RO EN
Košík je prázdný

IG: Rata scazuta de reinvestire afecteaza cresterea sustenabila a companiilor

Maxim 10% din randamentul capitalurilor firmelor active in Romania in ultimul deceniu este datorat unor actiuni interne, in timp ce aproximativ 90% este alimentat prin factori externi. Randamentul capitalurilor s-a dublat in Romania ultimului deceniu, dar acesta nu este uniform distribuit in randul mediului de afaceri (jumatate inregistreaza un randament negativ, iar profiturile superioare se observa cu preponderenta la marile companii) si nu bonifica suficient riscul de tara si al mediului de afaceri privat! Astfel, randamentul capitalurilor a crescut in ultimul deceniu, dar nu pentru toti si nu suficient de mult avand in vedere riscurile si impredictibilitatea din Romania! In acest articol vorbesc despre implicatiile puternic negative pe care randamentul insuficient al capitalurilor il are asupra limitarii dezvoltarii firmelor active in Romania.
Asa cum orice organism are nevoie de apa pentru viata, asa orice companie are nevoie de capitaluri pentru a se dezvolta. Iar capitalurile vin din doua surse - imprumuturi + capitaluri proprii. Un randament insuficient al capitalurilor (ROE scazut) cuplat cu un nivel ridicat al distribuirii dividendelor (DPR ridicat), determina un nivel foarte mic al ratei sustenabile de crestere a companiilor. Efectele asupra dezvoltarii intregii natiuni sunt puternic negative, deoarece numai un mediu de afaceri performant si competitiv poate sta la temelia unei tari dezvoltate. Firmele platesc impozit pe profit, venit, contributii sociale sau TVA, venituri fiscale din care se sustin toate serviciile si cheltuielile publice. Firmele platesc salarii, din care se alimenteaza consumul si care antreneaza mai departe productia domestica. Firmele distribuie dividende si remunereaza munca prin salarii, care sustin economisirea ce finanteaza investitiile din economie. Firmele fac exporturi si duc mai departe branduri romanesti in toata lumea, aducand valuta in tara si intarind moneda nationala. Firmele investesc in cercetare & dezvoltare (eng. R&D, Research & Development), prin care se genereaza progresul tehnologic si se schimba vietile noastre, ale tuturor. Si atunci cand firmele nu genereaza un randament suficient pentru actionarii acestora, acestia din urma isi pierd interesul dezvoltarii afacerii, si isi prioritizeaza propriul interes al lor si al familiei acestora. Atunci majoritatea devin egoisti si o natiune ramane mica!
Pe de o parte, in ultimele doua articole am demonstrat ca randamentul capitalurilor este insuficient avand in vedere riscurile multiple din Romania. Pe partea cealalta, rata de reinvestire in companie a profiturilor a scazut dramatic in Romania ultimilor 2 ani. Analizand structura de capital a tuturor companiilor active in Romania pentru perioada 2008–2017, observam ca orientarea companiilor catre distribuirea de dividende a predominat in dauna capitalizarii acestora prin majorarea capitalului social. Aceasta a determinat o distribuire neta de dividende in fiecare an, ceea ce determina scaderea gradului de capitalizare cuplat cu, evidend, cresterea gradului de indatorare (orientat catre creditul furnizor).
Analizand cifrele anterioare, observam ca dividendele distribuite in anul 2016 reprezinta egalul dividendelor cumulate in perioada 2008–2015 si peste 30% comparativ cu profitul net consolidat in anul 2016, in timp ce anul 2017 inregistreaza o dublare a dividendelor comparativ cu anul anterior si de doua ori peste profitul cumulat in acelasi an. Practic, aceasta determina o decapitalizare masiva a companiilor active in Romania, gradul de acoperire al activelor prin capitalurile proprii scazand de la 35% (anul 2008) la doar 25% (anul 2017), respectiv cel mai scazut din Europa. Rata de distribuire a dividendelor raportata la profitul obtinut in ultimii doi ani (perioada 2016–2017) este aproape 200% (la fiecare 1 Leu profit se distribuie dividende de 2 Lei), ceea ce nu poate insemna decat doua lucruri:
- o mare parte din profitul reportat si nedistribuit este acum orientat catre divindede, facand firmele mult mai dependente de accesul la finantarea externa si fluctuatia costului de capital;
- dinamica dividendelor declarate din ultimii doi ani reflecta evaziunea fiscala imensa din trecut, in sensul ca aceste dividende au fost platite in trecut (avansuri nejustificate) dar acum sunt reglate in trezorerie prin declararea fiscala, aspect favorizat de nivelul foarte scazut al impozitului pe dividend.
Companiile active in Romania reinvestesc putin capital, obtinand ulterior un randament modest al acestora. De aceea, firmele romanesi nu sunt competitive si majoritatea acestora raman mici si nu se dezvolta! Varsta medie a firmelor active in Romania este de doar 10 ani, un mic copil pe langa ce se intampla in tarile dezvoltate din Europa. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter