RO EN
Košík je prázdný

OECD: Neconcordante intre locatia de raportare a profitului si aria de activitate

OECD (Organizatia de Coordonare si Dezvoltare Economica) a publicat in luna iulie statisticile din rapoartele pentru fiecare tara in parte (Country-by-Country sau CbC), principala concluzie desprinsa fiind existenta de neconcordante intre locatia in care se raporteaza profiturile si cea in care se desfasoara activitatile economice. Astfel, societatile cu rezidenta in tari recunoscute ca locatii de tip holding au raportat o pondere relativ ridicata a profiturilor, raportata la numarul de angajati sau nivelul activelor corporale.
In acest context, colectarea si o analiza eficienta a datelor din rapoartele CbC vor deveni pe termen scurt si mediu o prioritate a autoritatilor fiscale din toata lumea, in vederea dezvoltarii de instrumente de evaluare a riscului fiscal national. Inclusiv in raportul de performanta al ANAF pentru anul 2019 publicat recent se precizeaza faptul ca datele din rapoartele CbC sunt deja valorificate in cadrul analizelor de risc privind preturile de transfer.
Astfel, este important ca managementul local al companiilor sa verifice obligativitatea acestei raportari si in caz afirmativ daca raportul CbC fost depus intr-o tara membra UE. In Romania, amenzile pentru nedepunerea sau depunerea cu intarziere a Raportului CbC, sunt cuprinse intre 30.000 lei si 100.000 lei conform art. 336 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
Tinand cont de oportunitatile oferite de tehnologie, utilizarea de solutii software poate facilita vizualizarea si analizarea datelor din Rapoartele CbC, necesare si pentru identificarea de solutii pentru corectarea politicilor de preturi de transfer.
 
Context
Parte a raportului integrant privind impozitul pe profit la nivel global, OECD a prezentat informatii despre activitatile fiscale si economice globale ale aproximativ 4.000 de grupuri multinationale, ce opereaza in peste 100 de jurisdictii. Rapoartele pentru fiecare tara in parte sunt valabile pentru primele situatii depuse, si anume pentru anul fiscal 2016.
CbCr (Country-by-Country Reporting) a fost implementat ca parte din Actiunea 13 a proiectului impotriva BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) al OECD. Acest proiect amplu a implicat colaborarea a 135 de state in vederea combaterii practicile grupurilor multinationale de evitare a impozitarii, bazate pe exploatarea anumitor carente legislative.
In cadrul CbCr, grupurile multinationale mari trebuie sa dezvaluie informatii importante privind profiturile, imobilizarile corporale, angajatii, precum si locul in care isi platesc impozitele, in fiecare tara in care isi desfasoara activitatea.
Scopul primar al rapoartelor CbC este de a furniza autoritatilor fiscale informatiile necesare pentru a analiza comportamentul fiscal al companiilor in scopul realizarii analizelor de risc.
 
Informatii de interes pentru companiile din Romania
Este important de retinut si faptul ca termenul pentru depunerea raportului CbC este 12 luni de la ultima zi a anului fiscal de raportare a grupului de intreprinderi multinationale, iar notificarea trebuie depusa pana in ultima zi a anului fiscal de raportare. De exemplu, 31 decembrie 2020 este termenul de depunere a notificarii pentru anul fiscal calendaristic 2020 si a raportului CbC pentru anul fiscal calendaristic 2019.
Trebuie amintit ca legislatia in vigoare obliga grupurile de companii multinationale, care au rezidenta fiscala si in Romania si care inregistreaza un venit consolidat la nivel de grup mai mare de 750 milioane euro in anul fiscal precedent de raportare, sa depuna Raportul CbC, precum si o notificare privind calitatea entitatii constitutive, respectiv privind identitatea si rezidenta fiscala a entitatii raportoare a grupului.
In cazul in care la nivel de grup se decide ca o entitate din alt stat cu care Romania are incheiat un acord de schimb de informatii sa depuna Raportul CbC (i.e. in acest moment doar statele membre UE), entitatea din Romania va fi nevoita sa depuna doar notificarea cu privire la calitatea acestora in cadrul grupului de intreprinderi multinationale, respectiv identitatea si rezidenta fiscala a societatii raportoare.
Publicatia anuala recenta a OECD ofera un volum considerabil de informatii si statistici utile cu privire la impozitarea profiturilor dintr-un grup divers de tari. Din analiza informatiilor statistice pentru anul 2016, la nivelul Romaniei am putut remarca urmatoarele aspecte:
  • 223 de grupuri multinationale (altele decat cele cu origine in Statele Unite ale Americii) au raportat informatii despre 553 de entitati cu rezidenta fiscala in Romania;
  • Cele 553 entitati cu rezidenta fiscala in Romania au raportat venituri totale inregistrate peste 25 miliarde de dolari.
 
Alte aspecte cheie constatate de OECD
Desi datele agregate raportate de OECD contin anumite limitari si nu este posibila detectarea tendintelor comportamentului grupurilor multinationale prin raportare la un singur an de date, din noile statistici s-au putut observa si alte aspecte interesante, cum ar fi:
  • Veniturile pe angajat tind sa fie mai mari in tarile cu rata zero a cotei impozitului pe profit, sau in tarile recunoscute ca locatii de tip holding;
  • In medie, ponderea veniturilor din tranzactii cu persoane afiliate in totalul venituri este mai mare in tarile recunoscute ca locatii de tip holding.
 
*** Articol realizat de Camelia Nita (foto) - Tax Reporting & Strategy, Alexandru Ardei - Transfer Pricing Manager si Miruna Lungu - Manager - Tax Reporting & Strategy, la PWC Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter