Timp de 10 zile, incepand cu 26 februarie 2018, persoanele interesate pot trimite observatii si propuneri catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), care a lansat in dezbatere noul proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru completarea articolului 12 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.
Mai precis, prin acest proiect, se urmareste evitarea riscului dezangajarii unei sume de peste 561 milioane de euro, din fonduri FEDR, la nivelul Programului Operational Regional.
In principiu, in nota de fundamentare ce insoteste proiectul de ordonanta, legiuitorul reaminteste ca, „la data de 23.06.2015, a fost aprobat, prin decizie, Programul Operational Regional 2014-2020. In vederea implementarii programului au fost necesare parcurgerea unor etape/ conditionalitati in corelare cu strategiile ce trebuiau elaborate la nivelul Romaniei. Indeplinirea acestor conditionalitati a dus la lansarea cu intarziere a unor apeluri de proiecte. Pentru a compensa necesarul de contracte de finantare, au fost luate mai multe decizii de supracontractare la nivelul programului, utilizand mecanismul existent in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 40/2015, respectiv supracontractarea fondurilor, in limita de 50% din alocare, pentru mai multe prioritati de investitie, neafectate de conditionalitati, cum ar fi PI2.1a - microintreprinderi, PI2.2 - IMM uri, PI5.1 - monumente istorice, PI6.1 - asigurarea conexiunii la TEN-T. Astfel, in perioada 10.04.2017-23.02.2018, au fost semnate 1.011 contracte de finantare in valoare totala de 8,71 miliarde lei si cu o valoare nerambursabila de 8,19 miliarde lei. Cu exceptia categoriei 2.1a - microintreprinderi, unde ciclul de implementare este mic (aproximativ 6 luni), restul proiectelor au un ciclu de implementare mediu si mare. Fiind vorba de investitii in infrastructura, pentru aceste proiecte, procedura de achizitie publica a lucrarilor poate varia de la 12 luni la 24 de luni de la publicarea anuntului in SEAP. Tinta minima de realizat pentru evitarea dezangajarii fondurilor europene in anul 2018, la nivelul Programului Operational Regional, este in suma de 858,8 milioane de euro. Pana in prezent, suma FEDR realizata la nivelul programului este in valoare de 60,84 milioane de euro, din care 26,97 milioane de euro au fost solicitati spre rambursare de la CE. Conform graficelor de depunere a cererilor de rambursare transmise de beneficiari, valoarea FEDR previzionata a fi declarata pana la sfarsitul anului 2018 este de 236,23 milioane euro. Rezulta astfel o suma FEDR posibil a fi dezangajata la nivelul Programului Operational Regional in valoare de 561,73 milioane euro. Se impune astfel necesitatea intreprinderii unor masuri, in regim de urgenta, pentru sporirea ritmului de implementare a POR, prin identificarea unor solutii de decontare a unor cheltuieli eligibile in cadrul programului, deja efectuate de catre beneficiarii de proiecte retrospective/alternative si includerea acestora in aplicatii de plata catre CE”. In consecinta, necesitatea adoptarii unor masuri urgente de modificare a unor prevederi din OUG nr. 40/2015 este stringenta. Pentru a descarca proiectul de act normativ si nota de fundamentare, click aici si aici!