RO EN
Košík je prázdný

Guvernul vrea sa reglementeze responsabilitatea fata de rezistenta constructiilor

Premierul Nicolae Ciuca a declarat, miercuri, ca Romania este o tara cu risc seismic si va trebui ca in curand sa fie implementata procedura prin care companiile sa poata fi certificate pe domenii de specialitate in constructii si sa se reglementeze partea de responsabilitate fata de structura de rezistenta in timp a constructiilor a celor care sunt implicati in realizarea acestora.
"Reiterez ceea ce mentionam cu doua sedinte in urma, si anume monitorizarea si coordonarea transpunerii in practica a tuturor acestor decizii pe care le luam la nivelul Guvernului, coordonarea cu autoritatile locale, astfel incat sa inteleaga toata lumea ca aici nu discutam de a aduce responsabilitatea de la nivel central la nivel local si viceversa, ci este o responsabilitate comuna pentru tot ceea ce inseamna o infrastructura consolidata si asigurata pentru risc seismic. Romania este o tara cu risc seismic. Am avut discutii si cu specialisti din domeniu. Ca atare, cred ca, foarte curand, de fapt noi am mai discutat acest aspect, cred ca foarte curand va trebui sa instrumentalizam acea procedura prin care companiile sa poata sa fie certificate pe domenii de specialitate in constructii. Si, de asemenea, sa reglementam partea de responsabilitate fata de structura de rezistenta in timp a celor care sunt implicati in realizarea acestor constructii", a spus Ciuca, la inceputul sedintei de Guvern, citat de Agerpres.
El a adaugat ca trebuie sa continue monitorizarea modului de folosire a fondurilor in judetul Gorj.
"La Gorj, va rog sa continuam sa monitorizam modul in care se folosesc fondurile, pentru ca am alocat de la fondul de rezerva bani, continuam sa alocam bani pentru ca au mai fost identificate cladiri publice care necesita sa fie reparate. Toate aceste sume vor trebui cheltuite asa cum se cuvine, astfel incat sa avem garantia ca nu repetam greselile din trecut", a mai spus premierul.
Ciuca a mentionat ca vor continua masurile guvernamentale in ceea ce priveste analiza riscurilor seismice si masurile pe care Guvernul si autoritatile locale trebuie sa le ia astfel incat sa poata fi gestionate toate programele si proiectele de consolidare a infrastructurii.
"Am prioritizat in sedinta de data trecuta infrastructura din cadrul Ministerului Educatiei, am facut analiza pe scolile cu risc seismic 1. Am avut in prima lectura o ordonanta de urgenta la nivelul Ministerului Dezvoltarii prin care ne propunem sa avem scoli sigure si sanatoase. Si, de asemenea, o alta decizie in ceea ce priveste diminuarea timpului pentru obtinerea aprobarilor si avizarea documentatiilor de constructii", a adaugat Ciuca.
Ministrul Dezvoltarii, Cseke Attila, s-a referit la cele doua acte normative, aflate de pe ordinea de zi a sedintei de Guvern, referitoare la scoli sigure si sanatoase si eficientizarea programului de consolidare, mentionand ca acestea au primit toate avizele necesare pentru a fi aprobate.
"In primul rand, un proiect de ordonanta de urgenta pentru crearea acestui program national nou 'Scoli sigure si sanatoase', in care se propune o procedura simplificata de introducere in programul de investitii pentru toate cladirile de scoli care sunt clasificate in risc seismic 1, urmand ca Ministerul Educatiei sa ne transmita aceasta lista si noi sa demaram acest program. Beneficiarii acestui program sunt unitatile administrativ-teritoriale. Sunt proceduri eficientizate atat pe partea de intocmire a documentatiei tehnico-economice, unde vor fi proceduri mai simple si reduse, de asemenea, la partea de reducere a termenelor necesare pentru obtinerea avizelor si acordurilor pentru aceste investitii. De asemenea, autoritatile locale vor putea aplica proceduri simplificate pe procedura de achizitie publica. Cel de-al treilea proiect de act normativ e un proiect de lege care propune eficientizarea programului demarat anul trecut si modificarea Legii 212. In primul rand, accelerarea activitatilor de evaluare vizuala rapida a cladirilor publice si a blocurilor de locuinte, cu termene precise, astfel incat, acolo unde este necesar, sa se treaca la a doua etapa, si anume la expertizare. In primul rand, ne referim la scoli si spitale, dar si la blocuri de locuinte si alte cladiri cu destinatie de utilitate publica", a spus ministrul.
El a adaugat ca sunt si masuri propuse pentru eficientizarea procedurii, inclusiv legat de votul majoritar necesar in asociatia de proprietari, acesta fiind unul din motivele pentru care autoritatile locale aveau dificultati in implementare.
"Inlaturam toate aceste dificultati, astfel incat autoritatile locale sa poata sa aplice la aceste programe de investitii. Astazi, in finantare asigurata, avem 397 de cladiri la nivelul Ministerului Dezvoltarii pentru consolidari, in valoare de aproape 6 miliarde de lei", a adaugat Cseke Attila, potrivit Agerpres.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter