RO EN
Košík je prázdný

MECMA: Imbunatatirea mediului de afaceri necesita fonduri de 40 milioane de euro

Printre masurile care ar trebui luate pentru imbunatatirea mediului de afaceri se afla reglementarea activitatii de lobby in Romania, prin crearea registrului grupurilor de interese, precum si modificarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice si crearea de mecanisme de departajare a ofertantilor care au adoptat principiile eticii si integritatii in afaceri.
In acest sens, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a elaborat strategia guvernamentala pentru imbunatatirea si dezvoltarea mediului de afaceri (Strategia DMA), ce va fi implementata in intervalul 2010-2014. Aceasta cuprinde doua etape, astfel: intre anii 2010-2012 vor fi adoptate masuri urgente in vederea depasirii perioadei actuale de criza, iar in cea de-a doua faza (2012-2014), se vor implementa procedee specifice de sprijinire a mediului de afaceri, in conditiile relansarii economice, se arata in documentul citat. Potrivit calculelor, a rezultat o valoare totala a strategiei DMA de 172,9 milioane de lei (aproximativ 40,7 milioane de euro, la un curs de 4,25 lei/euro). Pentru prima etapa, bugetul estimat este de 131,81 milioane de lei, iar pentru cea de-a doua, de 41,12 milioane de lei. “Trebuie mentionat faptul ca in urma revizuirii intermediare, la nivelul anului 2012, este posibil ca faza a doua sa includa si alte masuri”, se mai precizeaza in strategia DMA. Tinand seama de posibilitatea cofinantarii unor actiuni prin intermediul Programelor Operationale Sectoriale finantate din Fondurile Structurale (FS), a fost luat in considerare un grad de cofinantare mediu de 83%.
Reducerea numarului de contributii
Dintre masurile incluse in acest document, se distinge si stabilirea unui portofoliu de domenii si amplasamente ca destinatii pentru implementarea de noi proiecte de investitii, intra si extracomunitare. De asemenea, se au in vedere: reducerea numarului de contributii, taxe si impozite, simplificarea fiscalitatii si a procedurilor de impunere fiscala si de plati, concomitent cu eliminarea tuturor exceptiilor si tratamentelor privilegiate, respectiv intarirea disciplinei contractuale si de plati a obligatiilor. “Pentru aceasta este necesara efectuarea unui inventar al raportarilor obligatorii (de natura statistica si administrativa) din partea operatorilor economici, stabilinud-se si frecventa de efectuare a acestora, prin intermediul unui studiu de analiza a barierelor administrative, precum si implementarea metodei costului standard pentru orice tip de act normativ care va fi initiat de catre Guvern”, se arata in Strategia DMA.
Pentru a consulta integral documentul, click aici

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter