RO EN
Košík je prázdný

CE: Romania are cea mai slaba rata de colectare a TVA, cu o pierdere de 36%

Venituri de aproape 150 de miliarde euro din taxa pe valoare adaugata (TVA) au fost pierdute in 2016, la nivelul UE, cu circa 12% mai putin fata de anul precedent, arata un studiu publicat astazi, 21 septembrie, de Comisia Europeana. Potrivit datelor, deficitul de incasare a TVA-ului a scazut in 22 de state membre, insa a crescut in sase dintre tarile UE: Romania, Finlanda, Regatul Unit, Irlanda, Estonia si Franta.
Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a declarat: „Statele membre au imbunatatit colectarea TVA-ului pe intreg teritoriul UE, ceea ce este laudabil si trebuie recunoscut. Este insa inacceptabil ca bugetele nationale sa piarda 150 de miliarde de euro pe an, mai ales atunci cand 50 de miliarde din aceasta suma umfla buzunarele infractorilor, ale celor care comit fraude si probabil chiar ale teroristilor. Aceasta situatie se va imbunatati substantial numai prin reforma in domeniul TVA pe care am propus-o cu un an in urma. Invit statele membre sa avanseze in directia sistemului definitiv de TVA inainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2019.”
Romania a are cea mai slaba rata de colectare a TVA din UE, cu o pierdere de 36% in 2016 (cu 2 puncte procentuale peste anul anterior). In schimb, Bulgaria, Letonia, Cipru si Tarile de Jos au inregistrat performante foarte bune, si anume o scadere de peste 5 puncte procentuale a pierderilor din TVA in fiecare dintre aceste patru tari.
In termeni nominali, deficitul de incasare a TVA-ului a scazut cu 10,5 miliarde de euro, ajungand la 147,1 miliarde de euro in 2016, adica la 12,3 % din veniturile totale din TVA fata de 13,2 % in anul precedent. Performantele individuale ale statelor membre variaza inca in mod semnificativ.
Asa-numitul „deficit de incasare a TVA-ului” indica diferenta dintre veniturile din TVA preconizate si suma colectata efectiv. Desi s-au inregistrat progrese mari in ceea ce priveste imbunatatirea colectarii si a gestionarii TVA-ului la nivelul UE, statele membre ar trebui sa avanseze in acest moment catre un acord cat mai rapid asupra reformei mult mai ample menite sa reduca frauda in materie de TVA in sistemul UE, asa cum a propus Comisia anul trecut. Aceasta reforma profunda ar imbunatati si ar moderniza sistemul atat pentru guverne, cat si pentru mediul de afaceri si l-ar face astfel mai robust si mai simplu de utilizat de catre companii.
Studiul privind deficitul de incasare a TVA-ului este finantat din bugetul UE, iar constatarile sale sunt relevante atat pentru Uniune, cat si pentru statele membre, dat fiind ca TVA-ul are un aport important la bugetul Uniunii si la bugetele nationale. Studiul aplica o metodologie „de sus in jos”, folosind datele din conturile nationale pentru estimarea deficitelor de incasare a TVA-ului.
Pentru prima data, raportul din 2018 include o analiza mai ampla a efectului unor factori externi, cum ar fi structura de productie a economiei si somajul, precum si a celor aflati sub controlul direct al administratiei fiscale, de exemplu dimensiunea administratiei fiscale si cheltuielile informatice. Acest aspect este deosebit de important dat fiind ca sporirea investitiilor in IT conduce in mod normal la o reducere a deficitului de incasare a TVA-ului, dupa cum se precizeaza in recomandarile facute anterior de Comisie statelor membre.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter