RO EN
Košík je prázdný

Isarescu: Pietele ar putea realiza o buna parte din corectia fiscala ceruta de CE

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sustine ca in lipsa unei corectii fiscale la nivelul cerut de catre Comisia Europeana si de catre piete, o buna parte din aceasta ar putea fi realizata de catre piete.
"Daca corectia fiscala, corectia, nu ajustare, si cu consolidarea fiscala nu vor atinge nivelurile care sunt percepute a fi necesare de catre institutiile cu care lucram, ma refer aici la Comisia Europeana si de catre piete, o buna parte din corectie se va face catre piete. Sa nu credem ca ele stau asa deoparte si se uita dintr-un prepeleac la noi si indiferent ce masura luam....Ati vazut, la riscul de tara suntem in continuare cotati sus de tot. Si cand corectia se face prin mecanisme de piata este mult mai greu. Eu am trait patru sau cinci momente din acestea. Sunt mult mai greu de controlat. Se duce sau o plateste cine te astepti mai putin. Se duce pe curs. Deci n-o sa mai intre bani prea multi in Romania. Noi, daca avem acum o rezerva extraordinara, chiar daca protejam presiunile pe curs, dispare lichiditatea din piata. Deci cresc dobanzile. Deci depinde cum se va face aceasta consolidare si corectie fiscala. S-ar putea sa asistam, fara ca noi sa miscam catusi de putin rata de politica monetara, sa asistam la o crestere a dobanzilor din piata, daca nu vom avea taria sa facem o corectie si ajustare fiscala si consolidare fiscala in mod constient, cu instrumentele pe care le avem la dispozitie. Si sunt suficiente instrumente", a declarat Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului asupra inflatiei.
El a spus ca romanii nu isi doresc un stat minimal, dar la nivelul actual de venituri nu pot fi oferite toate serviciile publice cerute.
"Aici este o parere strict personala si am dreptul sa o spun pentru ca sunt si eu veteran. Este aceasta iluzie cu statul minimal. Romanii vor stat minimal, nu vor stat minimal. Vor impozite mai mici ca in orice tara. Ce firma, ce persoana fizica vrea impozite mari? Romanii vor un stat ca afara, cu autostrazi, cu educatie, cu spitale si asa mai departe. Astea sunt servicii publice sau activitati publice, care sunt costisitoare. Si am aceasta afirmatie pentru ca observ cu durere, ca roman, ca discutia continua cu statul minimal. Cum sa faci stat european cu 27% venituri din PIB? Trebuie sa ne revenim. Daca nu ne revenim, o sa vina o corectie de piata si o sa ne arunce o galeata de apa rece in cap, poate ne revenim. N-ai cum sa faci. Uitati-va la toate serviciile publice.Toate sunt subfinantate. Deci e o diferenta mare. Continui: vezi ca ai numai 27% din PIB, vorbesti intr-una ca nu se incaseaza cum trebuie. Eram premier si era aceeasi discutie. Sunt 23 de ani de atunci. Exista evaziune. Pai cand ai atatea exceptii fiscale cum sa nu existe evaziune? Se numeste optimizare fiscala, nu? Asa se numeste, optimizare fiscala, si sunt acceptate de atatia ani. Imi aduc aminte ca era o poveste parca a lui Creanga cu omul ala care incerca sa care apa cu ciurul. Cand ai un sistem fiscal cu atatea sa-i spunem exceptii (...) si vorbesti intruna ca nu are loc o colectare buna si dai vina pe ANAF si pe cine mai vrei tu. Trebuie sa simplificam sistemul fiscal. Nu? Asta este treaba guvernului", a mai spus Mugur Isarescu. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter