RO EN
Košík je prázdný

PMB: Peste 20.000 de cladiri din Bucuresti trebuie evaluate la risc seismic

Un numar de aproximativ 20.000 de imobile din Bucuresti trebuie evaluate preliminar din punct de vedere al riscului seismic, a anuntat marti primarul Capitalei, Nicusor Dan.
Este vorba despre 20.252 de blocuri cu cel putin trei etaje, construite inainte de 1978. Reprezentantii Primariei Capitalei si cei ai primariilor de sector s-au intalnit marti pentru a stabili care sunt imobilele ce urmeaza sa fie evaluate preliminar de catre Primaria Capitalei si care vor reveni primariilor de sector.
Nicusor Dan a propus ca primaria generala sa evalueze cladirile care fac parte din zonele protejate, iar primariile de sector sa analizeze situatia imobilelor aflate pe raza respectivelor unitati administrativ-teritoriale.
Conform acestei impartiri, Municipalitatii i-ar reveni evaluarea a 4.149 de imobile colective, Primariei Sectorului 1 - 1.186 imobile, Primariei Sectorului 2 - 3.938 imobile. Primariei Sectorului 3 - 2.040 imobile, Primariei Sectorului 4 - 2.464 imobile, Primariei Sectorului 5 - 5.552 imobile, Primariei Sectorului 6 - 919 imobile.
"Nu spun ca toate aceste 20.000 de imobile sunt cu risc seismic. Sunt imobile care, conform metodologiei, trebuie evaluate pentru a vedea cu ce se incep expertizele si unde punem banii pentru consolidari. Obiectul discutiei de azi a fost sa prezentam aceste informatii catre primariile de sector - pentru ca incepand cu legea din 2022, Primaria Municipiului Bucuresti si primariile de sector au impreuna competenta de consolidare a cladirilor cu risc seismic - si sa vedem daca putem sa impartim aceasta sarcina, pe evaluarea preliminara, intre primaria generala si primariile de sector; propunerea noastra fiind ca primaria generala sa faca cladirile care sunt in zonele protejate, zonele istorice ale Bucurestiului, care sunt cam 4.000 si primariile de sector sa faca, fiecare in sectorul ei, cladirile care sunt in afara zonelor protejate", a precizat Nicusor Dan.
El a mentionat ca primariile de sector vor transmite un raspuns pana la jumatatea lunii iunie, in conditiile in care evaluarea preliminara a unei cladiri costa aproximativ 1.000 de lei/imobil. La sfarsitul lunii iunie urmeaza sa fie aprobata o hotarare de Consiliu General, in baza careia sa fie realizata impartirea pe sectoare a cladirilor care trebuie evaluate. Edilul general a subliniat ca este foarte important ca "toate actele sa fie in ordine" inainte de a incepe consolidarea efectiva.
"Daca te grabesti si faci fazele anterioare in sase luni, se poate intampla sa faci consolidarea efectiva in 15 ani. Deci, opinia mea, pe tot ce inseamna investitii ale Municipalitatii, este ca mai bine pierzi doi ani in achizitie si proiectare si faci lucrarea in doi ani, decat sa faci achizitie si proiectare in sase luni si sa faci in 15 consolidarea", a precizat edilul Capitalei.
Referindu-se la propunerea primarului Sectorului 3, Robert Negoita, care a sustinut demolarea unor cladiri cu risc seismic, cu exceptia celor de patrimoniu, Nicusor Dan a declarat ca optiunile vor fi stabilite in urma evaluarii.
"Este o perspectiva care nu e exclusa. Noi facem si suntem si obligati de aceasta metodologie sa facem evaluarea tuturor celor aproximativ 20.000 de cladiri care indeplinesc anumite criterii din metodologie. Evaluarea asta ne spune cu ce trebuie sa incepem. Mai departe, acolo unde chiar incepem si decidem ca trebuie intervenit, demolarea si reconstruirea sau demolarea si relocarea este o optiune", a spus el.
Directorul executiv al Administratiei Municipale pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Razvan Munteanu, a declarat ca in timpul evaluarii sunt colectate date privind: tipul constructiv al cladirii, regimul de inaltime, numarul de scari, anul construirii, date cadastrale, functiunea imobilului.
"In mod concret, estimam ca Administratia Municipala pentru Consolidare va incepe evaluarea vizuala pentru consolidare cel mai tarziu la inceputul lunii septembrie. Avem deja elaborat caietul de sarcini, avem zonele identificate. Initiem procedura in perioada imediat urmatoare. Estimam ca la inceput de septembrie, sfarsit de august, sa putem aveam un contract incheiat", a afirmat Munteanu.
Acesta a aratat ca 106 imobile din Capitala sunt, in prezent, in diferite etape de consolidare, in special in partea de pregatire a proiectului. El a precizat ca zece santiere initiate de Compania Municipala Consolidari, in timpul administratiei anterioare sunt "blocate". Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter