RO EN
Košík je prázdný

GUVERN: Legea insolventei, modificata si completata prin OUG

In sedinta Guvernului din data de 27 septembrie 2018, membrii Executivului au adoptat un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul insolventei.
„Avem pe agenda de zi o ordonanta de urgenta care include mai multe masuri necesare imbunatatirii mediului concurential si, implicit, in vederea asigurarii unui climat de afaceri competitiv in Romania, care sa acorde sanse egale dezvoltarii afacerilor. Modificarile din legislatie au rolul de a stopa unele practici abuzive, precum insolventele repetate, in scopul de a eluda plata obligatiilor catre parteneri si la bugetul de stat. Dorim sa completam legislatia din cel putin doua considerente. O astfel de practica este de natura sa creeze un avantaj neconcurential unui agent economic, in raport cu partenerii sai, in conditiile in care acesta nu isi achita obligatiile de plata catre parteneri si stat. In acelasi timp, un astfel de agent economic pune in pericol locurile de munca ale propriilor angajati si ale angajatilor partenerilor, evitand sa ia masuri de reorganizare eficiente. Datele financiare arata ca actuala legislatie trebuie corectata cat mai rapid. Vin cu doua argumente. In prezent, peste 28.600 de contribuabili cu creante bugetare se afla sub incidenta legislatiei privind insolventa. Apoi, valoarea obligatiilor fiscale acumulate dupa data intrarii in procedura insolventei arata o crestere de 15% fata de valoarea arieratelor inregistrate la data intrarii in insolventa. In aceste conditii, venim cu un set de reglementari care sa faca mai eficienta procedura insolventei. Avem in vedere atat asigurarea conditiilor pentru redresarea firmelor viabile, cat si protejarea banilor publici prin recuperarea creantelor la bugetul de stat”, a declarat, inainte de inceperea sedintei de Guvern, premierul Viorica Dancila.
Peste 6.000 de societati, cu aproape 64.000 de salariati, se afla in perioada de observatie
Potrivit OUG adoptate de Executiv, in prezent, se afla in procedura insolventei, in perioada de observatie, peste 6.000 de societati, cu circa 64.000 de salariati, astfel incat „se impune luarea unor masuri urgente pentru crearea premiselor legislative si administrative, care sa conduca la redresarea acestora si la mentinerea lor in circuitul economic Se impune adoptarea masurilor urgente care sa permita conversia, reducerea sau cesiunea creantelor bugetare, in anumite conditii, pentru a evita intrarea iminenta in faliment a multor societati cu potential de viabilizare si cu consecinte grave in plan economic si social”. Conform guvernantilor, „eficientizarea procedurilor de insolventa si imbunatatirea protectiei drepturilor creditorilor contribuie in mod substantial la imbunatatirea climatului de afaceri, creand, astfel, premisele pentru redresarea afacerilor viabile si recuperarea mai rapida a creantelor, inclusiv a celor bugetare, fiind in concordanta atat cu interesul bugetar, cat si cu interesul economico-social general al Romaniei”. Ar mai trebui precizat si ca prevederile unor articole si alineate din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 466 din 25 iunie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, asa cum au fost modificate prin ordonanta de urgenta adoptata de Guvern, se aplica si proceselor incepute inainte de data intrarii in vigoare a acesteia, cu conditia ca planul de reorganizare sa nu fie aprobat de adunarea generala a creditorilor pana la data intrarii in vigoare a ordonantei. Pentru a descarca textul integral al OUG pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul insolventei, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter