Piata rezidentiala din Bucuresti si imprejurimi a inregistrat in 2020 un nou an cu rezultate record in ceea ce priveste livrarile de locuinte noi. Peste 16.000 de unitati rezidentiale ar putea fi livrate pe piata pana la finalul acestui an, stabilindu-se astfel un nou record local, potrivit raportului de piata ”Residential Market Genome 2020” intocmit de catre compania de consultanta imobiliara SVN Romania.
Aditional acestora, alte peste 9.000 de apartamente si case se afla in diferite stadii de dezvoltare in Capitala si imprejurimi, cu termene de livrare anuntate pentru 2021, potrivit datelor SVN Romania.
Inregistrarea acestui nivel record de livrari de locuinte ar fi sinonim cu o crestere de aproape 8% fata de numarul de locuinte noi predate in Bucuresti si Ilfov in 2019, an care a fost la randul sau cel mai bun din istoria pietei rezidentiale locale.
Datele Institutului National de Statistica arata ca in primele sase luni din 2020 au fost predate 8.528 de locuinte noi in Bucuresti si Ilfov, in crestere cu peste 32% fata de perioada similara a anului trecut, primul semestru din acest an fiind unul record din acest punct de vedere.
”Pandemia COVID-19 are deocamdata un efect relativ limitat asupra livrarilor de noi locuinte din Bucuresti. Gradele de absorbtie ale proiectelor nou finalizate s-au mentinut ridicate, cea mai mare parte a locuintelor fiind deja pre-contractate inca de anul trecut. Oferta s-ar putea insa reduce in 2021, si dupa doi ani cu livrari record, competitia urmand a se inteti. Dezvoltatorii trebuie sa isi intocmeasca planurile in cel mai bun mod cu putinta pentru a inregistra rezultatele scontate, 2021 urmand a fi un an cu numeroase provocari”, a declarat Andrei Sarbu, CEO al companiei de consultanta imobiliara SVN Romania.
Gradele ridicate de absorbtie ale locuintelor finalizate in Bucuresti, de peste 75% in medie pana la predarea proiectelor, au fost obtinute si intr-un context in care accesibilitatea achizitionarii unei noi locuinte in Bucuresti a ajuns la cel mai bun nivel din istoria moderna a pietei, potrivit indicelui de profil calculat de catre SVN Romania.
Astfel, in luna august a acestui an (ultima luna cu date referitoare la salariul mediu net) erau necesari aproximativ 8,3 ani sau sub 100 de salarii medii pe economie la nivel national (677 de euro) pentru achizitionarea unui apartament nou cu doua camere in Bucuresti (50 de metri suprafata utila, 1350 euro / metrul patrat util). Comparativ, la inceputul anului era necesara o perioada de 8,67 de ani sau 104 salarii medii pe economie (668 de euro) pentru achizitionarea aceluiasi apartament (1.390 de euro / metru patrat util).
La inceputul lui 2019 erau necesare 105 salarii medii pe economie, la inceputul lui 2018 erau necesare 117 salarii medii in timp ce in 2008, in momentul de varf al pietei din acea perioada, erau necesare nu mai putin de 393 de salarii medii pe economie pentru achizitionarea unui apartament nou in Bucuresti, sau o perioada de aproape 33 de ani, potrivit calculelor SVN Romania.
Gradele bune de absorbtie din 2020 s-au obtinut si intr-un context de adaptabilitate mai buna a ofertei la cererea existenta. Astfel, segmentul mass market, caracterizat prin proiecte amplasate in interiorul marilor cartiere sau la marginea orasului, a redevenit majoritar pe piata, cu o cota de 55,5% din noua ofera. Cresterea de la o cota de 48% in 2019 s-a produs in principal ca urmare a unei multitudini de noi proiecte dezvoltate in zone precum Militari - Vest, Berceni - Sud sau Th. Pallady - Est.
Segmentul middle market detine o pondere de 42% din noua oferta, desi numarul efectiv de locuinte care se adreseaza acestei categorii a crescut usor fata de 2019. Dezvoltarea middle market a continuat si in 2020, ca urmare a finalizarii unui numar ridicat de proiecte in zone semicentrale, de nord si in apropierea polilor de birouri din zone precum Aviatiei, Grozavesti - Politehnica sau Expozitiei.
Segmentul premium si de lux a inregistrat de asemenea noi recorduri in 2020, cu aproape 500 de noi locuinte predate in acest an. Calculele SVN Romania arata ca piata rezidentiala premium si de lux din Bucuresti atrage tranzactii anuale de peste 250 de milioane de euro.
La nivel national, Cluj - Napoca, Timisoara, Brasov, Constanta, Sibiu si Iasi au inregistrat cele mai bune rezultate, in timp ce pietele rezidentiale regionale de dimensiuni mai reduse, precum Oradea, Pitesti si Craiova, au beneficiat din plin de efervescenta inregistrata pe piata rezidentiala.
Datele Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara arata ca in primele noua luni ale acestui an s-au inregistrat aproximativ 381.600 de tranzactii la nivel national, cu 0,3% mai putine fata de primele noua luni din 2019.
SVN Romania este unul dintre cele mai mari jucatori activi pe piata de consultanta imobiliara din Romania si liderul detasat al segmentului rezidential. Compania are si doua birouri regionale, in Brasov si Cluj - Napoca si este si unul din principalii jucatori pe piata de property management (SVN Romania | Property Management & REO Services) si pe segmentul finantarilor (SVN Romania | Credit & Financial Solutions). SVN International Corp. are peste 200 de birouri in opt tari si regiuni, in care activeaza peste 1.600 de consultanti imobiliari si personal administrativ.