RO EN
Košík je prázdný

PwC: 77% dintre IMM-uri isi primesc cu intarziere banii de la marile corporatii

1,3 mii de miliarde de euro ar putea fi eliberate din bilanturile companiilor listate la nivel global, in situatia in care acestea iau masuri pentru eficientizarea capitalului de lucru, arata cel mai nou raport Navigating Uncertainty: 2018 Annual Global Working Capital Study realizat de PwC.
Documentul arata faptul ca aceasta eliberare de fonduri ar fi suficienta pentru ca firmele globale sa-si sporeasca investitiile de capital cu 55%, fara a fi nevoie sa acceseze fonduri suplimentare sau sa puna presiune pe fluxul de numerar.
In ciuda faptului ca, anul trecut, pentru prima data dupa 2014, situatia capitalului de lucru s-a imbunatatit, companiile globale se vor confrunta pe viitor cu probleme ce tin de disponibilitatea numerarului, intr-un climat de finantare din ce in ce mai dificil.
Raportul evidentiaza trei provocari pentru performanta financiara:
- In timp ce veniturile companiilor sunt in crestere cu 10% fata de anul anterior, rata de conversie a numerarului a scazut cu 6%, indicand faptul ca devine mult mai dificila conversia veniturilor in numerar.
- O rata anuala de 3,6% in ceea ce priveste scaderea cheltuielilor de capital sugereaza faptul ca organizatiile aloca mai putin numerar pentru investitii, ceea ce ridica potentiale amenintari pentru perspectivele lor de dezvoltare pe termen lung.
- Politica monetara actuala din ce in ce mai stricta, ca si incertitudinile asupra comertului global, duc la cresterea costului numerarului pentru companii.
Capitalul de lucru este cea mai ieftina sursa de numerar, de aceea companiile trebuie sa optimizeze performanta acestuia, astfel incat sa mentina un flux de numerar operational si sa elibereze fonduri pe care sa le poata investi, in conditiile unei piete volatile.
O strategie pe care raportul o propune este finantarea prin intermediul lanturilor de distributie, pe care organizatiile le pot folosi pentru a genera mai multa lichiditate din partea furnizorilor, pentru a oferi stabilitate lanturilor de distributie si a eficientiza platile, ajungand astfel sa maximizeze capitalul de lucru. Cu toate acestea, programe de acest gen sunt orientate catre furnizori mai stabili financiar si care au cel mai mare impact la nivelurile cele mai acceptabile de risc pentru finantatori. Acestia din urma, de regula, ignora furnizorii mai mici, care au nevoie mai mare de astfel de programe:
- 77% dintre companiile mici si mijlocii isi primesc cu intarziere banii de la marile corporatii.
- Peste o treime dintre companiile mici si mijlocii cheltuiesc importante resurse financiare si de timp pentru a recupera banii datorati de marile corporatii.
„Eficientizarea fluxurilor de numerar este deosebit de importanta in special pentru companiile care nu au rezerve foarte mari de numerar, mai ales in conditiile in care se doreste evitarea imprumuturilor pentru cheltuieli curente. Atunci cand resursele de numerar sunt considerabile, intervine nevoia de a folosi respectivii bani pentru dezvoltare sau pentru proiecte care aduc valoare adaugata mare companiei si un avantaj competitiv in piata”, spune Monica Biota, Partener, Servicii de audit, PwC Romania.
Prin extinderea optiunilor de finantare prin intermediul lanturilor de distributie catre companiile mici si mijlocii, acestea pot fi ajutate sa aiba acces la numerar in conditii competitive si sa beneficieze de un flux de numerar mai predictibil.
„In contextul incertitudinilor actuale, companiile trebuie sa se concentreze pe ceea ce ele pot controla. Capitalul de lucru si, in mod deosebit, inventarul si creantele, reprezinta oportunitati semnificative pentru companii de a-si maximiza fluxul de numerar operational”, spune Monica Movileanu, Partener, Servicii de Audit si consultanta contabila si financiara, PwC Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter