RO EN
Košík je prázdný

INS: Reducere de 0,5% a PIB in trimestrul al doilea

In perioada aprilie - iunie 2010, Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei s-a depreciat, in termeni reali, cu 0,5% fata de nivelul consemnat in aceeasi perioada a anului trecut, fiind estimat la aproximativ 114,7 miliarde lei preturi curente. Ajustat din punct de vedere sezonier, PIB a fost de 124,5 miliarde lei, in crestere cu 0,3% fata de cele trei luni anterioare. Potrivit unui comunicat emis, recent, de Institutul National de Statistica (INS), sectorul constructiilor a inregistrat o scadere a volumului de activitate (-8,3%), rezultate negative in perioada analizata fiind raportate si in comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, pe piata de hoteluri / restaurante / turism si in sectoarele de transporturi si telecomunicatii (-4,2%). Totusi, in trimestrul al doilea a.c., industria a fost ramura care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate (+5,9%), urmata de agricultura, vanatoare si silvicultura, pescuit / piscicultura (+0,7%) si de domeniile financiar, imobiliar, de inchirieri si servicii pentru intreprinderi (+0,8%). "Ca o consecinta a involutiei inregistrate in economie, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, taxele nete specifice inregistrand o scadere de 2,7%", se arata in document.
Din punct de vedere al utilizarii PIB, in perioada aprilie - iunie 2010 cererea interna a crescut cu 1,9% comparativ cu acelasi trimestru din 2009, ca urmare a sporirii volumului stocurilor din economie. Consumul final total s-a restrans cu 0,7%, din cauza diminuarii volumului cheltuielilor populatiei si administratiilor publice (-2%). De asemenea, un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net, determinat de cresterea importurilor de bunuri si servicii (+24,5%) fata de exporturi (+21,4%).
Scadere economica de 1,5% in primul semestru
Datele disponibile pentru primele sase luni ale anului indica o valoare de 211,4 miliarde lei a PIB, in scadere - in termeni reali - cu 1,5% fata de perioada corespunzatoare din 2009. Deprecierea a fost determinata, in mod semnificativ, de reducerea volumului de activitate din constructii (-12%) si servicii (-2,2%), a caror contributie la formarea PIB a fost de 58,3% (7% constructiile si 51,3% serviciile). Valoarea adaugata bruta din industrie a inregistrat o crestere cu 5,1%. Totodata, consumul final total s-a diminuat cu 2,3%, in special din cauza reducerii cu 2,5% a cheltuielilor pentru consumul casnic. Formarea bruta de capital fix a inregistrat o scadere cu 18,2 puncte procentuale. In aceste conditii, estimarile expertilor Fondului Monetar International si ale guvernantilor privind deprecierea economica din acest an par a fi realiste, insa impactul negativ al masurilor de austeritate nu poate fi, deocamdata, evaluat, fiind posibila o degradare economica accentuata in ultima parte a anului. Informatii suplimentare, la www.insse.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter