RO EN
Košík je prázdný

LEGEA referitoare la evaluarea si gestionarea zgomotului ambiant a fost aprobata

Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Mediului, proiectul de lege privind evaluarea si gestionarea zgomotului ambiant. Obiectivul principal al acestui act normativ este de a armoniza legislatia nationala cu prevederile legislatiei europene, in ceea ce priveste evaluarea si gestionarea zgomotului ambiant.
Prezentul proiect de lege are ca scop transpunerea in legislatia nationala a prevederilor Directivei 2002/49/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 25 iunie 2002 privind evaluarea si gestiunea zgomotului ambiental (transpusa in legislatia nationala prin H.G. nr.321/2005 privind evaluarea si gestionarea zgomotului ambiant, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare) si a Directivei (UE) 2015/996 a Comisiei din 19 mai 2015 de stabilire a unor metode comune de evaluare a zgomotului.
Directiva 2002/49/CE stabileste obligativitatea statelor membre UE de a evalua si gestiona zgomotul ambiant prin realizarea periodica de harti strategice de zgomot si planuri de actiune pentru patru surse de zgomot: traficul rutier, traficul feroviar, traficul aerian si activitatile portuare, precum si cele industriale prevazute in anexa nr.1 la Legea nr. 278/2013 privind emisiile industriale, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexa Directivei (UE) 2015/996 inlocuieste anexa nr. 2 din Directiva 2002/49/CE si stabileste metodele comune de evaluare ale zgomotului in UE, aplicabile incepand cu data de 01.01.2019.
Astfel, proiectul de Lege transpune in legislatia nationala varianta consolidata a celor doua directive europene, in care sunt stabilite: domeniul de aplicare, obligatiile de raportare / elaborare / aprobare a hartilor strategice de zgomot si planurilor de actiune care cad in sarcina diferitelor autoritati, dispozitii privind abrogarea Hotararii Guvernului nr. 321/2005, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a legislatiei subsecvente acesteia, termenele pentru elaborarea unei legislatii subsecvente proiectului de lege, aglomerarile pentru care se aplica proiectul de lege, precum si contraventii.
Fata de Hotararea Guvernului nr. 321/2005, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care reprezinta actuala legislatie de transpunere a Directivei 2002/49/CE, proiectul de lege aduce urmatoarele schimbari in scopul imbunatatirii claritatii legislative:
- Schimbari in vederea clarificarii conceptelor de refacere si revizuire a hartilor strategice de zgomot si de reevaluare si revizuire a planurilor de actiune, necesare tocmai pentru a se putea face diferentierea intre acestea;
- Schimbari in vederea eficientizarii responsabilitatilor autoritatilor administratiei publice si ale operatorilor economici care realizeaza cartarea zgomotului, hartile strategice de zgomot si planurile de actiune, in vederea cresterii calitatii acestora, precum si a alinierii cu prevederile Directivei 2007/2/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 14 martie 2007 de instituire a unei infrastructuri pentru informatii spatiale in comunitatea Europeana INSPIRE;
- Schimbari in vederea eficientizarii responsabilitatilor autoritatilor publice pentru protectia mediului;
- Schimbari in vederea introducerii unor responsabilitati in sarcina autoritatii publice centrale pentru transporturi si a autoritatilor aflate in subordinea, sub autoritatea sau in coordonarea acesteia, necesare in vederea implementarii eficiente a prevederilor proiectului de lege;
- Armonizarea contraventiilor in functie de continutul proiectului de lege.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter