RO EN
Košík je prázdný

INLESNIRI fiscale pentru plata datoriilor bugetare, adoptate in sedinta de Guvern

In sedinta din data de 31 iulie 2019, membrii Guvernului au adoptat unele masuri pentru plata datoriilor bugetare, ce tin de fapt de o modalitate de restructurare financiara. Potrivit ordonantei aprobate in sedinta, se propun doua mecanisme alternative esalonarii la plata. Astfel, dupa cum a anuntat la finalul sedintei ministrul de resort, Eugen Orlando Teodorovici, contribuabilii care are au datorii mai mari de un milion de lei vor beneficia de un plan de restructurare, plata esalonata si supravegherea fiscala pe perioada inlesnirii. In cazul datoriilor sub un milion de lei, se anuleaza o parte din suma, daca obligatiile bugetare principale se achita pana la data de 30 noiembrie.
„Am aprobat, in sedinta, un act normativ foarte asteptat, un mecanism - spunem noi - de restructurare financiara, deci nu este o amnistie fiscala, cum din pacate este denumit in spatiul public. Nu pentru a aduce bani la buget, cum se mai spune. Nu acesta este motivul, ci aceasta initiativa este lansata ca urmare a unui dialog cu mediul de afaceri, chiar si cu structuri internationale, pot invoca, de pilda, discutiile cu oficialii Fondului Monetar International, a declarat ministrul Finantelor Publice, la finalul sedintei Executivului. Eugen Teodorovici a tinut sa sublinieze ca aceste masuri nu sunt dedicate, ba dimpotriva, sunt conditionate. De aceste masuri vor beneficia 28.500 de societati cu capital privat, 23.000 de persoane fizice si peste 1.100 de institutii si unitati administrativ-teritoriale. Restructurarea financiara va intra in vigoare odata cu publicarea ordonantei in Monitorul Oficial al Romaniei, moment in care datornicii la stat vor putea beneficia de stergerea unor datorii de peste 36,7 miliarde lei.
La randul sau, premierul Viorica Dancila a explicat ca „acest set de facilitati fiscale are drept scop incurajarea contribuabililor sa-si plateasca obligatiile bugetare. Masurile se vor aplica, fara discriminare, persoanelor fizice, companiilor private si de stat, organizatiilor neguvernamentale, institutiilor publice si unitatilor administrativ-teritoriale. Avem in vedere abordarea pe urmatoarele paliere: companiile cu capital privat, mixt sau de stat, care au acumulat pana la sfarsitul anului trecut, obligatii bugetare restante de peste un milion de lei, pot beneficia, in baza unui plan de restructurare, de o serie de facilitati fiscale, care sa mentina viabilitatea acestora si repunerea in circuitul economic. In cazul companiilor care au acumulat datorii sub un milion de lei pana la finalul anului trecut, vor fi anulate penalitatile si dobanzile, daca obligatiile bugetare principale sunt achitate pana la 30 noiembrie 2019. In ceea ce priveste persoanele fizice si entitatile fara personalitate juridica, se aplica masura anularii dobanzilor si penalitatilor indiferent de cuantumul datoriilor acumulate catre bugetul de stat, daca achita obligatiile principale pana la data de 30 noiembrie 2019. Masura poate fi aplicata si de catre alte autoritati sau institutii publice care administreaza obligatii bugetare, precum si de unitatile administrativ-teritoriale pentru contribuabilii pe care ii administreaza. De asemenea, unitatile administrativ-teritoriale care au datorii catre bugetul de stat vor beneficia de facilitati similare daca isi achita obligatiile pana la data de 30 noiembrie 2019. In acelasi timp, trebuie sa incurajam conformarea voluntara, iar in acest sens, ministrul Finantelor Publice va veni cu o solutie care sa rasplateasca si sa incurajeze contribuabilii corecti care si-au achitat datoriile la timp. Sunt masuri de sprijinire a contribuabililor aflati in dificultate, asupra carora ne-am consultat cu mediul de afaceri si cu reprezentantii asociatiilor administratiei publice locale”. Pentru a descarca programul de „resetare fiscala”, stabilit si prezentat de ministrul Finantelor Publice, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter