RO EN
Košík je prázdný

TIMISOARA: Buget de 1,27 miliarde lei in 2023 pentru continuarea investitiilor

Primaria Municipiului Timisoara a publicat proiectul de buget aferent anului 2023, precum si anexele acestuia.
„Am construit un buget care reflecta trei prioritati pentru 2023, respectiv buna functionare a serviciilor publice precum incalzirea si transportul public, continuarea si finalizarea investitiilor incepute, in particular cele pe fonduri europene si finantarea culturii in anul in care suntem Capitala Europeana a Culturii. A fost un buget dificil de inchis. Anul 2022 a venit cu cresteri majore ale costurilor in toate sectoarele importante, de la cresteri pentru curentul pe care-l platim la iluminatul public, la cresteri pentru incalzirea institutiilor publice, la cresteri pentru materialele de constructii si manopera pentru toate investitiile atat de necesare. Cu toate astea, Timisoara merge inainte si vom face tot ceea ce este necesar si legal pentru a asigura continuitatea serviciilor de interes public, unde alocam sume record pentru subventii. Vom inchide santiere majore cu fonduri europene, unde avem prevazute investitii de 539 de milioane de lei, 43% din intreg bugetul de dezvoltare. Va fi un an plin de provocari carora suntem pregatiti sa le facem fata”, transmite primarul Dominic Fritz.
Propunerea de buget prevede o alocare de 1,09 miliarde de lei pentru cheltuielile de functionare si 1,27 miliarde de lei pentru continuarea si finalizarea investitiilor din oras. Este preconizata o crestere a veniturilor din cote defalcate din impozitul pe venit de 13,6%, in comparatie cu anul 2022, care se reflecta in 82 mil lei in plus la bugetul local. De asemenea, anul 2023 este ultimul an in care pot fi finalizate proiectele pe fonduri europene din cadrul multianual 2014-2020. Astfel, este preconizata o crestere de 115 mil lei prin atragerea de fonduri europene. Impozitele locale nu au crescut, singura actualizare fiind cea ceruta de codul fiscal, respectiv indexarea la inflatia aferenta anului 2021. Astfel, prin impozitele locale (pe cladiri, terenuri si autovehicule) vor veni la buget doar 5 mil lei in plus fata de anul trecut.
Pentru continuitate serviciilor de incalzire sunt alocate 165 mil lei la Colterm, comparativ cu 120 mil in anul 2022, fonduri pentru plata cheltuielile curente – gaz, carbuni, dar si din care sa poata compania Colterm sa achizitioneze certificatele verzi aferente anului precedent. Pentru continuitatea serviciilor de transport public sunt alocate 115 mil lei, comparativ cu 80 mil in anul 2022, fonduri care reflecta cresterile costurilor de functionare, respectiv carburanti si curent. Pentru iluminatul public sunt prevazute 24 mil lei, comparativ cu 10 mil lei care au fost platiti in anul 2022, fiind un exemplu ilustrativ al cresterii costurilor din utilitati si care ridica odata cu ele si costurile de functionare pentru toate unitatile subordonate Primariei Municipiului Timisoara. Alte cresteri pentru functionare includ o crestere de 8,9 mil lei pentru asigurarile sociale, pentru a-i sprijini pe cei mai afectati de efectele inflatiei, precum si o crestere de 7,8 mil lei rate si dobanzi aferente creditelor municipiului (credit KfW in 2011, credit MFP in 2015, emisiuni de obligatiuni municipale 2006-2008 refinantate prin BCR in 2020 si credit BERD in 2021).
Marile santiere din Timisoara vor merge inainte, insa prioritare sunt investitiile cu finantari aferente cadrului multianual precedent, in mod particular santierele finantare prin Programul Operational Regional (POR) 2014-2020. Printre obiectivele finantate pe acest program se numara Reabilitarea Caii Bogdanestilor, Extinderea si Reabilitarea Clinicii de Balneologie, Constructia si Dotarea unui nou corp la Liceul Waldorf sau Constructia unui Centrul Cultural si Educational in Kuncz, precum si multe altele.
In final, anul acesta Timisoara va oferi intregii Romanii si Europe un program cultural de exceptie. Santierele de la cinema Studio, Timis, Dacia, centrul din Kuncz se vor finaliza in acest, iar Primaria Timisoara va finanta programul cultural si proiectele de cultura cu 61 mil lei, prin proceduri competitive. In total, Primaria va aloca 186,7 mil lei pentru Capitala Europeana a Culturii. De asemenea, in conturile municipiului vor intra 51 mil lei din partea Ministerului Culturii pentru acest an.
Bugetul este disponibil pentru consultare publica. Cresterile de costuri generate de inflatie au facut ca bugetul din acest an sa fie inchis cu intarziere, lucru care va duce la o procedura urgentata pentru aprobare acestuia. Termenul legal de aprobare a bugetului este 2 februarie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter