
Majoritatea directorilor financiari din Romania participanti la studiu (60%) se asteapta ca indicele preturilor de consum sa isi continue cresterea in acest an, dar previziunile lor privind inflatia s-au temperat semnificativ fata de anul precedent, de la 11,2% la 6,75%, desi raman mai mari decat cele mai recente prognoze ale Bancii Nationale a Romaniei.
Majoritatea respondentilor din Romania considera ca cresterea costurilor va continua sa fie un factor de presiune pentru companii in 2024, in special costurile cu forta de munca (99%), cu productia si distributia (86%), cu transportul (78%) si cu serviciile (73%). O schimbare semnificativa fata de anul trecut este ca 70% dintre CFO-i se asteapta acum la cresterea costurilor asociate impozitului pe profit, fata de 22% in 2023, iar jumatate dintre ei se asteapta si la cresterea costurilor asociate TVA, fata de 27% anul trecut.
Pe de alta parte, un numar semnificativ mai mic de respondenti se asteapta la cresterea costurilor de finantare in acest an (55%, fata de 88% in 2023). Sursele interne de finantare ramane cele preferate de 55% dintre participantii la studiu, iar imprumuturile bancare sunt considerate atractive de doar 21% dintre respondenti.
In ceea ce priveste somajul, companiile din Romania sunt, de asemenea, destul de optimiste, aproape jumatate (46%) dintre participantii la studiu fiind de parere ca acest indicator va ramane stabil in 2024, in crestere de la 33% anul trecut.
"Mai mult de jumatate dintre directorii financiari din Romania resimt un grad ridicat de incertitudine generata de factori externi companiei, asadar sunt in continuare mai degraba prudenti, 84% dintre participantii la studiu considerand ca acum nu este un moment bun pentru a-si asuma riscuri suplimentare care le pot afecta bilanturile. Cu toate ca doua treimi dintre ei sunt optimisti in privinta cresterii veniturilor, raspunsurile lor indica o preferinta pentru consolidarea ariei de management al costurilor, pentru a putea mentine companiile intr-o forma buna din punct de vedere financiar”, a declarat Zeno Caprariu, Partener Audit, Deloitte Romania, coordonatorul CFO Program in Romania.
Intensificarea cadrului de reglementare este cel mai mare risc pentru companiile din Romania, sunt de parere 64% dintre CFO-ii participanti la studiu, pondere dubla fata de anul trecut si semnificativ mai mare decat media europeana de 38%. Ceilalti factori de risc sunt lipsa angajatilor cu competentele necesare (46%, in scadere semnificativa fata de 63%, anul trecut), reducerea cererii interne (42%) si a celei externe (34%), precum si riscurile geopolitice (31%).
In contextul in care acesti factori de risc creeaza un mediu caracterizat de un grad inalt de incertitudine, reducerea costurilor este prioritara pentru o treime dintre companii in acest an (37%). Celelalte arii de interes strategic pentru directorii financiari din Romania sunt cresterea organica (21%), digitalizarea (9%) si expansiunea pe pietele existente (8%).
Studiul Deloitte CFO Survey Romania 2024 a fost efectuat in perioada octombrie-decembrie 2023. Raspunsurile locale sunt comparate cu datele agregate colectate de la aproximativ 550 de directori financiari din 15 tari din Europa Centrala - Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Kosovo, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria.