RO EN
Košík je prázdný

AMCOR: Aplicarea unui impozit pe profit IMM-urilor de consultanta este nociva

Aplicarea de impozit pe profit companiilor de consultanta in management incadrate la categoria IMM-urilor este una extrem de nociva pentru companiile care vor fi direct afectate de aceasta masura, dar si pentru mediul economic per ansamblu, arata Asociatia Consultantilor in Management din Romania (AMCOR) intr-o adresa transmisa Guvernului Romaniei, Secretariatului General al Guvernului si Ministerului Finantelor.
" In adresa elaborata, AMCOR a atras atentia asupra faptului ca aplicarea de impozit pe profit companiilor de consultanta in management incadrate la categoria IMM-urilor, este una extrem de nociva pentru companiile care vor fi direct afectate de aceasta masura, dar si pentru mediul economic per ansamblu, cu atat mai mult cu cat aceste companii s-au confruntat in ultimii doi ani de zile cu nenumarate incercari si provocari profesionale cauzate de pandemia Covid-19 si intregul impact al acesteia asupra mediului de afaceri, cu o scadere accentuata a pietei in care consultantii au fost deseori nevoiti sa lucreze pe diverse proiecte care au esuat din cauza anularii liniilor de finantare, cu o incertitudine legislativa si decizionala, cu o lipsa de predictibilitate si de transparenta pe care AMCOR le-a mai semnalat de nenumarate ori in adresele sale, cu o scoatere a serviciilor de consultanta de la categoria de cheltuieli eligibile si cu o diminuare a procentului acordat companiilor de consultanta care activeaza in domeniul fondurilor europene de la 10% la 1%, in unele situatii", se precizeaza intr-un comunicat al organizatiei remis miercuri AGERPRES.
Consultantii atrag atentia ca acele coduri CAEN de consultanta in management nu au fost niciodata finantate prin fonduri europene ca beneficiari directi in proiecte implementate cu fonduri europene desi au fost si sunt in continuare foarte afectate de contextul economico-financiar din ultimii doi ani.
Astfel, reprezentantii AMCOR subliniaza ca firmele de consultanta in management, microintreprinderile in general, sunt cele mai afectate in aceasta perioada, sunt cele mai "lovite" pentru ca piata a scazut semnificativ, preturile au crescut foarte mult, iar aceste companii se chinuiesc sa isi pastreze toti angajatii, sa isi plateasca toate datoriile si acum mai primesc o lovitura printr-o marire substantiala a impozitului care va contribui la inflatia sectoriala, prin cresterea semnificativa a poverii fiscale care se va reflecta in preturi.
Petre Luigi Luican, presedintele AMCOR, a participat marti la sedinta Comisiei de Dialog Social care a fost organizata in cadrul Ministerului Finantelor, prilej cu care a propus organizarea unei consultari reale cu reprezentantii mediului privat, cu profesionistii din domeniu care cunosc cel mai bine realitatile pietei, si a atras atentia asupra faptului ca o majorare a impozitelor ar putea avea efecte negative majore asupra economiei Romaniei si implicit asupra bugetului de stat.
"Principalele efecte negative ar putea fi reducerea activitatii IMM-urilor sau chiar inchiderea lor. In plus, adaptarea la o fiscalitate crescuta se va face in principal prin reducerea costurilor de personal, ceea ce va fi din nou dezavantajos pentru bugetul de stat pe termen mediu, prin impozite si taxe pe salarii mai scazute. Este evident, si experientele anterioare au demonstrat acest lucru, ca orice marire a taxelor si a contributiilor are pe termen mediu si lung efectul reducerii sumelor colectate la buget. De asemenea, intotdeauna cresterea impozitelor si contributiilor aplicata celor care isi evidentiaza in contabilitate toate operatiunile si care isi platesc taxele, impozitele si contributiile, in loc de a adopta masuri care sa determine disciplinarea fiscala a celorlalti contribuabili, produce efecte inverse", se arata in comunicat.
Mai mult, potrivit AMCOR, contribuabilii "indisciplinati fiscal" isi vor mentine modul de lucru, si chiar vor progresa, intelegand ca fiscalizarea activitatii lor nu este o prioritate, iar contribuabilii disciplinati fiscali vor fi obligati, fie sa "isi optimizeze fiscal activitatea", fie sa o reduca sau chiar sa o inchida.
Slabirea acestor companii si eventuala lor disparitie de pe piata ar putea conduce inclusiv la imposibilitatea de a se asigura consultanta necesara mentinerii gradului de absorbtie actual, ceea ce va afecta piata per ansamblu in conditiile in care procentul IMM-urilor in Romania este covarsitor (peste 90% din totalul companiilor), subliniaza sursa citata.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter