PE a adoptat marti un proiect de masuri pentru a creste rata renovarilor si reduce consumul de energie si emisiile de gaze cu efect de sera.
Revizuirea propusa a Directivei privind performanta energetica a cladirilor urmareste sa reduca substantial emisiile de gaze cu efect de sera (GES) si consumul de energie in sectorul constructiilor din UE pana in 2030, dar si sa obtina neutralitatea sa climatica pana in 2050. Ea urmareste si sa creasca rata de renovare a cladirilor ineficiente din punct de vedere energetic si sa imbunatateasca schimbul de informatii despre performanta energetica.
Obiective de reducere a emisiilor
Toate cladirile noi ar trebui sa aiba emisii zero incepand cu 2028, cu exceptia cladirilor noi ocupate, exploatate sau detinute de autoritatile publice, pentru care termenul ar fi anul 2026. Toate cladirile noi ar trebui sa fie echipate cu tehnologii solare pana in 2028, daca acest lucru este posibil tehnic si fezabil economic. In cazul cladirilor rezidentiale care fac obiectul unor renovari majore, termenul ar fi anul 2032.
Cladirile rezidentiale ar trebui sa se incadreze cel putin in clasa de performanta energetica E pana in 2030 si D pana in 2033, pe o scara de la A la G. Litera G corespunde unei proportii de 15 % care cuprinde cladiri cu cele mai slabe performante din parcul imobiliar national al unui stat membru. Cladirile nerezidentiale si publice ar trebui sa atinga aceleasi standarde pana in 2027 si, respectiv, 2030. Imbunatatirea performantei energetice poate lua forma unor lucrari de izolare sau de imbunatatire a sistemului de incalzire. Ea ar trebui sa fie efectuata atunci cand o cladire este vanduta sau supusa unei renovari majore sau, pentru cladirile inchiriate, atunci cand se semneaza un nou contract.
Statele membre vor stabili masurile necesare pentru a atinge aceste obiective in planurile lor nationale de renovare.
en
Masuri de sprijin impotriva saraciei energetice
Aceste planuri nationale de renovare ar trebui sa includa scheme de sprijin pentru a facilita accesul la granturi si la finantare. Statele membre vor trebui sa creeze puncte de informare gratuite si sisteme de renovare neutre din punctul de vedere al costurilor. Masurile financiare ar trebui sa ofere prime importante pentru renovarile substantiale, in special in cazul cladirilor cu cele mai slabe performante, iar gospodariile vulnerabile ar trebui sa beneficieze de granturi si subventii specifice.
Derogari
Noile norme nu s-ar aplica in cazul monumentelor, iar tarile Uniunii vor putea decide sa excluda si: cladirile protejate pentru calitati arhitecturale sau istorice speciale, cladirile tehnice, cladirile utilizate temporar, precum si bisericile si lacasurile de cult. Statele membre vor putea, de asemenea, sa introduca o exceptie in cazul locuintelor sociale publice, daca renovarile ar determina cresteri ale chiriilor care nu pot fi compensate prin economiile la facturile la energie.
Eurodeputatii doresc, de asemenea, sa permita statelor membre sa ajusteze noile obiective pentru anumite parti ale parcului lor imobiliar, in functie de fezabilitatea economica si tehnica a renovarilor si de disponibilitatea fortei de munca calificate.
Raportorul pentru Directiva privind performanta energetica a cladirilor, Ciaran Cuffe (Verzi/ALE, Irlanda), a declarat: „Cresterea preturilor la energie au scos in evidenta necesitatea eficientei energetice si a masurilor de economisire a energiei. Imbunatatirea performantei cladirilor europene va reduce facturile si dependenta noastra de importurile de energie. Dorim ca directiva sa reduca saracia energetica, sa reduca emisiile si sa ofere medii interioare mai bune pentru sanatatea oamenilor. Aceasta este o strategie de crestere pentru Europa, care va oferi sute de mii de locuri de munca de buna calitate, la nivel local in industria constructiilor, a renovarilor si a energiei regenerabile, imbunatatind in acelasi timp bunastarea a milioane de persoane care traiesc in Europa.”
Etapele urmatoare
Parlamentul si-a adoptat pozitia cu 343 voturi pentru, 216 impotriva si 78 abtineri. Eurodeputatii vor incepe acum negocierile cu Consiliul pentru a conveni asupra formei finale a proiectului de lege.
Potrivit Comisiei Europene, cladirile din UE sunt responsabile pentru 40% din consumul nostru de energie si 36% din emisiile de gaze cu efect de sera. La 15 decembrie 2021, Comisia Europeana a adoptat o propunere legislativa de revizuire a Directivei privind performanta energetica a cladirilor, ca parte a asa-numitului pachet „Pregatiti pentru 55”. O noua lege europeana a climei (iulie 2021) a introdus obiectivele pentru 2030 si 2050 in legislatia europeana obligatorie.