RO EN
Košík je prázdný

PWC: Deficitul de colectare a TVA va fi redus semnificativ prin digitalizarea ANAF

Romania ramane pe ultimul loc in UE la colectarea TVA, inregistrand din nou cel mai mare deficit de incasare a acestei taxe din suma totala ce ar trebui colectata, estimat la 35,5%, conform raportului publicat recent de Comisia Europeana (CE), care utilizeaza date pentru anul 2020. CE se asteapta ca pentru 2021 diferenta sa scada pana la 33% datorita masurilor luate de administratia fiscala romaneasca, incepand cu 2020, de a introduce diverse mijloace de raportare digitala, precum implementarea SAF-T si conectarea caselor de marcat fiscale cu serverele ANAF.
Un punct pozitiv important al raportului este ca deficitul total de TVA in UE pentru 2020 a fost estimat in scadere cu circa 30 miliarde euro fata de estimarea revizuita pentru 2019, coborand la 93 de miliarde de euro. Explicatia este ca in timpul recesiunii a crescut conformarea voluntara la plata partial ca urmare a masurilor de sprijin financiar ale guvernelor care au fost conditionate de plata impozitelor.
Totusi, este nevoie de mai multe eforturi pentru a imbunatati colectarea TVA si, din acest motiv, impreuna cu raportul privind decalajul de TVA, Comisia Europeana a lansat o serie de propuneri pentru adaptarea sistemului de TVA la era digitala. Noul sistem introduce raportarea digitala in timp real in scopuri de TVA, bazata pe facturarea electronica care va oferi statelor membre informatii valoroase de care au nevoie pentru a intensifica lupta impotriva fraudei.
CE estimeaza ca facturarea electronica va contribui la reducerea fraudei in materie de TVA cu pana la 11 miliarde de euro pe an si la scaderea costurilor administrative si de conformitate pentru comerciantii din UE cu peste 4,1 miliarde de euro pe an in urmatorii zece ani. De asemenea, facturarea electronica asigura convergenta sistemelor nationale existente in intreaga UE si deschide calea pentru statele membre care doresc sa instituie sisteme nationale de raportare digitala pentru comertul intern in anii urmatori.
Pornind de la modelul deja existent al „ghiseului unic de TVA” pentru companiile care fac achizitii online, ar urma ca firmele care vand catre consumatori dintr-un alt stat membru sa se inregistreze o singura data in scopuri de TVA pentru intreaga UE si sa isi indeplineasca obligatiile in materie de TVA prin intermediul unui singur portal online, intr-o singura limba.
 
Digitalizarea administratiei fiscale: Unde se afla Romania
Fisierul standard de control fiscal (SAF-T) a devenit obligatoriu pentru marii contribuabili in 2022 si va fi aplicat etapizat si pentru celelalte categorii de contribuabili pana in 2024. De asemenea, au fost conectate la serverele ANAF casele de marcat electronice fiscale, putand fi urmarite tranzactiile in timp real. Tot in acest an, a devenit obligatorie Ro e-Factura pentru operatorii economici in relatia cu autoritati contractate de stat, B2G (business to government), precum si in contractele incheiate in relatia B2B (business to business), in masura in care acestea au ca obiect produse cu risc fiscal ridicat. Pentru celelalte contracte de tipul B2B, utilizarea este in prezent optionala. Potrivit Ministerului de Finante, in urma discutiilor cu Comisia Europeana, este asteptat ca Ro e-Factura sa devina obligatoriu pentru toate tranzactiile in relatia dintre companii, business to business (B2B), incepand din ianuarie 2024.
Conform reformelor fiscale asumate prin PNRR, decalajul de TVA ar trebui sa scada in Romania cu cinci puncte procentuale, pana in 2025, si per ansamblu colectarea taxelor sa fie imbunatatita cu 2,5% din PIB. Masurile de digitalizare a ANAF, precum SAF-T, facturarea electronica, RO-e Transport, conectarea caselor electronice de marcat cu serverul ANAF sunt esentiale pentru imbunatatirea colectarii veniturilor si indeplinirea obiectivelor.
 
Facturarea electronica, incurajata si de OECD
Facturarea electronica este considerata de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) foarte utila pentru cresterea nivelului de conformare fiscala a contribuabililor si reducerea decalajelor de TVA. Potrivit unui raport OECD, autoritatile din toata lumea ar trebui sa incurajeze raportarea digitala, prin stimulente acordate companiilor pentru investitii in calitatea sistemelor de raportare comerciale, detectarea mai eficienta si mai rapida a comerciantilor fraudulosi si imbunatatirea calitatii inspectiilor fiscale.
Uniunea Europeana a estimat ca pierderile potentiale de venituri din TVA atribuite neintroducerii cerintelor de raportare a facturilor in format digital de catre 15 state membre cumuleaza intre 22 si 27 de miliarde euro pe an, arata raportul OECD. In plus, UE a evaluat ca impactul introducerii facturilor electronice, in perioada 2014-2019, a fost o crestere de aproximativ 3% (19,3 miliarde euro) a veniturilor din TVA.
 
Exemplele Italiei si Ungariei
In state care au introdus de ceva timp factura electronica, datele privind impactul acesteia asupra respectarii obligatiilor fiscale sunt foarte incurajatoare, potrivit OECD. Spre exemplu, in Italia, in cursul anului 2019, sistemul de facturare electronica a detectat fraude in materie de TVA in valoare de 1,1 miliarde euro, in timp ce platile de TVA pentru livrari locale au crescut cu 3,6 miliarde euro, intre anii 2018 si 2019.
Ungaria a introdus in 2018 un nou sistem de raportare online, de utilizare gratuita, Sistemul de facturare online. Obiectivul introducerii raportarii online a datelor si al instituirii sistemului de gestionare a datelor este de a descuraja frauda fiscala. Prin aceasta evolutie, o mare parte din cifra de afaceri facturata a devenit vizibila si trasabila pentru administratia fiscala, in consecinta, gestionarea riscurilor a devenit mai eficienta, iar veniturile din TVA au crescut semnificativ.
Impactul acestor masuri in Romania va fi resimtit insa treptat, pe masura ce toti contribuabilii vor fi introdusi etapizat in aceste sisteme, si se vor reflecta in anii urmatori in nivelul de colectare a taxelor la buget.
 
Autor: Daniel Anghel, Partener, liderul serviciilor fiscale si juridice PwC Romania

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter