Fondul Roman de Contragarantare SA (FRC) a depasit borna de 500 milioane lei garantii acordate companiilor care activeaza in domeniul constructiilor, arhitecturii si proiectarii, in 5 luni de la debutul inscrierilor pe platforma imminvest.ro.
Fondul Roman de Contragarantare SA are rolul de agent al statului in derularea componentelor Garant Construct si Innovation din cadrul Programului IMM INVEST PLUS, cea mai mare schema de ajutor de stat pentru mediul de afaceri aprobata de Comisia Europeana pentru a contracara efectele razboiului din Ucraina asupra IMM-urilor romanesti.
"De la finalul lunii martie a.c. si pana in prezent, cu o echipa de specialisti care detine know-how-ul necesar si prin intermediul aplicatiilor informatice dezvoltate in-house, FRC a reusit sa proceseze solicitarile tuturor beneficiarilor interesati de obtinerea unor finantari bancare garantate de stat si cu facilitati asociate privind plata dobanzilor si a comisioanelor, astfel incat - in 5 luni de la debutul inscrierilor pe platforma imminvest.ro - borna de 500 milioane lei garantii acordate companiilor care activeaza in domeniul constructiilor, arhitecturii si proiectarii a fost depasita: Aceasta reprezinta 50% din plafonul alocat FRC pana la 31.12.2023 pentru componenta Garant Construct", se arata intr-un comunicat al FRC.
Pe Garant Construct, componenta IMM, plafonul alocat FRC este de 1,22 miliarde lei. Suma utilizata din plafon la data de 24 august este de 519,55 milioane de lei iar suma aflata in analiza FRC, conform dosarelor IMM furnizate de banci prin sistemul electronic de comunicatii, este de 157,69 milioane de lei. Suma aflata in analiza la banci urmand ca dosarele electronice sa fie trimise la FRC este de 146,35 milioane de lei.
Astfel, gradul estimat de utilizare a plafonului alocat FRC este de 68%. "Mai mult, in sistemul de inregistrare imminvest.ro exista date ca pentru o valoare totala de 534.794.580 RON figureaza solicitari din partea IMM-urilor, dar acestea nu au fost, deocamdata, preluate de bancile selectate de potentialii beneficiari", precizeaza sursa citata.
Garant Construct dispune de o a doua componenta care vizeaza finantarea proiectelor de constructie, arhitectura/proiectare ale unitatilor administrativ teritoriale (primarii, consilii judetene, etc. - UAT) cu un plafon total alocat de 200 milioane de lei pentru care nu au fost inregistrate solicitari pe platforma imminvest.ro pana in acest moment.
In ceea ce priveste componenta Innovation, valoarea totala a plafonului alocat si derulat in exclusivitate prin FRC este de 746,83 milioane lei, din care suma utilizata pentru acordarea garantiilor este de 51,88 milioane de lei, la care se adauga 20,23 milioane de lei care reprezinta suma totala a garantiilor pentru solicitarile aflate in analiza la FRC si, respectiv, 28,54 milioane de lei care reprezinta valoarea celor care sunt in analiza la bancile partenere si urmeaza sa fie transmise la FRC in perioada urmatoare. In sistemul de inregistrare imminvest.ro exista date ca pentru o valoare totala de 346,42 milioane de lei exista solicitari de finantare depuse de IMM-uri care urmeaza fluxul de preluare de catre bancile partenere selectate de potentialii beneficiari. In aceste conditii, gradul estimat utilizare al plafonului alocat FRC este de aproximativ 60%.
Fondul Roman de Contragaratare S.A. (FRC) este o institutie financiara specializata, avand corespondenta in practici recunoscute la nivel european, promovate prin AECM - Asociatia Europeana a Institutiilor de Garantare si Contragarantare. Activitatea sa este orientata, in principal, spre sustinerea sectorului antreprenorial/ IMM din Romania, societatea avand ca parteneri atat fondurile de garantare, cat si institutiile financiar-bancare. De asemenea, FRC are rolul de agent al statului in programe guvernamentale de creditare derulate de ministerele responsabile si in care acorda garantii in numele si contul statului beneficiarilor individuali. Pentru informatii suplimentare, click aici!