RO EN
Košík je prázdný

REI: Piata de consultanta pentru fonduri europene a depasit 50 milioane euro

Cele mai mari cinci companii si grupuri de companii specializate in servicii de consultanta pentru atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat au inregistrat o crestere accelerata a performantei financiare pe parcursul anului 2020, bifand evolutii si de peste 190% ale afacerilor, in special datorita cresterii solicitarilor pentru fonduri nerambursabile, arata o analiza a REI Finance Advisors, una dintre cele mai dinamice companii de profil din Romania.
Potrivit datelor publicate la Ministerul Finantelor, valoarea totala a afacerilor pentru cele mai mai mari cinci companii si grupuri specializate in consultanta pentru atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, a caror rulaj a depasit 500.000 de euro in 2020, s-a ridicat la peste 7,5 milioane de euro, in crestere cu peste 60%, fata de circa 4,6 milioane euro in 2019.
REI Finance Advisors si REI International Consulting, cele doua companii care fac parte REI Grup, au inregistrat cea mai mare performanta financiara din top, cu afaceri cumulate de peste 1,4 milioane euro si un profit de aproximativ 1 milion de euro, urcand pe locul 2 in clasamentul celor mai mari companii de profil.
Cea mai mare crestere a rulajului a fost inregistrata de REI International Consulting, cu aproape o triplare a afacerilor, de la circa 335.000 euro in 2019, la peste 970.000 de euro in 2020, in timp ce a doua performanta din clasament a fost bifata de REI Finance Advisors, tot parte a REI Grup, cu un rulaj de circa 460.000 euro in 2020, fata de circa 165.000 euro, in 2019.
Si la capitolul profitabilitate, companiile din top 5 au stat bine pe parcursul anului trecut, in ciuda unei perioade mai dificile, afectata de pandemie. REI Grup si-a imbunatatit marja profitabilitatii, la 73% pentru REI Finance Advisors si 63% pentru REI International Consulting, in timp ce companiile din top 5 au inregistrat marje ale profitabilitatii cuprinse intre 3 si 56%.
„Piata serviciilor de consultanta specializate in atragerea de fonduri nerambursabile pentru companiile cu activitate in Romania a crescut intr-un ritm sustinut in ultimii ani, ca urmare a evolutiei pozitive si increderii tot mai mari a companiilor in optiunile alternative de finantare oferite de UE sau de Stat. Din datele noastre, in prezent vorbim despre circa 200 de companii care ofera servicii de consultanta dedicate pentru accesarea fondurilor nerambursabile, cu un rulaj estimat la circa 50 milioane euro, si cu un potential de dublare in urmatorii ani. 2021 va fi un an de tranzitie intre cele doua perioade programatice 2014-2020 si 2021-2027, dar care va fi operational abia de anul viitor. Ne asteptam ca anul 2023 sa fie unul foarte bun intrucat se vor implementa marea majoritate a proiectelor depuse anul acesta prin intermediul HG 807/2014, asta deoarece se vor construi halele si vom incepe sa primim rambursarile pe aceste proiecte, cat si primele rambursari pe ce proiecte se vor depune la final de 2021- inceput de 2022, prin fonduri europene”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.
Principalele axe de finantare care au adus cresteri in portofoliile companiilor de consultanta, in 2020
1. Masura 2 - Granturi pentru capital de lucru (OUG 130/2020)
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului gestioneaza schema de ajutor de stat instituita prin OUG nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19.
Potrivit datelor oficiale, la inceputul lunii Iunie a.c. un numar de 22.226 de solicitari au fost procesate, dintr-un total tot de 22.226 de cereri de finantare inregistrate, dintre care 8.195 de contracte au fost deja platite de Ministerul Economiei .
2. HG 807/2014 - Maximum 50% finantare pentru proiecte de investitii de minimum 1 milion euro
Schema acorda 10% finantare nerambursabila pentru proiectele implementate in Bucuresti, 35% - Ilfov si Vestul tarii (judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis) si 50% finantare nerambursabila in restul judetelor tarii.
Eligibile pentru finantare sunt atat startup-uri, detinute de actionari care nu mai sunt implicati in alte companii ce activeaza in acelasi domeniu, IMM sau companii mari, cu mii de angajati. Conditie ar fi ca aplicantii sa fi inregistrat profit in cel putin unul din ultimii 3 ani de activitate. Pe lista cheltuielilor eligibile se numara investitiile noi, construirea de cladiri de la 0, extinderea cladirilor existente sau o simpla achizitie de echipamente care sa conduca la diversificarea produselor societatii, cresterea capacitatii sau schimbarea fluxului tehnologic. Nu este posibila renovarea de cladiri sau achizitia de cladiri deja existente. Mai multe detalii despre aceasta schema pot fi accesate aici.
3. HG 495/2014
Solicitantii eligibili pentru finantare prin Schema reglementata prin HG 495/2014 sunt intreprinderile din sectoarele expuse riscului de a isi pierde competitivitatea, din cauza finantarii sprijinulul acordat energiei din surse regenerabile, risc datorat electro-intensivitatii beneficiarului si expunerii la comertul international. Mai multe detalii despre HG 495/2014 pot fi consultate aici.
4. OUG 81/2019
Ajutorul de stat este acordat companiilor specializate in productia de aluminiu, extractia mineralelor pentru industria chimica si a ingrasamintelor naturale, fabricarea altor produse chimice anorganice, productia de plumb, zinc si cositor, fabricarea articolelor de imbracaminte din piele, productia de metale feroase sub forme primare si de feroaliaje, inclusiv tevi de otel fara sudura, fabricarea hartiei si a cartonului, fabricarea ingrasamintelor si a produselor azotoase, productia de cupru, fabricarea altor produse chimice organice de baza, filarea fibrelor tip bumbac, fabricarea fibrelor sintetice si artificiale, extractia minereurilor feroase, precum si fabricarea de polietilena, polipropilena, clorura de polivinil, policarbonat si pasta mecanica .
5. POR 2.2 - Granturi intre 200.000 euro - 1 milion euro
Programul Operational Regional 2014-2020 are ca obiectiv principal cresterea competitivitatii economice prin sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri, a infrastructurii si serviciilor. Acesta cuprinde 11 axe prioritare, POR 2.2. fiind a doua axa, de o importanta majora in special pentru ca vizeaza imbunatatirea competitivitatii IMM - un sector care are un impact semnificativ asupra competitivitatii economiilor regionale. Granturile oferite variaza intre 200.000 euro si 1 milion de euro. Mai multe detalii pot fi consultate aici.
Piata de consultanta, afectata de incertitudinile ce vizeaza proiectele depuse prin Masura 2 si Masura 3
Echipa de consultanti REI trage inca odata un semnal de alarma referitor la incertitudinile si blocajele ce au afectat cele doua programe de finantare oferite de Stat, prin intermediul Masurii 2 - Granturi pentru capital de lucru si Masura 3 - Granturi pentru investitii, parte a unui pachet de masuri ce au vizat redresarea economica pentru companiile afectate in perioada Pandemiei.
„Piata de consultanta va fi afectata major daca nu se vor achita integral sumele pe Masura 2 si daca se va anula Masura 3, cu circa 30 milioane euro, mai ales deoarece in primele 6 luni ale anului nu s-a deschis niciun apel pe fonduri europene. Abia in perioada urmatoare ne asteptam sa se deschida finantarea destinata HoReCa, precum si axele dedicate mediului rural, in special in agricultura”, a mai punctat Roxana Mircea.
Un numar de aproximativ 3.500 de companii care fac parte din „lista verde” pentru finantare nerambursabila, dintr-un total de 27.000, care au aplicat pentru sprijin financiar prin intermediul Masurii 3 de sustinere a investitiilor in Romania, proiect anuntat de Guvernul Romaniei in cursul anului 2020, si care au intrunit toate conditiile pentru a primi fondurile de la Stat, ar fi creat peste 10.000 de noi locuri de munca si ar fi platit taxe in cuantum de 300 milioane de euro doar cu salarizarea acestora pentru o perioada de 5 ani, in timp ce investitiile generate de acestea ar fi depasit 1 miliard euro, insa autoritatile iau in calcul anularea completa a finantarii acestora.
In cadrul Masurii 3 - Granturi pentru investitii, cu peste 27.736 cereri depuse, companiile ar fi trebuit sa beneficieze de granturi cuprinse intre 50.000 si 200.000 de euro pentru proiecte de dezvoltare, insa o presupusa frauda sesizata de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului din Romania, dar nedovedita pana in prezent, cat si lipsa fondurilor necesare pentru plata primei Scheme HoReCa - Masura 2, au condus la blocarea finantarii proiectelor, chiar daca acestea intruneau, pentru un numar de circa 3.500 de companii, criteriile de eligibilitate in totalitate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter