RO EN
Košík je prázdný

Sierra Quadrant: 71% din managerii de companii privesc cu pesimism catre anul 2022

Potrivit celei de-a VIII-a editii a Barometrului Sierra Quadrant privind starea business-ului romanesc, 71% dintre cei chestionati ( manageri, oameni de afaceri si angajati cu functii de raspundere in companii) au motive de pesimism privind evolutia economica din 2022, privind cu retincenta si neincredere posibilitatea dezvoltarii unor noi afaceri.
Doar 13% sunt opimisti si cred ca economia va urma o traiectorie pozitiva, in timp ce 16% au evitat sa se pronunte, considerand ca exista inca destul de multe necunoscute in privinta perspectivelor economice.
Daca in precedentul barometru, realizat in primavara, principala provocare o reprezenta pandemia si efectele sale (restrictii, scaderea consumului etc.), mentionata de 58% dintre respondenti, in noul sondaj, realizat in decembrie, cresterea inflatiei a trecut in prim-plan, remarcata de 82% dintre cei chestionati (fata de 43% in precedentul barometru).
In topul temerilor din 2022 se mai situeaza pandemia si efectele sale - restrictii, scaderea consumului etc. - mentionata de 69%, accentuarea blocajului financiar (37%), cresterea cursului euro (28%), a costurilor de finantare -scumpirea si limitarea accesului la credite (18%) si criza fortei de munca (16%).
,,Pandemia, cu efectele sale, a sapat puternic la baza increderii investitorilor in economie’’, spune Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant.
,,Chiar daca marea majoritate si-a restructurat, si-a eficientizat operatiunile, neincrederea - generata de lipsa unor perspective foarte clare, a devenit preponderenta intr-un mediu de business fragil, slab capitalizat si lipsit de predictibilitate’’, a mai spus acesta.
 
Revenirea consumului, miza din 2022
Dupa un an 2021 cu bune si rele, cu o evolutie economica inegala (cu sectoare pe plus si altele pe minus), managerii vad o continuare a acestui fenomen si in anul urmator.
Potrivit rezultatelor barometrului, focusul investitorilor va fi, in 2022, pe stimularea consumului, principalul motor al economiei. 58% dintre respondenti cred ca aceasta va fi miza lui 2022, dupa un an 2021 in care preocuparea mediului de business a vizat, in principal, restructurarea afacerilor.
Interesant este si faptul ca numai 34% dintre cei chestionati mizeaza pe o reluare a investitiilor in noul an, marea majoritate asteptand sa vada cum va evolua cadrul macro-economic si sanitar.
Dincolo de dinamica pandemiei COVID, de restrictii, de lipsa unei perspective din zona sanitara - cu efect direct in comportamentul de consum al romanilor, inflatia a pus gaz pe focul problemelor structurale din economie si a determinat o accentuare a blocajului financiar.
,,Dincolo de cresterile de preturi in cascada, de scaderea evidenta a vanzarilor, o consecinta semnificativa a inflatiei o reprezinta deteriorarea relatiilor de business. Creditul furnizor, legaturile de business bazate pana nu demult pe incredere, pe promisiuni si obligatii ferme, au fost puternic afectate de acest val de probleme care a afectat economia. Aceasta tendinta va guverna, cel mai probabil, anul de business 2022’’, a mai declarat Ovidiu Neacsu.
 
Cand va iesi economia din criza?
Oamenii de afaceri sunt, din pacate, tot mai reticenti in privinta depasirii crizei din economie.
Daca la barometrul din primavara, 71% dintre oamenii de afaceri chestionati considerau ca depasirea perioadei de criza, la nivelul intregii economii, va interveni in a doua parte a anului viitor, acum cei mai multi vad o intarziere a acestui fenomen cu cel putin un semestru.
57% estimeaza, astfel, o revenire solida a economiei abia in S1 2023, 34% mizeaza, in continuare, pe o evolutie pozitiva incepand cu S2 2022, iar 9% au evitat sa se pronunte.
Inflatia si pandemia sunt vazute de investitori drept principalii vectori care vor schimba directia economica intr-un sens sau altul.
Intrebati care ar fi atuurile economiei in perspectiva iesirii din criza, 37% dintre respondenti au indicat revenirea consumului in conditiile stavilirii inflatiei, 28% se bazeaza pe efectele atragerii fondurilor din PNRR, 16% au mentionat costurile relative scazute cu forta de munca, iar restul alte motive.
Potrivit analistilor de la Sierra Quadrant, cadrul macro-economic este mai impredictibil ca oricand, astfel ca pentru multe companii este o provocare sa isi faca un plan de business bine conturat pentru 2022.
,,Evolutia impredictibila a pandemiei COVID, scaderea consumului generata de cresterile spectaculoase de preturi, cresterea costurilor de finantare si lipsa increderii in partenerii de business contureaza un an de business plin de provocari, cu multiple necunoscute’’, arata rezultatele barometrului.
 
O economie mai adaptata la criza
Vestea buna, in tot acest tablou economic, este ca mare parte dintre investitori au invatat lectia crizei si si-au restructurat business-urile, in asa fel incat sa faca fata provocarilor generate de scaderea consumului, de restrictiile de circulatie si de accesul tot mai limitat la finantare.
De la scaderea costurilor logistice (chirii, utilitati, parc auto etc.) la reducerea creditului furnizor si digitalizarea activitatilor companiilor, masurile s-au dovedit eficiente in multe dintre cazuri.
Anul 2021 a adus, din pacate, si vesti rele, aproximativ 100.000 de companii incetandu-si activitatea.
,,Asa cum Sierra Quadrant estima inca din primavara, pe fondul lipsei de finantare, urmare a inflatiei si a scaderii consumului, multe firme, mai ales din comert si servicii si-au inchis portile. Estimam ca acest fenomen va continua si in 2022 si va afecta inclusiv business-urile din zona de productie, grav afectate de cresterea puternica a costurilor cu gazele, cu energia electrica si carburantii’’, arata barometrul.
Potrivit expertilor, numarul firmelor in dificultate ar fi fost mai mare daca statul nu ar fi sustinut, in timpul pandemiei, supravietuirea acestora.
,,Amanarea platii taxelor, a ratelor si leasingurilor bancare, platile facute pentru somajul tehnic, programul IMM Invest - au fost elemente care au mentinut pe linia de plutire o economie in care nevoia de finantare e uriasa si in care peste 90% dintre companii sunt slab capitalizate’’, mai spun specialistii.
 
Ne salveaza PNRR?
Este PNRR un colac de salvare, va aduce un boost semnificativ economiei? Potrivit managerilor chestionati de Sierra Quadrant, opiniile sunt impartite. 47% vad un impact pozitiv iar 29% sunt destul de reticenti.
Intrebati care cred ca va fi gradul de absorbtie al fondurilor din PNRR, 52% dintre investitori estimeaza ca Romania va fi capabila sa atraga intre 40-60% din bani, 24% il estimeaza sub acest nivel si numai 13% cred intr-o absorbtie de peste 60%. Restul au evitat sa se pronunte.
,,PNRR reprezinta o sansa istorica pentru Romania de a construi, intr-un timp foarte scurt, ce n-am reusit in ultimii 20 de ani. Impactul investitiilor din zona de infrastructura si digitalizare ar fi unul semnificativ dar nu suficient pentru a avea o economie pregatita pentru Industry 4.0, pentru economia viitorului’’, a declarat Ovidiu Neacsu.
,,Daca in 2022 vom reusi sa stavilim inflatia si scumpirea creditelor, sa atragem banii europeni si sa avem un Cod Fiscal favorabil, batut in cuie, perspectivele se vor imbunatati si vom asista la o crestere a increderii investitorilor in economie, cu efect direct in reluarea investitiilor si infiintarea de noi locuri de munca’’, a mai spus acesta.
Barometrul Sierra Quadrant privind starea economiei, editia a VIII-a, a fost efectuat de compania de consultanta Frames si Sierra Quadrant in perioada 8-14 decembrie 2021, prin chestionare online, telefonic si email, pe un esantion reprezentativ de 320 de firme din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT etc.
La barometru au raspuns, in total, 1239 de persoane. Profilul respondentilor a fost reprezentat de antreprenori, manageri de companii, middle si top management, cu studii superioare, 53% barbati si 47% femei, cu o varsta medie de 48 de ani.
In cei peste 23 de ani de activitate, Sierra Quadrant a devenit una dintre cele mai importante companii de profil din Romania, fiind specializata in lucrari de administrare si lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare si diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie solutionate, concomitent cu procedura de insolventa: bilant de mediu, substante periculoase in proprietate, servituti neclare si litigii legate de patrimoniu, etc.
Printre dosarele semnificative gestionate in prezent de Sierra Quadrant se afla Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), CET SA Bacau, Letea SA Bacau, Servicii Energetice Moldova SA, Donau Chem, Compania de Navigatie Fluviala Giurgiu NAV S.A., Teleferic SA, Rombet SA si GA-PRO-CHEMICALS S.A.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter