RO EN
Košík je prázdný

COMINCO: Falimentul - inlocuit cu procedura generala a insolventei

In urma admiterii unui recurs la Curtea de Apel Bucuresti, solutia pronuntata de Tribunalul Capitalei privind deschiderea procedurii de faliment a debitorului Cominco SA, reprezentand un important antreprenor de constructii, controlat de omul de afaceri Catalin Gemanar, a fost casata, magistratii dispunand retrimiterea dosarului pentru rejudecare la completul C14 al sectiei a VII-a Civile a Tribunalului Bucuresti. Instanta inferioara a dispus, astfel, deschiderea procedurii generale de insolventa in cazul Cominco (dosar nr. 17020/3/2013), stabilind ca administrator judiciar societatea ZRP Insolvency SPRL. Totodata, termenul pentru continuarea procedurii a fost fixat in septembrie 2013, dar s-ar putea acorda o noua amanare, ceea ce inseamna ca toti cei 192 de creditori ai firmei vor trebui, pana in acel moment, sa verifice daca nivelul creantelor din noul tabel definitiv este similar sumelor solicitate initial. De asemenea, se observa cu usurinta ca acestia sunt obligati sa parcurga din nou proceduri judiciare care se anunta a fi indelungate, dupa un an de incertitudine privind starea initiala de faliment simplificat a debitoarei. Printre creditori, se afla si companii precum Schindler Romania, Menatwork Est Prefabricate, Iridex Group Plastic, Sika Romania, SW Umwelttehnik, Industrial Access, Comnord, Invest Prod, Belproduct Distributions (care apare ca petent, formuland o cerere de opozitie respinsa in iunie 2013 de magistratii Tribunalului Capitalei), Group Construct Invest (firma aflata tot in dificultate financiara si apartinand familiei Gemanar) etc.
Toate companiile din grup se afla in dificultate financiara
Interesant este faptul ca, in momentul pronuntarii hotararii initiale (de intrare in faliment simplificat), in aprilie 2012 instanta a constatat ca firma debitoare a fost dizolvata intr-un moment anterior formularii cererii introductive. Mai mult, o parte din actionari, inclusiv cel majoritar, au vandut diverse cote din titluri, insa o serie de fonduri de investitii ce detineau actiuni minoritare au ramas captive in afacerea devenita nerentabila. De altfel, companiile ce formeaza intregul grup Cominco, fondat de Gheorghe Gemanar, au intrat inca din 2012 in insolventa sau faliment, cauzele aflandu-se pe rolul mai multor instante din Capitala si din tara. La 19 iulie 2013, datoriile cumulate ale Cominco – Bucuresti depaseau 26 milioane de euro, din care 20,5 milioane de euro numai la banci. Conform administratorului judiciar, cauza principala care a generat starea de insolventa a fost “mentinerea cifrei de afaceri la un nivel care nu a reusit sa acopere costurile generarii acesteia”. Practicianul in insolventa mai explica faptul ca alte motive ale diminuarii cifrei de afaceri se regasesc in blocarea fondurilor europene, societatea avand in derulare contracte de subantrepriza dependente de aceste fluxuri de numerar. Potrivit datelor oficiale, Cominco SA din Capitala a consemnat in 2011 (ultimul an pentru care a transmis informatii financiare) o cifra neta de afaceri de 56 milioane de lei, in contextul unei pierderi de 18,1 milioane de lei. In acel moment, datoriile totalizau 41,2 milioane de lei, iar creantele 58,1 milioane de lei. Toate acestea in contextul in care activele imobilizate nu depaseau ca valoare 21,4 milioane de lei, iar din casa si conturile la banci lipsea suma de 47,6 milioane de lei (evidentiata ca sold negativ). Dezechilibrul evident face astfel imposibila recuperarea creantelor chirografare si, probabil, se va impune inclusiv restructurarea sau neachitarea celor garantate, dat fiind cuantumul semnificativ al acestora in raport cu bunurile din patrimoniul firmei care ar putea fi valorificate. Informatii suplimentare, la www.just.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter