RO EN
Košík je prázdný

VELUX: 40% din angajatii care lucreaza remote si-au imbunatatit birourile de acasa

Fenomenul lucratului de acasa a caracterizat o buna parte a ultimilor doi ani, cu circa 30% dintre angajatii romani desfasurandu-si activitatea in afara biroului in acest interval, in contextul pandemiei si al crizei sanitare . In Romania, 50% dintre companiile din sectorul business au preferat modelul full remote, in timp ce 45% dintre acestea au optat pentru un program hibrid. Fie ca vorbim despre un model de lucru hibrid sau in totalitate de acasa, aceasta noua realitate a determinat o crestere brusca a cererii pentru amenajarea spatiilor dedicate biroului la domiciliu in ultimii doi ani, potrivit VELUX, unul dintre principalii producatori de ferestre de mansarda, ce comercializeaza produse si solutii pentru case inteligente.
Grupul VELUX a realizat un studiu global pentru determinarea atitudinii fata de lucratul de acasa, provocarile intampinate si cerintele oamenilor atunci cand cauta sa amenajeze spatiul ideal de lucru la domiciliu.
In medie, la nivel global, angajatii au lucrat de acasa in regim de telemunca intre 4-5 zile pe saptamana. Conform studiului, 40% dintre cei care lucreaza de acasa cel putin o zi pe saptamana au efectuat deja modificari pentru imbunatatirea spatiului dedicat biroului de acasa. De asemenea, potrivit companiei, unul dintre cei mai importanti factori pentru un spatiu dedicat muncii este prezenta luminii naturale, imediat dupa echipamentele IT sau de birou.
Potrivit studiului global, cei mai multi respondenti considera ca raportul dintre mersul la birou si telemunca este echilibrat sau chiar ca si-ar dori sa lucreze si mai mult de acasa, datorita beneficiilor pe care le aduce acest stil de lucru: 56% dintre respondenti sunt de parere ca unul dintre principalele avantaje il reprezinta timpul castigat pe care il alocau inainte deplasarii intre domiciliu si birou, 47% considera ca economisesc bani de mancare, imbracaminte si transport, in timp ce acelasi procent de 47% sustin ca munca de acasa le ofera mai multa flexibilitate in programul zilnic. Referitor la beneficiile personale, 75% dintre participantii la studiu se simt mai liberi atunci cand lucreaza de acasa, 70% au raspuns ca au mai mult timp liber si tot 70% cred ca telemunca le imbunatateste per total calitatea vietii.
 
 
 
Specialistii sunt de parere ca modul de a lucra de acasa sau hibrid va continua cel mai probabil pe termen lung, iar efectele asupra fiecarei parti a vietii cotidiene se observa inca de acum, inclusiv asupra modului in care sunt proiectate, amenajate sau imbunatatite locuintele. Timpul petrecut in interior mai mult ca niciodata si dorinta de a avea conditii de munca optime au facut ca accesul la lumina naturala sa devina una dintre cele mai importante prioritati ale celor care lucreaza la domiciliu. 59% dintre cei care lucreaza de acasa considera ca lumina naturala este extrem de importanta pentru ei, urmata de temperatura camerei (58%) si de aerul curat (56%). Cu toate acestea, doar 49% sunt cu adevarat multumiti de lumina naturala de care dispun in spatiul de lucru de acasa.
Potrivit echipei VELUX, un spatiu de lucru dedicat, care ajuta concentrarea si motivarea, este un spatiu plin de lumina naturala si aer proaspat, izolat de celelalte parti ale casei. O mansarda ar putea fi solutia perfecta pentru amenajarea unui astfel de spatiu de lucru acasa, deoarece are o atmosfera confortabila si ajuta la delimitarea vietii personale de cea profesionala. In plus, acestia subliniaza ca accesul luminii naturale si a aerului proaspat, printr-o fereastra de mansarda de cea mai buna calitate, reprezinta una dintre cele mai simple modalitati de a transforma un birou de acasa si de a imbunatati conditiile de lucru. Tot mai multi dintre cei care lucreaza de acasa aleg sa fructifice aceasta oportunitate, 16% dintre acestia transformandu-si deja mansarda intr-un spatiu menit sa sprijine munca la domiciliu.
De asemenea, pe langa crearea unei zone de munca separate, exista numeroase imbunatatiri ce pot fi facute acasa pentru ca telemunca sa se desfasoare in cele mai optime conditii. Imbunatatirile viitoare planificate pentru casa vor fi mai putin legate de mobilier sau culori noi, fiind inregistrata o crestere a cererii pentru instalarea sau inlocuirea ferestrelor din locuinta, in contextul muncii de acasa, situandu-se pe locul trei in topul dorintelor clientilor.
„Oamenii au trait si au lucrat in acelasi spatiu in toata aceasta perioada, si vor continua sa o faca si de acum inainte, iar in unele cazuri, amplasarea spatiului de lucru nu ofera cea mai buna lumina naturala sau acces la aer proaspat. Spatiul in care lucram nu trebuie sa fie doar un loc care sa ne faca sa ne simtim confortabil si productivi, ci ar trebui sa ne ajute si sa ne mentinem sanatatea. Imbunatatirea accesului la lumina naturala si aer curat sunt esentiale pentru bunastarea noastra mentala si fizica” – a declarat Noemi Ritea, Director de Piata pentru VELUX Romania si Moldova
Conform datelor VELUX, optimizarea suprafetei utile din casa si luarea in considerare a luminii naturale in procesul de amenajarea a unei camere, a facut ca numarul celor care cauta montarea de ferestre noi sa fie in continua crestere la nivel mondial. 7% dintre cei care lucreaza de acasa si-au montat deja ferestre noi sau le-au inlocuit pe cele existente, cu scopul de a-si imbunatati spatiul de lucru de acasa, acest aspect fiind una dintre prioritatile lor.
Concluzia studiului releva ca munca de acasa a devenit cea mai mare tendinta a ultimilor ani si va ramane si in continuare, iar noul trend de a transforma locuintele in locuri mai potrivite pentru a munci contribuie astfel la un echilibru intre viata personala si cea profesionala.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter