RO EN
Košík je prázdný

REVEAL: Romanii considera furnizorii de energie responsabili de cresterea facturilor

In contextul in care subiectul facturilor mari la energie electrica si gaze are un rol din ce in ce mai mare in vietile romanilor, iar 6 din 10 romani declara ca factura pentru aceste servicii a crescut in ultima perioada, Reveal Marketing Research a derulat un studiu la nivel national pentru a identifica perceptia romanilor fata de liberalizarea pietei de energie electrica.
 
Stiau romanii ca piata de energie electrica s-a liberalizat de la 1 ianuarie 2021?
Cei mai multi dintre respondenti afirma ca stiau ca piata de energie electrica s-a liberalizat la 1 ianuarie 2021 (88%), doar 8% dintre romanii chestionati au spus ca nu stiau de schimbare iar 4% au refuzat sa raspunda. Intrebati pe ce tip de piata sunt clienti, 49% dintre romani au spus ca se afla pe piata concurentiala, comparativ cu 34% care declara ca sunt pe piata reglementata. 17% dintre romani nu stiu unde sunt clienti.
Comparativ cu rezultatele obtinute anul trecut, se observa o crestere semnificativa a celor care sunt clienti pe piata concurentiala (+23%) si o scadere in proportia celor care sunt clienti pe piata reglementata (-9%). De asemenea, studiul mai arata ca dintre romanii care declara ca sunt afectati de cresterea facturii la energie electrica si gaze, 91% dintre acestia declara ca o vor plati.
 
Cine este responsabil de cresterea preturilor de energie si gaz, in opinia romanilor?
Chestionati cu privire la principalul responsabil de cresterea preturilor, peste 50% dintre romani au mentionat furnizorii de energie (59%) si guvernul (52%) ca fiind principalele doua institutii responsabile. 41% dintre romani au mentionat statul, iar 36% indreapta responsabilitatea asupra ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei).
 
In ce masura considera romanii ca furnizorul lor de energie electrica/gaze a respectat reglementarile legale?
Chestionati cu privire la legalitatea reglementarilor, 22% dintre respondenti considera ca furnizorii de energie electrica au respectat reglementarile legale, si doar 18% dintre furnizorii de gaze. Tinerii (25-35 de ani) cu studii superioare, considera intr-o masura mai mica semnificativ faptul ca furnizorii de energie electrica (14%) si cei de gaze naturale (13%) au respectat reglementarile legale.
Intr-o masura semnificativ mai mare, pentru respondentii cu varsta cuprinsa intre 35 si 55 de ani, 31% dintre furnizorii de energie electrica si 24% dintre cei de gaze naturale au respectat aceste reguli.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter