RO EN
Košík je prázdný

ANALIZA: Modificarea procedurilor fiscale creeaza impredictibilitate economica

Modificarea procedurilor fiscale, ca masura ce se doreste a fi initiata de Guvern, ar putea genera impredictibilitate economica, dupa cum sustine majoritatea analistilor din domeniu. Un exemplu in acest sens il constituie si masura propusa recent de Ministerul Finantelor Publice (MFP), privind plata defalcata a TVA, care este contestata atat de fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Gelu Diaconu, cat si de consultantul fiscal Gabriel Biris, fost secretar de stat la MFP, precum si de Patronatul Investitorilor Autohtoni - PIAROM, respectiv de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Practic, dupa cum sustine Gelu Diaconu, „plata defalcata a TVA nu rezolva deloc problema evaziunii, ci doar indisponibilizeaza sumele firmelor oneste care isi declara obligatia de plata a TVA. Si aceasta pentru ca diferenta intre sumele declarate voluntar si sumele efectiv platite este minora fata de sumele care se fura efectiv din TVA-ul datorat!”.
„Toate studiile si estimarile arata ca astazi, in materie de TVA, in tara noastra evaziunea este de peste 30%, fata de o medie comunitara de circa 15% in spatiul european. Si aici am ajuns la nodul gordian al problemei! Economia creste in ritm sustinut, consumul final atinge ritmuri nemaiintalnite si, cu toate acestea, TVA-ul incasat la buget scade. De ce? Simplu: se fura!”, avertizeaza fostul sef al ANAF.
Referindu-se la acest proiect legislativ, cuprins in programul de guvernare al coalitiei aflate la putere, Gabriel Biris subliniaza ca, prin aplicarea acestuia, „toate companiile platitoare de TVA trebuie sa deschida conturi separate pentru plata taxei, din care nu mai pot folosi bani decat cu acordul Fiscului, iar orice greseala in plata TVA va atrage o amenda de 50% din suma. Contul de TVA va fi obligatoriu incepand din luna octombrie 2017 si, in acest timp, toate companiile din Romania - cam 300.000 de agenti economici - vor trebui sa-si deschida noi conturi, la banci sau Trezorerie, pentru TVA, si vor trebui sa-si modifice sistemele informatice pentru a putea tine evidenta platilor TVA cat de cat in mod automatizat. Cele mai afectate vor fi companiile de utilitati si telecom, iar singurele care par a avea de castigat sunt bancile”.
„Se opteaza din nou pentru cresterea birocratiei si a costurilor”
Printr-un comunicat, Patronatul Investitorilor Autohtoni - PIAROM arata ca „intelege preocuparea Ministerului de Finante si a ANAF de a reduce evaziunea fiscala legata de plata TVA. Masura anuntata insa, referitoare la plata defalcata a TVA de catre toti contribuabilii persoane juridice, ca masura aproape aprobata de Guvern, nu este una care sa simplifice si sa normalizeze relatiile dintre administratia statului si mediul de afaceri. Din contra, creeaza o presiune aproape ucigatoare asupra mediului de afaceri, deja incorsetat de alte obligatii declarative/procedurale complexe (declaratia 394, de risc fiscal - fosta analiza a intentiei de a desfasura activitati economice), in acelasi context al combaterii evaziunii fiscale in materie de TVA. Mai exact, masura anuntata nu poate inlocui necesitatea existentei, in cadrul ANAF, a unei grile de risc fiscal corect gandite si nediscretionar aplicate, desi au fost luate o serie de alte masuri in acest sens. Se opteaza din nou pentru cresterea birocratiei si a costurilor - prin crearea de noi conturi bancare purtatoare de comisioane bancare in sarcina contribuabililor, dezvoltari de programe informatice si utilizare suplimentara de resurse umane neproductive”.
Dupa ce prezinta principalele prevederi ale noului proiect de act normativ privind plata TVA, reprezentantii CNIPMMR sunt si mai transanti atunci cand arata ca nu sustin masura platii defalcate a TVA, printre altele, pentru ca „initiatorul proiectului nu a aplicat Testul IMM si nu a analizat efectele asupra activitatii intreprinderilor mici si mijlocii, incalcand dispozitiile art. 91 din Legea nr. 346/ 2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii”. Mai mult, potrivit oficialilor organizatiei, „initiatorul proiectului nu a respectat principiile fiscalitatii, respectiv asigurarea informarii contribuabililor, cu modificarea/completarea Codului fiscal prin lege, care intra in vigoare in termen de minimum 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, precum si predictibilitatea impunerii, conform cu care trebuie sa se asigure stabilitatea impozitelor, taxelor si contributiilor obligatorii pentru o perioada de timp de cel putin un an, in care nu pot interveni modificari in sensul majorarii sau introducerii de noi impozite, taxe si contributii obligatorii. Principiile stabilitatii legislative si predictibilitatii sunt foarte importante, deoarece, pentru realizarea unei investitii, investitorii iau masuri ce vizeaza veniturile si cheltuielile pentru o perioada de cel putin 3-5 ani si luand in calcul toate elementele, mai ales cele fiscale”.
***
Potrivit unui proiect de hotarare publicat, recent, pe website-ul MFP, Guvernul urmareste sa introduca mecanismul platilor defalcate de TVA, avand ca scop cresterea nivelului de conformare voluntara a persoanelor impozabile. In nota de fundamentare se precizeaza ca, „in Programul de Guvernare 2017-2020, se prevede introducerea unui mecanism imbunatatit de colectare a TVA (split payment) de la 1 septembrie 2017. Prin acest mecanism, se urmareste cresterea nivelului de conformare a persoanelor impozabile, prin asigurarea resurselor financiare ale acestora pentru plata TVA datorate bugetului de stat, avand in vedere ca taxa incasata de la clienti nu mai poate fi directionata pentru alte plati, ci doar pentru taxa datorata furnizorilor sau bugetului de stat. In acest mod se vor reduce si situatiile in care se calculeaza si se platesc accesorii la bugetul de stat ca urmare a neplatii TVA datorate de catre persoanele impozabile, intrucat prin acest mecanism se asigura disponibilitatile financiare pentru plata taxei la bugetul de stat si se economisesc astfel sumele pe care operatorii economici le-ar plati ca eventuale accesorii. Prin aplicarea mecanismului platilor defalcate de TVA, vor fi stopate fraudele pe care astazi unii agenti economici le realizeaza prin utilizarea TVA in alte scopuri decat cele prevazute de lege, avand in vedere ca TVA nu reprezinta un venit al persoanei impozabile si ar trebui sa aiba doar destinatia de a acoperi TVA datorata furnizorilor/prestatorilor si TVA de plata catre bugetul de stat. Este stiut faptul ca TVA este un impozit colectat de persoana impozabila in numele statului, fara a reprezenta in niciun moment un venit al acesteia, insa in conditiile actuale reprezinta o lichiditate pe care o poate utiliza temporar, persoana ajungand astfel in unele situatii sa nu mai poata reconstitui aceste sume la momentul la care are obligatia sa plateasca taxa aferenta propriilor achizitii si TVA datorata bugetului de stat”. Informatii suplimentare, la www.mfinante.gov.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter