RO EN
Košík je prázdný

Deloitte: Companiile, preocupate de incetinirea cresterii economice si inflatie

Companiile din Romania sunt preocupate de incetinirea cresterii economice, de cresterea anticipata a somajului si de inflatia ridicata, potrivit studiului Deloitte CFO Survey Romania 2023, realizat la sfarsitul anului trecut in randul a peste 120 de directori financiari din tara noastra. Studiul releva o deteriorare accentuata a asteptarilor directorilor financiari din Romania privind cresterea economica, doar 17% dintre participanti considerand ca economia va creste cu peste 2,5% in 2023, fata de 57%, anul trecut. Majoritatea directorilor financiari chestionati (57%) se asteapta la o crestere economica de maximum 1,5%, ceea ce, pe de alta parte, denota mai mult optimism decat media la nivelul Europei Centrale, conform careia aproape trei sferturi (73%) dintre participanti se asteapta la o crestere economica mai mica de 1,5% pentru tara lor in acest an.
Mai mult de jumatate (55%) dintre directorii financiari din Romania considera ca deteriorarea conditiilor economice va duce la cresterea somajului anul acesta, fata de doar o treime (33%) anul trecut, dar, si in acest caz, schimbarea este mai putin dramatica decat cea la nivelul Europei Centrale, unde procentul celor care se asteapta la un somaj mai mare este mai mult decat dublu fata de anul trecut (de la 33% la 68%), cu perspective deosebit de pesimiste in Polonia, Ungaria si Republica Ceha (peste 85%).
Aproape doua treimi (63%) dintre directorii financiari din Romania se asteapta ca inflatia sa creasca si in 2023, pe fondul perturbarilor de pe lanturile de aprovizionare care au determinat cresterea preturilor materiilor prime, marfurilor, energiei si transporturilor, ce a condus in cele din urma la marirea preturilor de consum. Asteptarile locale sunt in concordanta cu rezultatele la nivelul regiunii (70% dintre respondenti), dar procentele sunt mai mici decat anul trecut, cand peste 90% dintre directorii financiari din Romania si Europa Centrala se asteptau la cresteri. Asteptarile privind nivelul inflatiei pentru Romania aproape s-au dublat fata de anul trecut, de la 5,7% la 11,2% in 2023.
„Studiul din acest an indica mai multe schimbari in perceptia directorilor financiari din tara si din regiune, in contextul in care optimismul vizibil in studiul din 2022 a fost erodat de situatia geopolitica, ale carei efecte semnificative s-au resimtit in economiile europene prin noi provocari aparute pe lanturile de aprovizionare si prin cresterea inflatiei. Este important de subliniat, insa, ca sondajul surprinde asteptarile directorilor financiari la sfarsitul anului 2022, cand prognozele economice ale FMI si ale Bancii Mondiale au fost mai pesimiste decat acum, si ca respondentii din Romania erau mai optimisti decat colegii lor din Europa Centrala, cel mai probabil pe fondul previziunilor macroeconomice privind regiunea, care indicau faptul ca Romania va ramane printre tarile cu avans economic, in ciuda incetinirii economice regionale”, a declarat Zeno Caprariu, Partener Audit, Deloitte Romania, coordonatorul CFO Program in Romania.
Companiile din Romania se asteapta la noi cresteri de costuri, in special cu forta de munca (94%), din cauza presiunii pentru cresterea salariilor, in contextul in care angajatii se confrunta cu efectele inflatiei ridicate, cu productia si cu livrarea de servicii (90%), cu transportul si cu finantarea (88% fiecare). Singurele costuri stabile, conform estimarilor directorilor financiari locali, sunt TVA-ul si impozitul pe profit, aspecte care indica perceptia unei stabilitati fiscale.
Mai mult de jumatate (55%) dintre companiile din Romania resimt un nivel ridicat de incertitudine, in linie cu tendinta din intreaga regiune, ceea ce face ca apetitul pentru risc al directorilor financiari sa fie scazut. Marea majoritate a acestora (86%) considera ca acum nu este un moment bun pentru a-si asuma riscuri mai mari, atitudine valabila pentru companiile din toate sectoarele, cu exceptia celor din energie, utilitati si minerit si a celor din domeniul bunurilor de consum.
Spre deosebire de situatia din Europa Centrala, cel mai mare risc pentru directorii financiari din Romania ramane lipsa de angajati calificati (63%), urmat de reglementarile tot mai numeroase (32%), reducerea cererii interne (31%), previziunile privind evolutia economiei (25%), riscurile geopolitice (23%) si fluctuatiile de curs valutar (20%). La nivel regional, riscurile geopolitice au urcat in topul preocuparilor directorilor financiari (45%).
In timp ce majoritatea directorilor financiari din Romania raman optimisti cu privire la evolutia veniturilor companiilor (69% se asteapta ca acestea sa creasca), peste 40% estimeaza o scadere a marjelor de profit operational.
Cresterea dobanzilor a redus apetitul companiilor pentru creditarea bancara, conform studiului. Doar 24% dintre respondentii locali considera in continuare ca imprumuturile bancare sunt o optiune atractiva de finantare (in scadere de la 42% in 2022), in timp ce 40% cred contrariul, schimbare vizibila si in intreaga regiune. Sursele interne de finantare raman preferatele directorilor financiari din Romania (54%).
Primele trei prioritati ale directorilor financiari din Romania raman reducerea costurilor (27%), cresterea organica (23%) si digitalizarea (11%), urmate de extinderea pe noi piete (10%). La polul opus, extinderea prin achizitii reprezinta o prioritate pentru doar 1% dintre respondenti. Pe de alta parte, directorii financiari din regiune nu mai considera reducerea costurilor o prioritate (9%, in scadere de la 20% in 2022), iar acum se concentreaza pe cresterea businessului, fie organic (21%), fie prin dezvoltarea pe pietele existente (11%). Digitalizarea este, de asemenea, o prioritate de top pentru 9% dintre directorii financiari din Europa Centrala.
Studiul Deloitte CFO Survey Romania 2023 a fost efectuat in perioada dintre sfarsitul lunii octombrie si jumatatea lunii decembrie 2022. Raspunsurile locale sunt comparate cu datele agregate colectate de la peste 620 de directori financiari din 15 tari - Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Kosovo, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter