RO EN
Košík je prázdný

PRESEDINTIE: Reducere a taxei pe constructii speciale

Joi, 8 ianuarie 2014, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Mai precis, prin actul normativ al Guvernului, promulgat de presedinte, taxa pentru constructii speciale s-a diminuat de la 1,5% la 1% din valoarea de inventar, aplicandu-se astfel, din ianuarie 2015, asupra elementelor speciale de constructii, ce apartin contribuabililor persoane juridice, exceptand institutiile publice, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, asociatii, fundatii si celelalte persoane juridice fara scop patrimonial, potrivit legilor de organizare si functionare. Printre aceste constructii se afla platforme betonate, stalpi de electricitate, baraje, sonde, iazuri, canale de irigatii, centrale electrice, cosuri de fum si altele, respectiv cele prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificarile ulterioare.
Modalitati de calcul al impozitului
Noua cota de 1% se aplica astfel asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor, din care se scade valoarea cladirilor (inclusiv a lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare etc.) pentru imobilele inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru constructiile aflate sau care urmeaza sa fie trecute in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, respectiv valoarea constructiilor din subgrupa 1.2.9 din catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe. Contribuabilii sunt obligati sa calculeze si sa declare impozitul pe constructii, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datoreaza impozitul. Impozitul pe constructii, declarat potrivit prevederilor legii, se plateste in doua rate egale, pana la datele de 25 mai si 25 septembrie, inclusiv. Potrivit Guvernului, extinderea sferei de impozitare a constructiilor a aparut ca urmare a necesitatii de a implementa masuri urgente de sustinere a cresterii economice si de stimulare a investitiilor, in lipsa carora finantarea economiei pe termen scurt si mediu poate fi afectata, precum si in vederea respectarii angajamentelor referitoare la eficientizarea sistemului fiscal, asumate de Guvernul Romaniei in scrisoarea de intentie si in memorandumul tehnic de intelegere incheiate ca urmare a aranjamentului stand-by de tip preventiv dintre Romania si Fondul Monetar International. De asemenea, Executivul a luat in considerare obiectivul stabilit prin programul de guvernare de crestere a veniturilor bugetare prin largirea bazei de impozitare, in vederea sustinerii cresterii si in scopul asigurarii stabilitatii financiare a economiei nationale. Informatii suplimentare, la www.presidency.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter