Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a lansat in dezbatere publica noile norme metodologice pentru aplicarea legislatiei privind liberul acces la informatiile de interes public (Legea nr. 544/2001). Proiectul are ca scop asigurarea transparentei tuturor afacerilor realizate cu fonduri bugetare si europene si a fost lansat dupa o ampla perioada de evaluare privind aplicarea legislatiei transparentei in Romania, la nivelul a peste 200 de institutii reprezentantive pentru sistemul public central si local. "Durata limitata a mandatului asumat de actualul cabinet in raport cu necesitatea unei perioade extinse pentru amendarea legilor stabilind regulile in domeniul transparentei, caracterul independent al Guvernului si o serie de factori care ar putea afecta, in mod negativ, rezultatul final, ne-au determinat sa decidem concentrarea eforturilor noastre in continuare pentru imbunatatirea normelor de aplicare a Legii nr. 544/2001, nu a legii insesi. Discutiile la nivel de specialisti si de experti neguvernamentali cu practica in aplicarea legilor mentionate, dar si sesiunile de dezbateri online, inclusiv cu prefecturile, au fost concludente pentru a lua decizia de a ne concentra toate eforturile pentru imbunatatirea normelor de aplicare a Legii nr. 544/2001", se arata intr-un comunicat al MDRAP.
Cealalta lege fundamentala in domeniul practicarii transparentei in sistemul public - Legea nr. 52/2003, legea transparentei decizionale, nu prevede posibilitatea redactarii de norme, motiv pentru care Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic (MCPDC) a finalizat recent un Ghid privind un proces transparent si eficient de dezbatere publica in administratie, asumat impreuna cu MDRAP, varianta finala urmand a fi expediata tuturor celor peste 3.000 de Unitati Administrativ Teritoriale (UAT) din tara.
Textul propunerii de modificare a normelor privind aplicarea Legii nr. 544/2001 si nota de fundamentare pot fi consultate pe site-ul oficial al MCPDC. Documentele pot fi trimise oricarei persoane interesate sau pot fi consultate la sediul ministerului din Piata Victoriei nr. 1, pe baza unei programari prealabile. Propunerea lansata de MCPDC tine cont de evolutiile in comunicarea dintre administratie si societatea civila, elimina neconcordante cu textul legii dar si potentiale bariere administrative in accesul cetatenilor la informatii de interes public.