Ministerul Dezvoltarii a primit cereri de finantare in valoare de 5,7 miliarde de lei pentru consolidarea seismica a 366 de cladiri. Apelul de proiecte a fost finalizat, iar Ministerul va evalua cererile in timp record, intr-o saptamana - anunta ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei, Cseke Attila.
Apelul de proiecte al Programului national de consolidare a cladirilor cu risc seismic s-a incheiat ieri seara. Cseke Attila a aratat: 139 dintre cele 366 de cladiri sunt din municipiul Bucuresti, iar cererile de finantare vizeaza consolidarea seismica a 97 scoli si alte institutii de invatamant din tara, 28 spitale si alte unitati sanitare, respectiv 132 blocuri de locuinte.
Ministrul a declarat: ”am dispus evaluarea cererilor de finantare in regim de urgenta, unele au fost deja evaluate pe parcurs, in timp ce primeam alte cereri de finantare. Pentru 290 proiecte au fost deja trimise cereri de clarificari catre beneficiari, acolo unde a fost nevoie de clarificari. Astfel, pana in 1 martie vom avea rezultatele finale si voi emite ordin de ministru cu lista cladirilor care pot fi consolidate”.
In urma ordinului de ministru, autoritatile locale, beneficiarii cererilor de finantare pot depune la minister documentatia completa si se vor semna contractele de finantare pentru consolidarea cladirilor, a adaugat Cseke Attila.
Suplimentar cladirilor consolidate prin Programul national de consolidare derulat de Ministerul Dezvoltarii, Ministerul finanteaza, prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), alte 238 de cladiri, iar prin CNI 57 de cladiri.
Dupa cum este cunoscut, Ministerul Dezvoltarii deruleaza Programul national de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei credite bugetare si 500 milioane de lei credite de angajament, iar finantarea este de 100%. Locatarii cladirilor consolidate si autoritatile locale nu vor fi nevoiti sa restituie banii.
Ministrul a subliniat: programul este unul multianual, de interes si utilitate publica, in care sunt incluse si cladirile cu risc seismic II, cladirile de locuinte multietajate, cat si cladirile publice, o noutate a programului. ”Conform reglementarilor vechi, statul nu putea finanta consolidarea scolilor sau a spitalelor, iar lucrarile nu erau derulate din cauza impedimentelor provocate de reglementarile vechi. Din acest motiv am modificat anul trecut reglementarile perimate”, a subliniat Cseke Attila.
Asadar, in vederea incheierii contractelor de finantare, beneficiarii programului trebuie sa incarce, in platforma digitala investitii.mdlpa.ro, hotararea asociatiei de proprietari (in cazul cladirilor rezidentiale), hotararea de aprobare a documentatiei de avizare a lucrarilor de interventii, devizul general, actul administrativ de aprobare a cheltuielilor finantate de la bugetul local, certificatul de urbanism si avizele si acordurile solicitate prin acesta, autorizatia de construire, precum si documentele care sa prezinte stadiul fizic realizat (daca este cazul).