RO EN
Košík je prázdný

HENRO: Pot cetatenii sa suporte ritmul accelerat si costurile tranzitiei energetice?

Tranzitia energetica este costisitoare si nu stim, in contextul actual si viitor, cum vor reactiona cetatenii la posibile cresteri de preturi, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Silvia Vlasceanu, directoarea executiva a Asociatiei Producatorilor de Energie Electrica - HENRO, potrivit Agerpres.
"Piata de energie electrica este, intr-adevar, foarte sensibila la tot ceea ce se intampla in jurul nostru si s-a vorbit mai devreme de mixul energetic. Vreau sa va spun ca, la nivel mondial, 35% din productia mondiala este din carbune. Noi am ajuns la sub 15% in conditiile in care am plecat la un mix de vreo 30%, ponderea in carbune cand aveam pe hartie 22.000 de megawati. Acum avem doar 18.000. In orice caz, carbunele la nivel mondial continua sa fie pe primul loc si, zi de zi, China cel putin, pune in functiune noi capacitati pe carbune. Este la fel de adevarat ca este si primul producator din surse regenerabile, pentru ca are o industrie si o economie care se dezvolta intr-un ritm cu care Europa nu se poate mandri. Pana la urma si tranzitia energetica pe care Europa vrea sa o impuna la nivel mondial si pasii cu care se face tranzitia energetica trebuie reganditi, pentru ca vom ajunge pana la urma la suportabilitate. Cetatenii pot suporta ritmul acestei tranzitii energetice? Ceea ce nu se spune si nici in presa nu se vorbeste foarte mult: tranzitia energetica costa foarte mult. Nu suntem in situatia, mai ales dupa pandemie, dupa un razboi inceput, inca unul despre care nu stim cum va influenta intreaga lume, cum vor reactiona cetatenii la posibile cresteri de preturi, si nu doar ale energiei. Viata in general devine din ce in ce mai scumpa", a afirmat Vlasceanu.
In viziunea specialistei in piata de energie, carbunele nu poate si nu trebuie eliminat din mixul energetic.
"Raman la parerea ca nu poate fi eliminat carbunele, brusc, din mixul energetic si nici nu trebuie sa fie eliminat, pentru ca este o capacitate de baza a sectorului electroenergetic. Sunt centrale de baza, asa cum le-am invatat si in facultate. E adevarat ca, in urma cu 30 de ani, nu vorbeam de regenerabile si poate nici retelele nu sunt pregatite pentru ca n-au putut sa tina pasul cu evolutia tehnologica. Nuclearul ramane cea mai buna optiune pentru o energie curata, chiar daca nu este "verde" este cea mai putin poluanta. Vedem ca foarte multe state incep sa-si regandeasca deciziile, sa revina asupra unor decizii de scoatere a nuclearului din mixul energetic tocmai pentru a dezvolta capacitati din surse regenerabile. Fara capacitati de baza nu poti asigura stabilitatea si functionarea, siguranta sistemelor electro-energetice, chiar daca sunt interconectate. O avarie intr-un stat-membru se propaga in retea", a explicat sefa HENRO.
Potrivit sursei citate, energia hidro reprezinta o optiune, la fel gazul si resursele regenerabile.
"Hidro ramane o optiune, dar si aici vedeti ca se pregatesc actiuni in instanta de a bloca din nou cele doua proiecte de interes national care tocmai au fost adoptate, anuntate prin legea promulgata recent. Ramane gazul natural si aici fac o paranteza: statele-membre nu sunt foarte interesate de ce se intampla sau ce decizii se iau legat de gazele naturale la nivel european. Scoateti gazele naturale, dar Romania devine in cativa ani singurul producator stat-membru de gaze naturale. Marea Britanie nu e stat-membru, Norvegia nu este stat-membru. Romania devine cel mai mare producator si evident ca nu vor face o legislatie dedicata Romaniei. Din acest motiv, noi trebuie sa ne aparam interesul national. Gazul natural ramane o optiune, mai ales in perioada sezonului rece, pentru functionarea centralelor in cogenerare. Energia pe care o produc resursele regenerabile, intr-adevar, nu ca e ieftina sau este gratis, ca e soare si vant, poate influenta pretul si influenteaza, pentru ca deocamdata nu s-a gasit un alt mecanism aplicabil in locul pretului marginal. Cand vom fi in stare sa venim cu alte solutii de piata care sa inlocuiasca pretul marginal, atunci vom putea spune ca, intr-adevar, energia regenerabila contribuie. Vedem inclusiv influenta acestor preturi negative. Faptul ca exista o singura oferta de pret dinamic, care tine cont de variatiile de pret pe pietele spot e un lucru de laudat, dar mai e mult de convins sau de parcurs pana cand vor ajunge si cetatenii sa schimbe contractele, astfel incat sa beneficieze de aceste energii cu preturi negative", a subliniat Silvia Vlasceanu.
Reprezentanti ai autoritatii centrale si ai unor companii din domeniul energiei au participat, marti, la "Energy Forum Editia a X-a - Strategia pentru iarna 2023 - 2024 in actualul context politico-economic", eveniment organizat de DC Media Group.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter