RO EN
Košík je prázdný

KPMG: Guvernul modifica prin OUG 50/2019 contributia la Fondul de Mediu

Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr. 50/2019 („Ordonanta”) privind modificarea si completarea unor acte normative importante (Legea 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje si Ordonanta de Urgenta 196/2005 privind Fondul pentru Mediu), publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 543/2 iulie 2019, aduce schimbari ce afecteaza multe categorii de agenti economici.
Astfel, companiile ce genereaza sau detin deseuri pe care le tranzactioneaza, cele cu activitati in domeniul gestionarii deseurilor, precum si unitatile administrativ teritoriale (UAT) vor trebui sa se adapteze noilor prevederi, dintre care subliniem:
- obligatia de a declara si plati catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) o contributie de 2% din veniturile realizate pentru toate categoriile de deseuri tranzactionate. Suma aferenta se retine la sursa, insa obligatia declararii si platii catre AFM revine companiilor ce colecteaza si/sau valorifica deseurile.
- achitarea unei contributii de 2 RON/kg de catre companiile ce realizeaza o serie de operatiuni de gestionare deseuri de: ambalaje, baterii si acumulatori, echipamente electrice si electronice, anvelope uzate pentru organizatiile care implementeaza responsabilitatea extinsa a producatorului (OIREP). Aceasta contributie se plateste pentru diferenta dintre cantitatile declarate catre OIREP ca fiind gestionate in numele acestora si cele constatate de AFM ca fiind gestionate in realitate.
- schimbari referitoare la modalitatea de calcul a contributiei de 50 RON/tona de deseuri municipale depozitate ce este declarata si achitata de catre UAT. Vor fi afectate de aceasta prevedere in special UAT ce inca nu dispun de un serviciu public de salubrizare.
In plus, valoarea ecotaxei aplicate pentru pungile de transport din plastic, cu exceptia celor fabricate din materiale ce pot fi valorificate prin compostare sau biodegradare conform cerintelor Standardului 13432:2002, a fost modificata de la 0,1 Ron/bucata la 0,15 Ron/bucata. In vederea informarii consumatorilor finali, valoarea ecotaxei trebuie afisata in loc vizibil la punctul de vanzare.
De asemenea, sunt introduse precizari noi ce vizeaza companiile din industria hoteliera si industria alimentara referitoare la modalitatea de gestionare a ambalajelor si deseurilor generate de ambalajele utilizate. Obiectivele de reciclare si valorificare sunt prezentate defalcat pentru perioada 2019-2025, iar incepand cu anul 2023 este prevazuta o crestere graduala a acestora. Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei a fost deja inregistrat la Senatul Romaniei pentru dezbatere.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter