RO EN
Košík je prázdný

Guvernul a adoptat o schema de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie

A fost adoptata, la propunerea ministerului Energiei, Ordonanta de Urgenta privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru intreprinderile din sectoarele considerate a fi expuse unui risc real de relocare a emisiilor de dioxid de carbon din cauza costurilor indirecte semnificative pe care le suporta efectiv ca urmare a transferarii costurilor emisiilor de gaze cu efect de sera in pretul energiei electrice, si pentru modificarea unor acte normative in domeniul energiei.
Ordonanta de Urgenta a fost adoptata in urma deciziei Comisiei Europene privind autorizarea noii scheme de ajutor de stat acordata intreprinderilor din sectoarele energointensive in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro. Se va acorda o compensatie partiala intreprinderilor mari consumatoare de energie confruntate cu o crestere a preturilor la energie electrica ce rezulta din costurile indirecte ale emisiilor in cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).
Vor beneficia intreprinderile care indeplinesc cumulativ, la data inregistrarii cererii de finantare, urmatoarele criterii de eligibilitate:
Dezvolta operatiuni industriale active in unul din sectoarele si subsectoarele eligibile:
1. au suportat costuri cu emisii indirecte in perioada 2021-2030;
2. nu inregistreaza debite restante la bugetul general consolidat al statului sau la bugetele locale;
3. nu se afla in procedura de executare silita, insolventa, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala, lichidare sau suspendare temporara a activitatii;
4. nu sunt intreprinderi in dificultate in sensul Orientarilor Comisiei Europene privind ajutoarele de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor nefinanciare aflate in dificultate;
5. nu fac obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat ilegal sau incompatibil cu piata interna pentru care exista o decizie a Comisiei Europene de recuperare;
6. nu datoreaza sume care trebuie rambursate, ca efect al unor decizii de recuperare ale Ministerului Energiei;
7. In perioada 2019- 2021, in Romania a fost implementata o schema de ajutor de stat privind sprijinirea intreprinderilor din sectoarele si subsectoarele expuse unui risc important de relocare, ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de sera in pretul energiei electrice.
Plata ajutorului de stat s-a efectuat pentru emisiile indirecte aferente anilor 2019-2020.
Valoarea totala a ajutorului de stat pentru anul 2019 a fost de 399.437.091,82 lei pentru un numar de 34 intreprinderi, respectiv de 637.623.005,80 lei pentru un numar de 33 intreprinderi in anul 2020.
Beneficiarii ajutorului de stat au fost consumatorii energointensivi cu activitate in domeniul pregatirii fibrelor si filarii fibrelor textile, fabricarea articolelor de imbracaminte din piele, fabricarea hartiei si a cartonului, extractia de minereuri feroase, extractia mineralelor pentru industria chimica si a ingrasamintelor naturale, fabricarea produselor de cocserie, fabricarea altlor produse chimice anorganice de baza, fabricarea ingrasamintelor si produselor azotoase, fabricarea fibrelor sintetice si artificiale, productia de metale feroase, sub forme primare, si de feroaliaje, metalurgia aluminiului, productia plumbului, zincului si cositorului, metalurgia cuprului.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter