RO EN
Košík je prázdný

EY aniverseaza 30 de ani in Romania si lanseaza un dialog pe tema progresului

Romania a facut pasi importanti in ultimele trei decenii si a parcurs un drum lung, in care progresul facut este mai bun decat il percepem si exista in continuare potential mare de crestere. Dezvoltarea economiei si a societatii romanesti este perspectiva din care EY Romania face un bilant al implicarii sale active in aceasta evolutie pe durata celor 30 de ani de cand compania de consultanta si audit a intrat pe piata locala, vorbind despre importanta asumarii prezentului pentru conturarea viitorului. 
Intre anul 1992, cand EY se lansa in Romania, si anul 2022, economia tarii a crescut de peste 9 ori in valoarea absoluta a PIB-ului, o evolutie de la 25 miliarde USD in 1992, la aproape 250 miliarde de USD in 2021. Numarul de companii noi inregistrate anual a crescut de aproape 14 ori in cele trei decenii, de la aproximativ 7.000 de firme inregistrate in 1990, la peste 100.000 in 2021.
Pe masura ce economia a inregistrat procente de crestere din ce in ce mai solide, EY a sprijinit progresul antreprenoriatului in Romania. In 2014, lansa in premiera in Romania, competitia internationala anuala „EY Entrepreneur Of the Year”, oferind antreprenorilor locali sansa sa intre in singurul program international care recunoaste performanta antreprenoriala. Peste 200 de antreprenori au fost deja implicati in competitie.
In cei 30 de ani, EY a avut o contributie activa la constructia ecosistemului economic si social local, sprijinind trecerea la o economie de piata functionala si conectand Romania la trendurile de business globale. Prin intrarea sa in piata, in anul 1992, EY a oferit atat sectorului public, cat si celui privat, acces la know-how-ul sau international si la asistenta specializata, prin intermediul a patru linii de servicii integrate: audit; asistenta fiscala si juridica; strategie si tranzactii si consultanta. Prin echipe multidisciplinare de specialisti, EY a asigurat asistenta in proiecte locale de anvergura, care au vizat atat dezvoltarea si implementarea de politici economice si structurale, cat si strategii de crestere durabila.
„E nevoie de o aliniere a leadership-ului la realitatea actuala: o lume transformata de tehnologie, agila, conectata si hiper-rezilienta. Tema e valabila atat in business, cat si pentru cei care genereaza politici publice. In acest segment, al politicilor si viziunii, EY are o perspectiva globala, creata de cei 300.000 de colegi din toata lumea. Cu cat schimbarea se face mai rapid, cu atat progresele mediului din Romania vor putea fi vizibile si valorificate”, Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si Moldova si Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrala si de Sud-Est si Regiunea Asiei Centrale.
Printre proiectele reper prin care EY Romania a contribuit la progresul Romaniei in toti acesti ani se numara restructurarea sistemului comun de TVA, armonizarea regulilor in privinta accizelor si taxelor vamale sau crearea practicii de preturi de transfer, pe care Departamentul de Asistenta Fiscala si Juridica din cadrul EY a lansat-o in anul 2003, cu mult timp inainte de reglementarea preturilor de transfer din 2008, anticipand nevoile pietei.
In aceasta perioada, echipe ale EY participa la proiectul privind Fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T), cel mai mare proiect de digitalizare al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) care, alaturi de celelalte proiecte de digitalizare a ANAF (cum ar fi RO E-factura si RO E-transport) vor genera o schimbare de paradigma in relatia ANAF-contribuabil.
„Suntem martorii unor schimbari ireversibile in relatia stat-contribuabil - viteza de aparitie a unor noi reglementari, transparenta impusa si aparitia unor noi raportari, totul este diferit de ceea ce stiam. Asa cum stau lucrurile la acest moment, intr-un interval scurt de timp, raporturile contribuabililor cu Fiscul vor fi duse la un alt nivel si este important ca toti contribuabilii sa fie pregatiti”, arata Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenta fiscala si juridica.
EY Romania a contribuit la transformarea entitatilor de stat prin privatizarea Dacia si cumpararea de catre Renault, achizitia Electrica Muntenia Sud, Banat si Dobrogea de catre Enel si a Distrigaz Nord de catre E.ON, tranzactii de anvergura care au adus beneficii economice semnificative pentru Romania.
La inceputul anilor 2000, EY a participat la structurarea activitatii de supraveghere pentru piata de capital si cea de asigurari si a oferit asistenta Bancii Nationale a Romaniei pentru elaborarea politicilor necesare.
EY a contribuit la realizarea unei politici publice pentru dezvoltarea serviciilor sociale ce are la baza un studiu national, care a fost o premiera pentru Romania. Implicarea noastra in definirea politicii de digitalizare a serviciilor publice ale administratiei centrale din Romania si a strategiei de digitalizare 2020 - 2030 sunt printre cele mai importante proiecte de transformare a sectorului public.
De asemenea, centrul de excelenta EY pentru automatizarea proceselor de la Bucuresti, care serveste atat piata locala, cat si pe cea globala, a derulat peste 100 de proiecte in ultimii ani.
"Activitatea noastra transcende toate domeniile economiei, nu doar sectorul de business. Suntem mandri de contributia noastra in societate prin rolul nostru de a ajuta la transformarea sectorului public. Romania are un potential urias, nu numai in sectorul tehnologiei, care e extrem de creativ si inovator, ci si in agricultura, productie si servicii”, subliniaza Peter Latos, liderul departamentelor de Consultanta, Strategie si Tranzactii.
Un alt proiect structural important a fost alinierea raportarilor financiare ale companiilor din Romania, introducerea unor standarde si bune practici, prin care Departamentul de Audit si Servicii Conexe a contribuit la cresterea increderii in mediul de afaceri local si a stimulat parteneriate cu mediul de business international.
„Unul din obiectivele noastre acum este acela de a convinge si a sprijini antreprenorii din Romania sa se angajeze in efortul de planificare strategica, pe termen lung, astfel incat sa valorifice resursele financiare pentru asigurarea unei cresteri accelerate”, spune Alina Dimitriu, liderul departamentului de Audit.
Pentru a marca aniversarea a 30 de ani de activitate continua in Romania, s-a lansat campania EY: 30 pentru Romania, care se va derula pe tot parcursul anului 2022. Vor fi aduse in atentia publica proiecte, personalitati si momente care au marcat progresul Romaniei in 30 de ani, se vor derula initiative colaborative de implicare comunitara impreuna cu parteneri si colaboratori EY.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter