Bucuresti (ELCEN).
,,Dupa patru ani si doua planuri de reorganizare, Sierra Quadrant a reusit sa transforme o companie de interes strategic falimentara intr-un actor economic solid, care isi poate indeplini rolul important in cadrul sistemului de incalzire a Capitalei fara presiunea suplimentara adusa de starea de insolventa”, a declarat Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter