RO EN
Košík je prázdný

ME: Schema de ajutor de stat de un miliard euro pentru sectoarele energointensive

Guvernul a adoptat in sedinta de joi, 1 iunie 2023, memorandumul prin care mandateaza Ministerul Economiei, in calitate de autoritate publica nationala cu atributii in domeniul politicilor industriale, sa identifice oportunitatile de finantare printr-un mecanism de schema de ajutor de stat pentru industria energointensiva, in acord cu prevederile Cadrului Temporar de Criza si Tranzitie.
„Vom lansa o noua schema de ajutor de stat pentru repornirea motoarelor industriei din Romania. Sprijinul de la stat va viza acoperirea costurilor suplimentare generate de cresterile preturilor la energie si gaz si transformarea in productie industriala verde prin electrificare si/sau utilizarea hidrogenului produs din surse regenerabile de energie si a hidrogenului electrolitic. Este o masura necesara solicitata de marii consumatori afectati de crizele suprapuse din ultimii ani, crize care au dezechilibrat enorm piata industriala. Tocmai de aceea, in perioada imediat urmatoare, vom continua organizarea de intalniri si dezbateri cu reprezentantii sectoarelor industriale energointensive pentru ca masurile pe care le vom intreprinde sa fie in concordanta cu nevoile reale ale acestor mari companii. Am mizat intotdeauna pe transparenta si colaborare cu toti stakeholderii din piata pentru ca masurile pe care le vom lua sa fie eficiente si sustenabile”, a declarat Florin Spataru, ministrul Economiei.
Noua schema de ajutor de stat urmareste sprijinirea industriei energointensive, in contextul in care situatia geopolitica actuala a condus la scaderea cererii, implicit intreruperea contractelor si a proiectelor existente, perturbarea lanturilor de aprovizionare. Dupa doi ani grei de pandemie, industria a mai suportat un soc negativ o data cu cresterea fara precedent a preturilor la energie electrica si gaze inregistrate din cauza agresiunii Rusiei contra Ucrainei.
In acest context, UE ofera statelor membre posibilitatea de a acorda ajutoare suplimentare pentru investitiile directe in anumite sectoare strategice afectate.
Tipurile de ajutoare pentru industria energo-intensiva sunt:
Ajutoare pentru costuri suplimentare generate de cresterile substantiale ale preturilor la gazele naturale si energia electrica.
Ajutoarele se pot acorda sub forma de granturi directe, avantaje fiscale si de plata ori sub alte forme, cum ar fi, de exemplu, avansuri rambursabile, garantii, imprumuturi si titluri de capital, cu conditia ca valoarea nominala totala a acestor masuri sa nu depaseasca plafoanele aplicabile in ceea ce priveste intensitatea si plafoanele ajutoarelor.
Ajutoare pentru decarbonizarea proceselor de productie industriala prin electrificare si/sau utilizarea hidrogenului produs din surse regenerabile de energie si a hidrogenului electrolitic care indeplinesc anumite conditii, precum si pentru masuri de eficienta energetica
Sunt vizate ajutoarele pentru investitii care conduc la o reducere substantiala a emisiilor de gaze cu efect de sera generate de activitatile industriale. Ajutoarele se acorda pana la 31 decembrie 2025 si sunt supuse conditiei ca instalatia sau echipamentele care urmeaza sa fie finantate prin investitie sa fie finalizate si puse in functiune in termen de 36 de luni de la data acordarii ajutoarelor.
Au fost evidentiate trei categorii de intreprinderi care se regasesc in sectoarele industriale beneficiare ale masurilor de sprijin:
1. intreprinderi care au fost inchise ca urmare a impactului cresterii pretului la energia electrica si la gazul natural, precum industria chimica, fabricarea aluminei;
2. intreprinderi care inca functioneaza insa au inregistrat pierderi masive si reducerea marjei EBITDA in proportii semnificative, precum industria sticlei si a cimentului;
3. intreprinderi al caror proces tehnologic a permis inchiderea partiala de capacitati de productie de materii prime si produse intermediare.
Detaliile tehnice privind conditiile de accesare, tipurile de cheltuieli si cuantumurile ajutoarelor de stat vor fi stabilite ulterior prin schema de ajutor de stat ce va parcurge etapele de elaborare si aprobare conform cadrului legislativ in materie de ajutor de stat.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter