RO EN
Košík je prázdný

CC a amendat cu 73 de milioane de lei 6 companii pentru intelegeri anticoncurentiale

Consiliul Concurentei anunta, intr-un comunicat transmis duminica, sanctionarea cu amenzi de 73,1 milioane de lei (aproximativ 15,8 milioane de euro) a sase companii pentru intelegeri anticoncurentiale pe piata comercializarii contoarelor si echipamentelor de masurare a energiei electrice.
Potrivit Consiliului Concurentei, amenzile aplicate sunt:
1. Ecro SRL - 526.201,11 lei (113.709,29 euro)
2. Electromagnetica SA - 10.024.824,88 lei (2.166.311,89 euro)
3. Elster Rometrics SRL - 11.212.808,71 lei (2.423.028,94 euro)
4. Energobit SA - 13.112.674,12 lei (2.833.579,85 euro)
5. Landis+Gyr AG - 27.423.377,51 lei (5.926.047,52 euro)
6. SE Electrica SA - 10.800.984,04 lei (2.334.035,79 euro).
In cadrul investigatiei, declansata in septembrie 2015, Consiliul Concurentei a constatat ca AEM S.A., Energobit S.A., Elster Rometrics S.R.L., Landis+Gyr AG si Ecro S.R.L. au participat la o intelegere pentru impartirea unor licitatii publice organizate de operatorii retelelor de distributie a energiei electrice, cum sunt EON, ENEL, CEZ, Electrica S.A. Companiile au stabilit modul in care urmau sa participe la licitatii astfel incat sa nu se suprapuna si fiecare dintre participanti sa castige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime. Efectele intelegerilor anticoncurentiale au condus la cresterea artificiala a preturilor de achizitie pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate catre consumatorii finali care plateau facturi mai mari pentru energia electrica. Comportamentul anticoncurential s a derulat in perioada 27 noiembrie 2008 - 30 septembrie 2015 si a vizat numeroase proceduri de licitatie publica derulate in acest interval de timp.
Autoritatea de Concurenta a constatat ca unii angajati ai SE Electrica S.A., companie organizatoare de licitatii publice pentru achizitionarea de contoare si echipamente conexe, au fost implicati realizarea acestor intelegeri, consultandu se cu companiile cu privire la elaborarea documentatiei de participare la procedurile de achizitie publica, facilitand in acest fel, schimbul de informatii sensibile din punct de vedere comercial. In cadrul aceleiasi investigatii, Consiliul Concurentei a constatat existenta unei intelegeri intre AEM S.A. si Electromagnetica S.A. constand in impartirea licitatiilor organizate de catre FDEE Electrica Muntenia Nord S.A. si FDEE Electrica Transilvania Sud S.A. pentru atribuirea contractelor pentru lucrari de modernizare a contorizarii energiei electrice la blocurile de locuinte din zona de activitate a filialelor respective, in perioada 22 octombrie 2010 - 27 iulie 2012.
„Pe parcursul investigatiei am transmis autoritatilor competetente, informatii referitoare la faptele constatate, continuand astfel buna colaborare intre Consiliul Concurentei si Parchet. Companiile raspund pentru faptele angajatilor lor, iar practicile de acest gen reprezinta una dintre cele mai grave restrictionari ale concurentei si conduc la prejudicierea consumatorilor care platesc mai mult pentru produsele sau serviciile achizitionate. De aceea, am recomandat ANRE sa verifice in ce masura, preturile majorate in urma cartelului au afectat tarifele percepute consumatorilor.”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
AEM S.A., participanta la ambele pratici anticoncurentiale, a aplicat la programul de clementa, aducand dovezi privind existenta faptelor anticoncurentiale, si a primit imunitate la amenda. Politica de clementa, instrument foarte utilizat in statele Uniunii Europene, permite Autoritatilor de Concurenta sa aplice un regim mai favorabil companiilor implicate in intelegeri anticoncurentiale si care coopereaza in vederea descoperirii si sanctionarii acestor practici ilegale. Consiliul Concurentei incurajeaza astfel companiile implicate in intelegeri anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, sa isi recunoasca participarea la incalcare si sa furnizeze dovezi privind intelegerea respectiva. Procedand astfel, companiile pot beneficia de reduceri substantiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totala.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter