RO EN
Košík je prázdný

Sierra Quadrant: Multe firme au intrat in concordat preventiv si mandat ad-hoc

Revenirea economica din acest an a adus un reviriment semnificativ in multe domenii, de la comert la industrie si agricultura, insa cu riscuri pe masura provocarilor generate de inflatie, blocajul financiar si de problemele logistice. Peste 50.000 de firme, iesite secatuite din criza COVID, au abandonat lupta, iar numarul lor s-ar putea dubla pana la finele anului, estimeaza expertii de la Sierra Quadrant, companie specializata in reorganizarea afacerilor.
Economia a crescut semnificativ in primele sase luni din 2021, cu 6,5% si cu 13% in T2, reusind, pe ansamblu, sa depaseasca pierderile acumulate in 2020, anul COVID.
Impulsionata de revenirea consumului si de investitiile in crestere, dar si de efectele inflatiei, produsul intern brut a inregistrat o crestere semnificativa, mai repede decat se estima, semn ca mediul de afaceri s-a adaptat, in linii mari, provocarilor generate de pandemie si a stiut sa fructifice oportunitatile generate de ridicarea restrictiilor.
Potrivit Sierra Quadrant, dincolo de imaginea pozitiva, de ansamblu, aceasta revenire economica ascunde riscuri pe masura, semn ca avem de-a face cu o evolutie fragila, afectata in mod negativ de inflatia in crestere, de accenturarea blocajului financiar si de problemele de finantare cu care se confrunta majoritatea companiilor romanesti.
,,Sierra Quadrant estima, in anul pandemiei, ca sunt 60.000 de firme care se afla la limita supravietuirii, avand probleme grave, mai ales de ordin financiar, si pentru care subventiile oferite de stat (plata somajului tehnic, amanarea platii taxelor etc.) se vor dovedi un mar otravit. Realitatea, dupa ridicarea tuturor facilitatilor, ne confirma aceste estimari. Avem aproape 60.000 de firme care au abandonat business-ul, in primele sase luni din 2021, iar numarul lor va creste in perioada urmatoare’’, afirma Ovidiu Neacsu, asociat coordonator al Sierra Quadrant.
Potrivit datelor de la ONRC, 32.565 de firme au fost radiate in primele sase luni, cu 41,5% mai multe decat in perioada similara din 2020. In plus, alte 14.265 de firme au fost dizolvate (+18,42%), 6043 si-au suspendat activitatea (+17,6%), iar 3076 au intrat in insolventa, cu in crestere cu 30,34% fata de anul precendent.
,,Dincolo de insolvente, am mai inregistrat un numar tot mai mare de firme intrate in concordat preventiv si mandat ad-hoc, proceduri care le-au permis sa inceapa procesul de restructurare a afacerilor, in conditiile provocarilor generate de criza’’, explica Neacsu.
Urmeaza 10 luni de foc
Potrivit estimarilor companiei, numarul firmelor aflate in dificultate ar putea sa se dubleze in urmatoarele 6-10 luni.
,,Urmeaza 10 luni de foc pentru economie. Cresterea galopanta a preturilor, mai ales incepand cu luna iulie, a generat probleme majore pe lanturile comerciale, cu efecte directe in scaderea vanzarilor si accentuarea blocajului financiar. In conditiile in care peste 90% dintre firmele romanesti au probleme de finantare, pentru multe dintre ele toamna si mai ales iarna acestui an vor reprezenta un moment critic – unele se vor reorganiza si vor depasi criza, altele vor incheia activitatea’’, estimeaza analistii.
Potrivit analizei Sierra Quadrant, cele mai multe probleme sunt in sectoarele calde ale economiei, de la comert la constructii si industria prelucratoare acolo unde, de altfel, au fost inregistrate si cele mai multe insolvente din 2021 – comert (30,9%), constructii (16,8%) si industria prelucratoare (12,6%). La polul opus se afla Industria Extractiva, Energie & Gaze si Sanatate & Asistenta sociala, cu cate 0,3% din totalul insolventelor.
,,Consumul era de asteptat sa creasca, dupa un an in care romanii au stat mai mult in casa, insa acest fenomen se estompeaza pe zi ce trece, influentat si de cresterea semnificativa a preturilor. In constructii, scumpirea puternica a materialelor de constructii a creat dificultati majore dezvoltatorilor, multe dintre santiere urmand sa fie puse in stand-by in urmatoarea perioada. Iar in domeniul industriei prelucratoare, comenzile nu au ajuns inca la nivelul dinainte de criza, mai ales in ceea ce priveste exporturile. In plus, sectorul de prelucrare trece prin cea mai grava criza de personal din ultimii ani’’, arata analiza.
Din punct de vedere geografic, cele mai mari probleme, judecand doar din prisma numarului de insolvente, s-au inregistrat in judetele Maramures, Giurgiu si Calarasi, cu ponderi cuprinse intre 133% si 190%.
Alfabetul crizei, reinterpretat
In acest moment, revenirea economica tinde spre forma literei ,,V’’, insa urmatoarele 10 luni ar putea rescrie aceasta tendinta sub forma literelor ,,W’’ sau ,,K’’.
,,Inflatia, temperarea consumului si valul 4 al pandemiei ar putea aduce, la toamna, o scadere economica fata de trimestrele anterioare, urmata de o revenire in perioada sarbatorilor, sub forma literei W. Nu este exclus, insa, ca evolutia economica sa urmeze litera K, adica cu sectoare care vor continua evolutia pozitiva si cu altele care vor ramane sub semnul provocarilor generate de lipsa comenzilor si a personalului calificat’’, estimeaza analistii.
Un moment decisiv pentru revenirea economica il va reprezenta, fara indoiala, definitivarea PNRR si infuzia de bani in economie.
,,Cei aproape 30 de miliarde de euro, care ar urma sa vina incepand din 2022, vor aduce un suflu nou intr-o economie fragila, fara putere financiara, cum este cea romaneasca. Daca vor intra banii europeni, beneficiile se vor vedea pe scara larga in economie. Daca nu vom fi capabili sa atragem acesti bani, urmeaza vremuri grele, avand in vedere dezechilibrele majore ce s-au accentuat in ultimii 2 ani – cresterea datoriei publice, accentuarea deficitului de cont curent, cresterea blocajului financiar etc.’’ mai arata analiza.
In cei peste 23 de ani de activitate, Sierra Quadrant a devenit una dintre cele mai importante companii de profil din Romania, fiind specializata in lucrari de administrare si lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare si diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie solutionate, concomitent cu procedura de insolventa: bilant de mediu, substante periculoase in proprietate, servituti neclare si litigii legate de patrimoniu, etc.
Printre dosarele semnificative gestionate in prezent de Sierra Quadrant se afla Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), CET SA Bacau, Letea SA Bacau, Servicii Energetice Moldova SA, Donau Chem, Compania de Navigatie Fluviala Giurgiu NAV S.A., Teleferic SA, Rombet SA si GA-PRO-CHEMICALS S.A. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter