RO EN
Košík je prázdný

PWC: Romania, din nou pe ultimul loc intre statele membre la neincasarea TVA

Romania se afla din nou pe primul loc intre statele membre ale Uniunii Europene la neincasarea TVA, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Totodata, Romania isi adanceste pierderile din TVA cu 6 miliarde de lei in 2019 fata de anul precedent din raport. Cele mai mici deficite de TVA inregistreaza Croatia (1%), Suedia (1,4%), si Cipru (2,7%), iar cele mai mari Romania (34,9%), Grecia (25,8%) si Malta (23,5%).
“Deficitul de incasare a TVA al Romaniei s-a inrautatit in 2019, ajungand la 35,16 mld lei, dupa ce avusese loc o ameliorare in 2018 fata de 2017. Practic, bugetul Romaniei nu colecteaza peste o treime din TVA-ul cuvenit sau 3% din PIB, insemnand circa jumatate din deficitul pe care se estimeaza ca bugetul il va avea in acest an. Cred ca se pot face progrese mari la colectarea taxei prin informatizarea ANAF. De exemplu, in 2022 va demara raportarea prin fisierul standard de audit fiscal (SAF-T) care a dat rezultate in alte state. Insa efectele acestei schimbari in raportare nu se vor vedea mai devreme de 2024, dupa ce majoritatea contribuabililor se vor inrola in noul sistem”, explica Daniel Anghel, Partener si Liderul serviciilor fiscale si juridice, PwC Romania.
Conform rapoartelor Comisiei Europene, incepand din 2015, Romania a ocupat primul loc, in fiecare an, intre statele membre, avand cel mai mare decalaj de TVA. ”In ultimii doi ani, ANAF a facut cativa pasi importanti. Exista un pachet de masuri integrate a carui implementare a inceput in 2020 si ar trebui sa vedem deja unele rezultate anul viitor”, spune Daniel Anghel.
Anual, Comisia Europeana monitorizeaza deficitul de incasare a TVA (VAT Gap) inregistrat la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, indicator calculat ca diferenta dintre veniturile din TVA preconizate a fi incasate si cele efectiv incasate la bugetele statelor. Deficitul de incasare a TVA are in vedere pierderile de TVA inregistrate din evaziune, frauda, insolvente, faliment, erori administrative, obtinerea de avantaje fiscale necuvenite.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter