RO EN
Košík je prázdný

Imprumut BEI cu 21 milioane euro pentru Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca

Banca Europeana de Investitii (BEI) s-a angajat sa sustina programul de modernizare a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) printr-un imprumut in valoare de 21 milioane Euro, acordat pe o perioada de 25 de ani. Imprumutul este garantat de Fondul European pentru Investitii Strategice, nucleul planului de investitii pentru Europa - cunoscut si ca „Planul Junker” si este acordat in cadrul programului “Romania Higher Education Programme Loan”.
Programul lansat de BEI are drept obiectiv principal asigurarea resurselor necesare pentru imbunatatirea conditiilor de predare, cercetare, inovare dar si a conditiilor de viata ale studentilor in universitati din Romania, prin construirea de noi cladiri sau renovarea celor existente. Finantarile acordate sustin de asemenea, adaptarea infrastructurilor la noile tehnologii, imbunatatirea mediilor de invatare, cresterea accesibilitatii persoanelor cu dizabilitati, precum si imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor. Suma totala alocata de BEI prin acest program este de 100 milioane Euro.
Contractul de imprumut semnat de UTCN, in data de 27 noiembrie a.c., reprezinta primul sprijin acordat unei universitati din Romania, de catre Banca Europeana de Investitii, in cadrul acestui program de sustinere a invatamantului superior, lansat la inceputul anului 2020. Planul de investitii al UTCN cuprinde modernizarea infrastructurii educationale, destinat specializarilor inteligente localizate in 3 cladiri existente, crearea unui complex Hub UT Cluj constand din spatii pentru conferinte, workshop-uri, gazduirea de spin-off-uri, precum si construirea de noi spatii de cazare pentru 300 de studenti, alaturi de renovarea celor existente. Investitiile vor asigura, de asemenea, o cladire noua destinata Institutului de cercetare in domeniul inteligentei artificiale precum si mutarea bibliotecii universitatii si a cantinei in cladiri moderne dotate cu tehnica de ultima generatie.
”Salut sprijinul Bancii Europene de Investitii acordat Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, primul sprijin pe care l-a acordat unei institutii de invatamant superior din Romania, din afara Bucurestiului. Acest imprumut in valoare de 21 milioane de EUR, pe 25 de ani, va fi in beneficiul a mii de studenti, al activitatii de cercetare si va crea peste 200 de noi locuri de munca. Ma bucura faptul ca prin acest acord, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca contribuie la dezvoltarea comunitatii studentesti, dar si la creearea unei Romanii Educate”, a declarat Monica Cristina Anisie, ministrul educatiei si cercetarii.
„Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca se prezinta astazi ca fiind o institutie de invatamant superior moderna, diversa si complexa, cu o identitate bine conturata, implicata activ in ecosistemul local, regional si national, recunoscuta si apreciata ca fiind un furnizor de educatie, cercetare, transfer tehnologic si inovare de inalta calitate. Sprijinul BEI acordat universitatii noastre, pentru cel mai mare program de investitii de capital pe care l-am avut vreodata, va contribui la accelerarea atingerii obiectivelor strategice asumate si reprezinta contributia noastra la imbunatatirea conditiilor de viata, invatare si cercetare oferite studentilor si cadrelor noastre didactice. Suntem mandri ca Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca este prima universitate din tara care a primit aprobarea BEI de finantare prin programul de imprumut pentru dezvoltarea institutiilor de invatamant superior din Romania 2021-2025, a spus Prof. dr. ing. Vasile Topa, Rectorul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca.
„Banca Europeana de Investitii are placerea de a sprijini ambitiosul proiect de modernizare a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Finantarea din partea BEI in valoare de 21 milioane Euro, pe o perioada de 25 de ani, va consolida si mai mult excelenta academica si stiintifica a UTCN, demonstrand modul in care investitiile vizionare in invatamantul superior pot imbunatati educatia, cercetarea, inovarea si eficienta energetica”, a spus Christian Kettel Thomsen, vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii, responsabil pentru Romania.
Primul sprijin din partea BEI acordat vreodata pentru investitii la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca va fi in beneficiul a mii de studenti, va imbunatati inovarea si cercetarea si va crea sute de locuri de munca.
Sprijinirea investitiilor in invatamantul superior de pe intreg teritoriul Romaniei
Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca este prima universitate care va fi sprijinita prin noul program de finantare pentru invatamantul superior din Romania, program in valoare de 100 milioane Euro, optimizat de BEI si garantat de Fondul European pentru Investitii Strategice. In prezent, BEI examineaza posibilitatea finantarii mai multor universitati din tara, alte proiecte urmand sa fie anuntate in saptamanile urmatoare. Programul propus pentru perioada 2021-2025 urmeaza acordului de finantare semnat de BEI cu Universitatea Politehnica din Bucuresti in anul 2019, in valoare de 25 milioane Euro care s-a dovedit a fi de un real succes si care se doreste a fi multiplicat prin programul nou propus.
Transformarea campusului Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca
Noua finantare BEI va imbunatatii calitatea activitatii de predare si de cercetare, precum si viata studentilor din campusul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Programul de investitii va consolida si mai mult rolul UTCN de lider al excelentei academice din Romania, va reduce numarul studentilor nevoiti sa se specializeze in strainatate facand universitatea si mai atractiva pentru studentii straini.
Cresterea numarului de studenti cu inalta calificare
Extinderea si imbunatatirea calitatii spatiilor destinate predarii si cercetarii din cadrul UTCN va contribui la cresterea numarului de absolventi cu inalta calificare, esential pentru intensificarea activitatilor de dezvoltare si inovare in domeniul specializarilor inteligente si va raspunde cerintelor marilor angajatori din nord-vestul Romaniei.
Imbunatatirea eficientei energetice si reducerea facturilor de energie
Programul de investitii in campusul universitar, sustinut de BEI, va imbunatati semnificativ eficienta energetica a cladirilor si va reduce atat cheltuielile cu energia, cat si emisiile de carbon. 46% din investitiile totale vor imbunatati eficienta energetica ca urmare a faptului ca noile cladiri vor fi proiectate si construite in conformitate cu standardele de construire a cladirilor cu consum de energie aproape zero, iar cladirile existente vor fi renovate.
Banca Europeana de Investitii sustine investitiile in educatie in Europa si in lume, asigurandu-se ca cele mai bune practici vor consolida noile investitii din acest sector. In ultimul deceniu, BEI a acordat peste 30 miliarde EUR pentru investitii in scoli, universitati si in educatie si formare continua.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter