Guvernul aproba, in sedinta din 17 iulie 2018, o ordonanta de urgenta privind gestionarea deseurilor provenite din ambalaje, avand ca principal obiectiv cresterea ratei de reciclare, a declarat premierul Viorica Dancila, inaintea inceperii intrunirii saptamanale a Executivului.
„Obiectivul central al masurilor introduse prin acest act normativ este de a creste rata de reciclare a deseurilor si de a pune astfel Romania pe harta europeana a reciclarii si a economiei circulare. Mai simplu spus, masurile introduse prin aceasta ordonanta de urgenta aduc o schimbare de abordare in materie de gestionare a deseurilor, astfel incat sa ne obisnuim sa nu mai tratam deseurile ca pe ceva inutil, ci ca pe o resursa care merita si trebuie sa fie valorificata", a precizat Viorica Dancila cu prilejul deschiderii sedintei Executivului.
Prim-ministrul Guvernului Romaniei a subliniat si ca principalele masuri avute in vedere in actul normativ, care vor fi aplicabile incepand din 2019, sunt constituite de „garantia pentru ambalajele reutilizabile si introducerea unor indicatori de performanta atat pentru societatile de salubrizare, cat si pentru statiile de sortare, precum si pentru incurajarea colectarii separate a deseurilor la sursa si detalierea modului de aplicare a tarifului diferentiat la populatie”.
„De asemenea, prin ordonanta, stabilim rolul fiecarui operator din lantul de gestiune a deseurilor, incepand de la obligatiile cetatenilor, colectorilor, operatorilor de salubritate si terminand cu cele ale producatorilor, reciclatorilor si autoritatilor publice locale. De asemenea, a fost schitat un calendar in etape pentru inlocuirea ambalajelor de unica folosinta, in pregatirea strategiei europene pentru produsele din material plastic de unica folosinta”, a concluzionat Viorica Dancila.
***
Inca de anul trecut, mai multe organizatii patronale din industria materialelor de constructii (cum ar fi CIROM sau PRO BCA) au semnalat persistenta unei probleme stringente care afecteaza activitatea producatorilor din domeniu - si anume cea a gestionarii deseurilor de ambalaje, care nu a fost, inca, rezolvata. Astfel, in opinia conducerii principalelor organizatii patronale la nivel de ramura, o dificultate in derularea activitatii se mentine in ceea ce priveste neconcordanta intre legislatie si practicile de pe piata, din domeniul managementului deseurilor. Cu toate ca s-a discutat de foarte mult timp, atat la Guvern, cat si in Parlamentul Romaniei, inca nu s-a legiferat un sistem pentru colectarea selectiva a deseurilor, iar legea privind recuperarea si reciclarea deseurilor de ambalaje este in discutie inca din anul 2016. Informatii suplimentare, la www.gov.ro