RO EN
Košík je prázdný

REPowerEU, plan de asigurare a independentei energetice a Europei inainte de 2030

Ca urmare a invadarii Ucrainei de catre Rusia, Comisia Europeana a propus liniile generale ale unui plan menit sa asigure independenta Europei de combustibilii fosili din Rusia cu mult inainte de 2030, incepand cu gazele naturale.
Acest plan prezinta, de asemenea, o serie de masuri menite sa raspunda cresterii preturilor la energie in Europa si sa reconstituie stocurile de gaze pentru iarna urmatoare. Europa se confrunta cu o crestere a preturilor la energie de mai multe luni, insa, incertitudinea care exista in prezent cu privire la aprovizionare agraveaza aceasta problema. REPowerEU va incerca sa diversifice aprovizionarea cu gaze, sa accelereze introducerea gazelor din surse regenerabile si sa inlocuiasca gazul pentru incalzire si producerea de energie electrica. Astfel, pana la sfarsitul anului, cererea UE de gaz rusesc s-ar putea reduce cu doua treimi.
Presedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: „Trebuie sa devenim independenti de petrolul, carbunele si gazele din Rusia. Pur si simplu nu ne putem baza pe un furnizor care ne ameninta in mod explicit. Trebuie sa actionam acum pentru a atenua impactul cresterii preturilor la energie, pentru a ne diversifica aprovizionarea cu gaze pentru iarna urmatoare si pentru a accelera tranzitia catre o energie curata. Cu cat vom trece mai rapid la surse regenerabile de energie si la hidrogen si vom avea o eficienta energetica sporita, cu atat vom fi cu adevarat independenti si vom avea control asupra sistemului nostru energetic. In aceasta saptamana, la Versailles, voi discuta ideile Comisiei cu liderii europeni si, impreuna cu echipa mea, voi lua masurile necesare pentru a le pune rapid in aplicare.”
Vicepresedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a declarat: „A sosit momentul sa ne abordam vulnerabilitatile si sa devenim rapid mai independenti in alegerile noastre legate de energie. Sa trecem cat mai repede la surse regenerabile de energie! Sursele regenerabile de energie sunt ieftine, curate si potential nelimitate si, in loc sa finanteze industria combustibililor fosili in alta parte, creeaza locuri de munca aici. Razboiul pe care il duce Putin in Ucraina demonstreaza urgenta accelerarii tranzitiei noastre catre o energie curata.”
Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat: „Invadarea Ucrainei de catre Rusia a agravat situatia securitatii aprovizionarii si a generat o crestere fara precedent a preturilor la energie. Pentru ultimele saptamani de iarna din acest an, Europa dispune de cantitati suficiente de gaze, dar, pentru anul viitor, trebuie sa ne reconstituim urgent rezervele. Prin urmare, Comisia va propune ca, pana la 1 octombrie, instalatiile de stocare a gazelor din UE sa fie umplute in proportie de cel putin 90 %. Am prezentat, de asemenea, masuri privind reglementarea preturilor, ajutoarele de stat si masurile fiscale menite sa protejeze gospodariile si intreprinderile europene impotriva cresterii exceptional de mari a preturilor.”
 
Masuri de urgenta privind preturile la energie si stocarea gazelor
„Setul de instrumente privind preturile la energie” al Comisiei, adoptat in luna octombrie a anului trecut, care a ajutat statele membre sa atenueze impactul preturilor ridicate asupra consumatorilor vulnerabili, ramane un cadru important pentru masurile nationale. Astazi, Comisia prezinta statelor membre orientari suplimentare, care confirma posibilitatea de a reglementa preturile in circumstante exceptionale si care stabilesc modul in care statele membre pot redistribui consumatorilor veniturile obtinute din profiturile ridicate din sectorul energetic si din comercializarea certificatelor de emisii. Normele UE privind ajutoarele de stat ofera de asemenea, statelor membre posibilitatea de a oferi sprijin pe termen scurt intreprinderilor afectate de preturile ridicate la energie si pot contribui la reducerea expunerii acestora la volatilitatea preturilor la energie pe termen mediu si lung. In urma unei consultari privind modificarile specifice aduse Orientarilor privind ajutoarele de stat din cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii, Comisia se va consulta, de asemenea, cu statele membre cu privire la necesitatea si domeniul de aplicare al unui nou cadru temporar privind ajutoarele de stat pentru situatii de criza menit sa acorde ajutoare intreprinderilor afectate de criza, in special celor care se confrunta cu costuri ridicate ale energiei.
Comisia intentioneaza sa prezinte, pana in luna aprilie, o propunere legislativa prin care in UE ar urma sa devina obligatorie umplerea, pana la data de 1 octombrie a fiecarui an, in proportie de cel putin 90 % din capacitate, a instalatiilor subterane de stocare a gazelor. Propunerea ar implica monitorizarea si punerea in aplicare a nivelurilor de umplere si ar crea mecanisme de solidaritate intre statele membre. De asemenea, Comisia isi continua ancheta privind piata gazelor naturale ca raspuns la preocuparile legate de posibilele denaturari ale concurentei de catre operatori, in special Gazprom.
Pentru a face fata cresterii bruste a preturilor la energie, Comisia va analiza toate masurile de urgenta posibile pentru a limita efectul de contagiune al preturilor gazelor naturale asupra preturilor energiei electrice, cum ar fi plafonarile temporare ale preturilor. De asemenea, Comisia va evalua optiunile de optimizare a organizarii pietei energiei electrice, tinand seama de raportul final al Agentiei UE pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) si de alte contributii privind beneficiile si dezavantajele mecanismelor alternative de stabilire a preturilor pentru mentinerea energiei electrice la preturi accesibile, fara a se perturba aprovizionarea si investitiile suplimentare in tranzitia verde.
 
REPowerEU - eliminarea dependentei noastre de gazul rusesc pana in 2030
Putem sa iesim treptat, cu mult inainte de 2030, din dependenta noastra de combustibilii fosili din Rusia. In acest scop, Comisia propune un intocmirea unui plan REPowerEU, care va spori rezilienta sistemului energetic la nivelul UE si se va baza pe doi piloni: diversificarea aprovizionarii cu gaze, datorita cresterii importurilor de GNL si prin gazoducte de la furnizori din afara Rusiei si datorita cresterii productiei si importurilor de biometan si hidrogen si reducerea mai rapida a utilizarii combustibililor fosili in locuintele, cladirile, industria si sistemul nostru energetic, prin imbunatatirea eficientei energetice, prin recurgerea in mai mare masura la sursele regenerabile de energie si la electrificare si prin eliminarea blocajelor din infrastructura.
Punerea in aplicare integrala a propunerilor legislative din cadrul pachetului „Pregatiti pentru 55” prezentat de Comisie ar reduce deja consumul anual de gaz fosil cu 30 %, echivalentul a 100 de miliarde de metri cubi, pana in 2030. Daca s-ar adopta masurile din planul REPowerEU, am putea elimina treptat cel putin 155 de miliarde de metri cubi de gaz fosil, echivalentul volumului importat din Rusia in 2021. In termen de un an se poate realiza o reducere de aproape doua treimi, punandu-se astfel capat dependentei excesive a UE de un singur furnizor. Comisia propune sa colaboreze cu statele membre pentru a identifica cele mai adecvate proiecte pentru indeplinirea acestor obiective, bazandu-se pe activitatea ampla desfasurata deja cu privire la planurile nationale de redresare si rezilienta.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter