RO EN
Košík je prázdný

Mr. Finance: Scaderea inflatiei si a IRCC pot genera reducerea dobanzilor la credite

Scaderea inflatiei si a Indicelui de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) din ultimele trei trimestre din 2023 au creat sentimentul ca perioada de instabilitate economica a trecut si ca dobanzile la creditele bancare vor incepe sa scada. In acest context, in 2024, este posibila cresterea numarului de credite ipotecare, dupa o stagnare in cursul anului trecut. Cu toate acestea, consumatorii trebuie sa fie in continuare atenti cu cheltuielile pe care le fac si sa se asigure ca ratele aferente creditelor nu depasesc 25-30% din veniturile lor lunare.
"Cifrele arata ca socul mare a trecut - dobanzile s-au stabilizat si chiar vor incepe sa scada. Daca nu ne asteapta vreo lebada neagra, ar trebui sa asistam la o descrestere a inflatiei si, respectiv, la o crestere a numarului de credite ipotecare acordate in viitoarele trimestre, dupa ce, in 2023, numarul acestora a ramas relativ stabil. Desi se pare ca valoarea IRCC s-a plafonat, si chiar da semne ca o sa scada in martie 2024, in urmatoarea perioada ar trebui sa fim atenti la bugetul nostru, la creditele pe care le avem si la cele pe care urmeaza sa le accesam", a declarat Ion Soltinschi, consultant si planificator financiar la Mr. Finance.
In incercarea de a atrage noi clienti, multe banci au oferte de credite ipotecare cu dobanda fixa de 5,99%-6,19%. Potrivit expertului de la Mr. Finance, acestea pot fi optiuni bune pentru refinantare, in cazul in care clientii bancilor au credite cu dobanzi variabile care au crescut foarte mult in ultimii ani.
De exemplu, la un credit de 350.000 de lei cu dobanda variabila, accesat pentru o perioada de 30 de ani, rata actuala este de circa 2.700 de lei pe luna. In cazul in care clinetul bancii opteaza pentru refinantarea acestui credit la o dobanda fixa de 6%, rata sa lunara va scadea la 2.100 de lei, ceea ce inseamna o economie de 600 lei pe luna - bani care pot fi definitorii in aceasta perioada.
 
 
Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), IRCC aplicat pentru primul trimestru al anului 2024 va fi de 5,97%, in crestere fata de nivelul de 5,96% din ultimul trimestru al anului 2023. Cu alte cuvinte, impactul asupra ratelor clientilor care au credite cu dobanda variabila va fi nesemnificativ. De asemenea, conform calculelor preliminare, IRCC aplicat pentru trimestrul al doilea al anului curent va fi in jur de 5,90%.
IRCC a inceput sa fie utilizat pentru calcularea dobanzilor la credite in luna mai 2019, moment la care avea o valoare de 2,36%. Oscilatiile IRCC din ultimii ani au facut ca ratele romanilor care au credite cu dobanda variabila sa se dubleze in mai putin de doi ani.
"Pentru trimestrul 1 al anului 2024, BNR estimeaza o inflatie de 7,7%, in continua descrestere pana in trimestrul al treilea al anului 2025, cand, conform estimarilor, ar trebui sa ajunga la 3,3%. Scaderea inflatiei in ritmul previzionat de catre BNR ar fi un scenariu foarte optimist, iar acest lucru ar duce inevitabil si la scaderea indicilor bancari, in primul rand IRCC, fapt care ar usura foarte mult situatia financiara a peste 450.000 de romani care au credite cu dobanda variabila legata de IRCC. In trimestrele viitoare, am putea sa ne asteptam la descresteri usoare in ceea ce priveste IRCC-ul", adauga Ion Soltinschi.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter