RO EN
Košík je prázdný

INS: Scadere de 21% a pietei constructiilor, in trimestrul I

Volumul lucrarilor de constructii (serie bruta) a scazut, in primul trimestru al acestui an, cu 20,9% fata de aceeasi perioada din 2009, conform datelor Institutului National de Statistica (INS). Pe elemente de structura, s-au inregistrat deprecieri in segmentul lucrarilor de reparatii capitale (-36,1%) si de constructii noi (-28,9%), in timp ce numarul lucrarilor de intretinere si reparatii curente a crescut, in intervalul analizat, cu 25,4%. Din punct de vedere al tipurilor de constructii, indicii corespondenti s-au diminuat la toate componentele, astfel: imobile rezidentiale (-41%), cladiri nerezidentiale (-30,1%) si constructii ingineresti (-1,2%). Ca serie ajustata (in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate), activitatea in constructii s-a redus, in primele trei luni din 2010, cu 19,5%, cel mai scazut ritm fiind consemnat la nivelul lucrarilor de reparatii capitale (-33,1%), urmat de cel al constructiilor noi (-30,4%). S-a inregistrat o crestere cu 29,5% a volumului lucrarilor de intretinere si reparatii curente. Ca obiective de investitii vizate, au fost consemnate diminuari in ceea ce priveste constructiile rezidentiale (-43,4%) si la cladirile nerezidentiale (-29,7%), numarul lucrarilor ingineresti crescand, insa, cu 1,2%.
Majorare a numarului de lucrari raportate lunar
In luna martie 2010, pe santierele din Romania s-a lucrat cu 35,9% mai mult decat in luna anterioara (ca serie bruta). In ceea ce priveste elementele de structura, s-au constatat majorari de 64,5% pe segmentul executiei de reparatii capitale si de 52,5% la nivelul lucrarilor de constructii noi, in timp ce numarul proiectelor de reparatii curente a inregistrat o scadere de 7,5%. Din punct de vedere al tipurilor de constructii, indicii corespondenti au crescut atat la cladirile rezidentiale (+117,8%), cat si la cele nerezidentiale (+59,9%), precum si la constructiile ingineresti (+2,3%). Ca serie ajustata, activitatea in constructii s-a majorat, in intervalul mentionat, cu 2,3%, principala ascensiune fiind inregistrata la nivelul lucrarilor de reparatii capitale (+17,6%). Lucrarile de constructii noi au crescut cu 9,9%, iar cele de intretinere si reparatii curente au scazut cu 17,6%.
Fata de luna corespunzatoare din 2009, in martie 2010 s-a construit mai putin cu 22,5% (serie bruta), recul evidentiat la toate componentele: reparatii capitale (-33,8%), constructii noi (-22,5%) si intretinere si reparatii curente (-13,3%). Pe tipuri de constructii, volumul de lucrari in intervalul analizat a scazut astfel: cladiri nerezidentiale (-23%), constructii ingineresti (-22,5%) si imobile rezidentiale (-21,9%). Ca serie ajustata, indicele corespondent a scazut cu 21,2%. Informatii suplimentare, la www.insse.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter