RO EN
Košík je prázdný

PwC: Masuri luate de guverne din 108 state ale lumii in contextul Covid-19

Odata cu declansarea crizei COVID-19, guvernele din toata lumea au adoptat masuri fiscale si economice pentru a limita impactul negativ asupra angajatilor si afacerilor. Daca analizam deciziile luate in Uniunea Europeana, vedem ca anumite prevederi sunt comune mai multor state datorita intentiei acestora de a contribui la asigurarea lichiditatilor pentru companiile afectate deja de instituirea starii de urgenta. Astfel, observam ca Belgia, Luxemburg si Letonia au optat pentru rambursarea accelerata a TVA; Italia, Cehia, Belgia, Austria, Malta, Franta, Luxemburg au prelungit termenul pentru depunerea declaratiilor fiscale / plata obligatiilor fiscale; Grecia, Italia, Polonia au introdus stimulente fiscale pentru donatiile efectuate de contribuabili; Austria, Italia, Franta, Polonia au suspendat actiunile de control fiscal.
Pentru o imagine mai clara, vom prezenta in continuare masurile pe care le-au aplicat alte tari europene.
Polonia a introdus optiunea de deducere a pierderii aferenta anului 2020 din veniturile anului 2019, daca veniturile din acest an sunt cu cel putin 50% mai mici decat in anul precedent. In 2021, contribuabilii vor putea depune declaratie rectificativa pentru anul 2019 si sa reduca veniturile din 2019 cu pana la 5 milioane PLN. Termenul limita pentru depunerea si plata impozitului pe profit este prelungit pana la 31 mai pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit, respectiv 31 iulie pentru organizatiile non-profit (ONG).
Donatiile sunt deductibile din impozitul pe profit (pentru o lista de entitati implicate in prevenirea si combaterea COVID-19), astfel: 200% deductibile daca sunt efectuate pana la 30 aprilie 2020, 150% deductibile pana la sfarsitul lunii mai si 100% deductibile pana la sfarsitul lunii octombrie.
Se acorda scutire de impozit pe profit pentru cercetare si dezvoltare (R&D) pentru intreprinderile care efectueaza cercetare si dezvoltare pentru produse care au ca scop prevenirea raspandirii pandemiei COVID-19.
Termenul limita pentru transmiterea dosarului de preturi de transfer este prelungit pana la 30 septembrie 2020.
Italia Au fost adoptate o serie de masuri benefice pentru mediul de afaceri, precum: acordarea stimulentelor fiscale pentru donatiile efectuate pentru sprijinirea masurilor de combatere a situatiilor de urgenta epidemiologica; suspendarea termenelor pentru audieri civile, penale, fiscale si administrative; prelungirea termenelor pentru depunerea situatiilor financiare si a bilanturilor pentru exercitiul financiar 2019, precum si amanarea depunerii declaratiilor fiscale pentru care termenul de depunere este intre 8 martie si 31 mai 2020.
Cehia a prelungit termenul limita pentru declararea impozitului pe profit / pe venit pentru anul 2019 de la 1 aprilie 2020 la 1 iulie 2020. In perioada respectiva nu se vor aplica penalitati si dobanzi de intarziere.
Belgia Indiferent de obiectul de activitate, contribuabilii pot solicita diverse facilitati fiscale (e.g. plata in rate a impozitului pe salarii, TVA, impozitul pe profit; eliminarea dobanzilor de intarziere, eliminarea amenzilor), daca se confrunta cu dificultati ca urmare a pandemiei Covid-19 (dificultatile trebuie demonstrate si supuse unor conditii suplimentare). Cererile pot fi depuse pana la data de 30 iunie 2020 si transmise prin mijloace electronice (e.g. email). De asemenea, deciziile de plata pentru taxe locale datorate de companii vor fi emise la o data ulterioara pentru a impiedica companiile sa aiba probleme de lichiditate (i.e. incepand cu luna septembrie).
Franta a adoptat amanarea termenului de plata pentru declaratiile aferente impozitelor directe (impozit pe profit, impozit pe salarii, impozite locale). In plus, in cazul in care amanarea platilor nu este suficienta, avand in vedere dificultatile financiare ale companiei, este posibila solicitarea unei reduceri fiscale, cu conditia furnizarii unei documentatii adecvate.
Bulgaria a acordat noi competente Agentiei Vamale de a dona bunuri confiscate, daca acestea pot fi de folos in conservarea sanatatii publice spitalelor. De asemenea, a fost adoptata prelungirea termenelor pentru platile impozitului pe profit / pe venit pentru anul 2019, precum si extinderea termenelor pentru publicarea situatiilor financiare anuale pentru 2019 pana la data de 30 septembrie 2020.
Ungaria a adoptat un pachet de masuri pentru companii din anumite sectoare de activitate (e.g. turism, ospitalitate, divertisment, jocuri de noroc, cinema, arte, organizare evenimente, activitati sportive, precum: (i) contractele de inchiriere nu pot fi incheiate inainte de 30 iunie 2020 (interdictia poate fi extinsa de catre guvern pana la sfarsitul perioadei de urgenta); (ii) pretul chiriei nu poate fi majorat in perioada de urgenta; (iii) pentru lunile martie, aprilie, mai si iunie 2020, angajatorii sunt scutiti de la plata tuturor impozitelor pe venit si contributiilor. De asemenea, s-a acordat o scutire de la plata obligatiilor fiscale pentru companiile care efectueaza servicii de transport de pasageri (e.g. taxi) pentru lunile martie, aprilie, mai si iunie 2020.
Finlanda a convenit asupra unui pachet pentru protejarea locurilor de munca si a nivelului de trai, precum si pentru a usura presiunea economica asupra companiilor. Conform estimarii Guvernului finlandez, valoarea totala a masurilor va fi de aproximativ 15 miliarde EUR.
Finantarea companiilor va fi asigurata printr-o serie de masuri. Scopul este de a asigura lichiditatea companiilor in timpul crizei si de a preveni falimentele, aceste masuri fiind aplicabile in toate sectoarele de activitate.
Spania a suspendat/intrerupt termenele aplicabile pentru procedurile administrative, precum si cele pentru instantele de contencios administrativ insarcinate cu actiunile fiscale. Termenele vor fi reluate incepand cu data de 1 iunie. De asemenea, autoritatile vamale vor adopta orice masuri necesare pentru a garanta tranzitul vamal in toate punctele de control si de la frontiera din porturi si aeroporturi. Se va acorda prioritate marfurilor esentiale, motiv pentru care procedurile vamale in legatura cu restul marfurilor (care nu sunt considerate esentiale) pot suferi intarzieri.
Pe parcursul starii de urgenta, majoritatea activitatilor desfasurate de catre departament vamal vor avea loc de la distanta, singurele servicii ce vor fi prestate fiind cele legate de eliberarea marfurilor pentru import / export. In plus, se vor aplica reguli speciale in legatura cu garantiile (nu vor fi solicitate documentele originale si vor fi acceptate copii scanate, indiferent de cererea potentiala care va fi efectuata in viitor): certificate de origine EUR-1 (emisiunea ulterioara a acestuia va fi acceptata in acest interval de timp); carnetul ATA (o copie scanata va fi acceptata de autoritatile vamale) si procedura de tranzit (o descriere exacta a marfurilor ar putea inlocui sigiliul acestora).
Austria a adoptat reducerea platilor in avans pentru impozitul pe venit sau impozitul pe profit pentru 2020, in masura reducerii preconizate a bazei de impunere (posibil pana la 0,00 euro, daca exista o problema de lichiditate). Nu se vor aplica dobanzi de intarziere in cazul unei sume suplimentare de plata ce intervine pe parcursul anului 2020, datorita reducerii platilor in avans. Dobanzile de intarziere si penalitatile pot fi reduse sau eliminate la cerere, ca urmare a demonstrarii impactului Covid-19 asupra contribuabilului. Mai mult decat atat, a fost prelungit termenul de depunere pentru declaratiile fiscale anuale si declaratiile lunare de TVA si au fost amanate / suspendate actiunile de control fiscal.
Studiul complet, actualizat zilnic, privind masurile fiscale, legale si economice luate de peste 100 tari din toata lumea in actualul context, realizat de reteaua PwC poate fi gasit pe site-ul PwC Romania dedicat impactului COVID-19 aici, precum si pe site-ul global PwC aici!
 
Un material de Daniel Anghel (foto), Tax and Legal Services Leader PwC Romania si Inge Abdulcair, Director PwC Romania

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter