Investitiile in infrastructura rutiera trebuie sa fie o prioritate pentru tara noastra, a declarat, vineri, la Botosani, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Minzatu. "Infrastructura rutiera intotdeauna va fi principala prioritate. O tara trebuie sa aiba prioritati investitionale, dupa care vede ce bani investeste in acele prioritati. Cred ca este evident ca Romania trebuie sa aiba ca prioritate zero investitiile in infrastructura rutiera si poate si feroviara. (...) Este o prioritate extrem de clara si din prisma banilor europeni, dar nu vor ajunge banii europeni pentru a acoperi nevoile de investitii de infrastructura", a declarat Roxana Minzatu.
Potrivit ministrului, exista intarzieri in derularea unor proiecte de infrastructura mare implementate de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), CFR sau Metrorex, insa se depun eforturi pentru recuperarea decalajelor inregistrate.
"Au fost foarte multe intarzieri. Anul acesta m-am intalnit cu beneficiarii mari incercand sa urgentam, sa facem facturi, sa ii ajutam cu solutii, astfel incat sa decontam cat mai mult si sa recuperam din timpul pierdut. Intarzierile au fost din diverse cauze: licitatii care au durat si trei ani de zile, contestatii. In momentul de fata, ne confruntam cu problema actualizarii devizelor de lucrari, care sunt elaborate acum 3-4 ani si care astazi nu mai sunt atractive pentru firmele de constructii", a adaugat Roxana Minzatu.
Ministrul a prezentat, in cadrul aceluiasi eveniment, situatia dezvoltarii judetului Botosani, din perspectiva finantarii europene. Potrivit datelor prezentate, in actuala perioada de programare (2014-2020) acest judet a atras fonduri europene in valoare de 992 milioane de lei prin POC, POR, POCA si POCU, aferente a 64 contracte de finantare, cel mai semnificativ fiind POR, cu 42 de proiecte in valoare de 524 milioane de lei.
Roxana Minzatu a mai aratat ca, prin Programul Operational Infrastructura Mare, MFE a finantat trei proiecte cu o valoare totala de 320 milioane de lei, din care aproximativ 212 milioane de lei reprezinta contributiile UE. Alte doua proiecte au fost finantate pentru dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata din judet si unul pentru biodiversitate.
Ministrul Fondurilor Europene a anuntat la Botosani ca, in perioada 2021-2027, Romania va pune un accent deosebit pe dezvoltarea regionala/ zonala, bazata pe Strategii de Dezvoltare Integrate.