RO EN
Košík je prázdný

OUG ce faciliteaza implementarea de proiecte europene de peste 16 miliarde euro

Guvernul Romaniei a aprobat o Ordonanta de urgenta prin care se stabileste cadrul legal pentru derularea fara intrerupere a proiectelor de infrastructura de transport, de dezvoltare a infrastructurii de management integrat al deseurilor, dar si a infrastructurii de risc si de sanatate din perioada de programare 2021-2027.
Astfel, se operationalizeaza peste 16,63 miliarde de euro din cele aproximativ 45 de miliarde de euro puse la dispozitia Romaniei pentru finantarea proiectelor din aceste domenii, prin stabilirea mecanismelor financiare si de implementare a programelor si proiectelor.
Actul normativ introduce reglementarile necesare pentru inceperea investitiilor din fondurile alocate in perioada de programare 2021 - 2027 pentru Programul Operational Transport, Programul Operational Dezvoltare durabila si Programul Operational Sanatate, in contextul in care aceste programe sunt in curs de aprobare de catre Comisia Europeana.
 
Continuitate in implementarea proiectelor
In mod specific, Ordonanta de Urgenta aprobata astazi prevede posibilitatea introducerii in bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si al Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene a creditelor de angajament si bugetare necesare proiectelor din cadrul Programului Operational Transport, Programului Operational Dezvoltare Durabila si Programului Oprational Sanatate.
De asemenea, se permite desfasurarea activitatilor aferente autoritatilor de management: evaluare, contractare, acordare de avize de principiu, monitorizare, autorizare de cheltuieli si efectuare de plati pentru prioritatile de finantare incluse in cadrul celor trei programe operationale. Ulterior aprobarii programelor, proiectele vor fi reevaluate pe cadrul legal si procedural aferente acestuia cu aditionarea modificarilor rezultate, daca este cazul. Cheltuielile efectuate pana la aprobarea Programului Operational de Transport, Programului Operational Dezvoltare Durabila si Programului Operational de Sanatate vor fi solicitate Comisiei Europene dupa aprobarea formala a acestora.
„Este un mecanism foarte important pentru proiectele de infrastructura. Guvernul Romaniei acorda in continuare o atentie deosebita acestei componente de dezvoltare a infrastructurii, pentru ca inseamna dezvoltarea Romaniei pe termen lung si implementarea unor proiecte de importanta strategica. De aceea, este foarte important ca aceste proiecte foarte complexe si de mari valori sa nu fie intrerupte, ci sa avem continuitate in implementarea lor. Din lectiile invatate in perioadele precedente de programare, 2014-2020, dar si in exercitiul 2007-2013, sa fim in masura ca, de aceasta data, in timp corespunzator si cu o calitate a proiectelor necesara pentru standardele europene de implementare, sa putem duce aceste proiecte la bun sfarsit. Este important ca activitatile specifice gestionarii fondurilor europene de catre Autoritatile de Management sa nu ocupe timpi morti din ciclul de viata al proiectelor, castigand astfel timp pentru implementare. Astfel, AM-urile pot derula etape precum lansarea apelurilor de proiecte, evaluare, selectie si contractare inainte de aprobarea Programelor Operationale”, a transmis ministrul Marcel Bolos.
 
Investitii de 9,7 miliarde euro pentru infrastructura de transport
Programul Operational Transport 2021-2027 are ca obiectiv asigurarea realizarii investitiilor ce raspund nevoilor de dezvoltare ale Romaniei identificate in Acordul de Parteneriat 2021-2027, in concordanta cu Raportul de tara si Recomandarile specifice de Tara, dar si cu strategia dezvoltata de Romania pentru recuperarea in mod sustenabil a decalajelor de dezvoltare a infrastructurii de transport, respectiv Programul investitional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pe perioada 2021-2030 (PI).
Programul Operational Transport va prelua interventiile incepute in Programul Operational Infrastructura Mare a caror eligibilitate continua in perioada 2021 - 2027. De asemenea, investitiile prioritare in cadrul POT sunt cele prevazute in Master Planul General de Transport al Romaniei (MPGT) si Programul Investitional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport (PI), ambele documente strategice elaborate pe baza unei metodologii agreate cu Comisia Europeana si cu expertii Bancii Europene de Investitii (BEI) - JASPERS si PASSA.
Astfel, ordonanta de urgenta adoptata astazi permite demararea cat mai rapida a lucrarilor aferente unor proiecte majore in domeniul transporturilor, mai ales a proiectelor de infrastructura de transport rutier situate pe coridorul IV de transport transeuropean, dar si a proiectelor de infrastructura feroviara situate pe coridorul IV de transport feroviar.
 
3,05 miliarde euro pentru apa si canalizare si 500 de milioane pentru gestionarea deseurilor
Investitiile in apa - canal demarate prin Programul Operational Infrastructura Mare, dar si cele in infrastructura de gestionare a deseurilor vor fi continuate prin Programul Operational Dezvoltare Durabile (PODD) si vor fi finantate cu prioritate.
Investitiile Programului Operational Dezvoltare Durabila vizeaza economia circulara si vor sustine activitatile prioritare din ierarhia de gestionare a deseurilor. Programul Operational Dezvoltare Durabila raspunde nevoilor de dezvoltare prin investitii noi si continuarea celor deja demarate pentru gestionarea deseurilor municipale si prin sprijinirea imbunatatirii guvernantei in acest sector, pentru care este alocata suma de 500 de milioane de euro. Investitiile pentru gestionarea deseurilor municipale includ investitii pentru colectarea separata a deseurilor, instalatii de tratare a deseurilor colectate separat, precum si inchiderea de depozite neconforme.
De asemenea, 488 de milioane de euro sunt prevazute pentru achizitionarea a 1200 de ambulante.
 
2,9 miliarde pentru infrastructura de sanatate
Programul Operational Sanatate se adreseaza nivelurilor sistemului de ingrijiri de sanatate pentru a raspunde in timp adecvat si in conditii de calitate si siguranta nevoilor actuale de imbunatatire a accesului la servicii de diagnostic si tratament.
Pentru infrastructura spitaliceasca, finantarea este de 2,9 miliarde de euro si vizeaza finantarea spitalelor regionale, investitii in cabinetele de medicina de familie, infrastructura si echipamente in domeniile oncologie si transplant, servicii de reabilitare, paliatie si ingrijiri pe termen lung adaptate fenomenului de imbatranire a populatiei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter