RO EN
Košík je prázdný

Consiliul Concurentei va avea acces, cu mandat, la computere si telefoane personale

Consiliul Concurentei va putea cerceta, cu mandat judecatoresc, informatiile din telefoanele, tabletele si laptopurile personale ale reprezentantilor companiilor in cadrul unei investigatii, a afirmat Bogdan Chiritoiu, presedintele institutiei, intr-un interviu acordat Agerpres. Acest lucru va fi posibil de la sfarsitul anului in curs, dupa ce in legislatia nationala va fi preluata o directiva europeana care permite inspectorilor de concurenta din toate statele membre sa analizeze informatii stocate in cloud si in aparatele personale ale celor investigati.
"Avem o performanta buna in depistarea si sanctionarea comportamentelor anticoncurentiale. Desigur, va trebui sa ne adaptam si noi mersului economiei, iar faptul ca vedem mai mult digital in economie ne obliga si pe noi sa ne imbunatatim sau sa ne schimbam metodele de culegere a informatiilor. Acum este mai putin probabil sa gasim dovezi pe hartii, e mult mai probabil ca vom gasi in viitor, din ce in ce mai mult, dovezile unor comportamente ilegale, le vom gasi in computere, in cloud, in locuri in care ne este mai greu sa cautam in momentul de fata si atunci trebuie sa ne perfectionam si noi instrumentele. Trebuie sa ne imbunatatim si baza legala si exista o directiva europeana care a intrat in vigoare anul trecut si pe care o vom transpune in acest an, care ne creeaza parghiile legale pentru a accesa medii electronice de stocare a informatiei, inclusiv telefoanele mobile, smartphone-urile, cloud-ul, informatii pe care nu le gasesti in desktop. Noi, ca si restul lumii europene, ne vom adapta, ne vom imbunatati metodele de culegere a informatiilor. In general cred ca stam bine pe zona asta. Repet, cred ca e un lucru pe care trebuie sa-l pastram", a declarat presedintele Consiliului Concurentei.
 
Cresterea preturilor la energie este rezultatul contextului economic
Bogdan Chiritoiu s-a referit, in interviu, si la pretul mare al energiei din aceasta perioada, care este cauzat in principal de scumpirea certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Acest lucru nu inseamna ca furnizorii fac ceva ilegal. La fel, Consiliul Concurentei nu are indicii ca pretul carburantilor ar fi unul incorect.
"Ne uitam cu atentie la aceasta piata, in primul rand pentru ca e foarte importanta si pentru consumatorii casnici si pentru cei industriali, si pentru ca este un proces de liberalizare, este ceva nou si pot fi derapaje, mai ales cand avem de-a face cu companii din astea care nu sunt obisnuite cu concurenta, ci sunt obisnuiti sa faca ce vor, asa, un fel de stapani ei pe mosia lor. Nu se baga nimeni peste ei, niste monopolisti in esenta. Acum e loc de ceva concurenta. Evident, ramane si o parte de monopol, tevile, cablurile de electricitate si teava de gaze, dar restul, lucrarile, bransamentele, conectarile la retea, acestea sunt o piata care poate fi concurentiala, furnizarea, la fel. Vrem sa ne asiguram ca piata functioneaza bine, iar preturile se vor duce unde e corect sa se duca. Ele pot fi mai mici cum erau anul trecut, cand nu era consum, si atunci normal preturile au scazut la tot, petrolul s-a ieftinit, benzina s-a ieftinit si ea cu mai mult de un leu anul trecut fata de acum doi ani. A scazut pretul gazelor, a fost jos anul trecut, in perioada liberalizarii, deci am avut noroc cu momentul. La electricitate, din contra, porneam de la preturi joase, pentru ca statul obliga Hidroelectrica sa vanda sub pretul de piata electricitatea si atunci normal, cand trecem la liberalizare, se duce pretul in piata. Hidroelectrica vinde si ea la pretul pietei ca sa faca profit cum trebuie sa faca orice companie. Si atunci la electricitate, da, pentru consumatori preturile s-au dus in sus. La gaze s-au dus in jos, anul trecut. Acum vedem o revenire a cererii, industria reporneste si vedem cresteri de preturi, si la gaze - si-a revenit economia, iar rusii livreaza mai putin, dar si la electricitate, in buna masura pentru ca creste pretul poluarii si atunci pretul certificatelor de CO2 impinge in sus pretul electricitatii. Nu inseamna ca piata nu functioneaza bine, nu inseamna ca e ceva ilegal ce fac actorii acestia in piata. Inseamna ca acesta este contextul economic si preturile cresc. Iar cresterea pretului curentului, al gazelor, al benzinei, se duce si in pretul produselor. Deci vedem o crestere a inflatiei datorita scumpirii energiei. BNR ne spune ca e temporar, pana la urma lucrurile se vor stabiliza. 2020 a fost deosebit de jos, acum revenim cumva si ne vom stabiliza in jurul preturilor din 2019. De exemplu, barilul de petrol era, inainte de pandemie, la 50 si ceva dolari, in pandemie, s-a dus la 20 si ceva, acum si-a revenit si s-a dus spre 70. Dar probabil ca va ramane undeva la 50-60", a explicat Bogdan Chiritoiu.
Interviul integral poate fi citit/ vizualizat aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter