RO EN
Košík je prázdný

GUVERN: Ordonanta de infiintare a FSDI va fi adoptata rapid

In urma unei sedinte ce a avut loc la Palatul Parlamentului in cursul zilei de vineri, 2 noiembrie 2018, liderii partidelor din coalitia aflata la putere au decis ca Guvernul sa adopte, in sedinta din saptamana 5-9 noiembrie a.c., ordonanta care va permite infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI). Aceasta decizie survine dupa ce, in luna iunie a.c., Parlamentul Romaniei a adoptat o initiativa legislativa in acelasi sens, in care se prevede ca „proiectul de lege are ca obiect de reglementare infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii - SA (FSDI), precum si modificarea unor acte normative. FSDI este persoana juridica romana, organizata ca societate pe actiuni, avand ca actionar unic statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice. Capitalul social al FSDI subscris integral la data constituirii este format din aport in natura reprezentat de pachete de actiuni la diverse companii, precum si din aport in numerar in valoare de 1.850.000.000 lei”. Ulterior, in urma unor sesizari formulate de Administratia Prezidentiala si de principalele partide din opozitie, Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat neconstitutionala legea votata de parlament, tocmai pentru ca acest fond nu trebuia infiintat printr-o lege, ci printr-o hotarare de Guvern. Ramane de vazut, dupa derularea sedintei de Guvern, daca intre forma finala a legii adoptate de parlamentari, prin care se infiinteaza FSDI (care ar trebui sa includa 33 de companii de stat, avand drept actionar statul roman, cu un capital social total de 9 miliarde lei) si forma finala a ordonantei sau hotararii de Guvern, care a fost dezbatuta la reuniunea coalitiei, vor exista diferente notabile.
Referindu-se la discutiile din sedinta coalitiei, la finalul intalnirii, presedintele principalului partid de guvernamant si al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a precizat ca la intrunire „s-a discutat in principal despre ordonanta care trebuie sa reglementeze cadrul pentru infiintarea fondurilor suverane de dezvoltare si investitii in Romania. Am convenit sa avem aceasta discutie, pentru ca este o ordonanta de foarte mare importanta si trebuie analizata foarte bine. Au fost invitati si oficiali din Polonia, ca sa vedem cum a fost constituit si fondul lor. Ordonanta are acum o forma finala. Sunt doar cateva modificari de forma, cateva precizari, iar noi credem ca astfel se elimina orice risc pentru societatile comerciale care vor intra in cadrul acestui fond. Avand forma finala, saptamana viitoare, in prima sedinta de Guvern, joi sau vineri, va fi adoptata aceasta ordonanta. Imediat dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial, vor fi discutii despre acea hotarare de Guvern care sa stea la baza infiintarii Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii. Pana la sfarsitul anului in curs, toate actele normative privind FSDI vor intra in vigoare, iar fondul va functiona din 2019”.
Intrebat despre rectificarea bugetara si bugetul pe anul viitor, Liviu Dragnea a explicat ca, in cadrul discutiilor, „ministrul Finantelor Publice ne-a informat ca rectificarea bugetara va fi realizata in asa fel incat deficitul bugetar sa nu depaseasca 3%. De altfel, ritmul de crestere a veniturilor este in grafic. Privind executia la 10 luni, se remarca o crestere cu 75% a investitiilor, comparativ cu primele 10 luni ale anului trecut”.
De altfel, inclusiv premierul Viorica Dancila s-a referit la executia bugetara si la investitii, in cadrul celei mai recente sedinte de Guvern, din data de 31 octombrie 2018, subliniind, la inceputul intrunirii membrilor Executivului, ca „executia bugetara din primele noua luni a.c. arata atentia acordata investitiilor si onorarii angajamentelor Guvernului de a creste veniturile populatiei. Investitiile au ajuns la 15,2 miliarde lei, fiind cu 25,7% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut. In aceasta perioada, au intrat in economie 9,4 miliarde lei din fonduri europene - si ma refer la plati efectuate, reprezentand o crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, suntem responsabili de finantele publice si ne incadram in tinta de deficit bugetar de pana la 3% din Produsul Intern Brut”.
***
In ceea ce priveste viitorul act normativ privind FSDI, ce va fi adoptat de Guvern, inca de la finele lunii septembrie a.c. Ministerul Finantelor Publice a lansat in dezbatere publica proiectul ordonantei de urgenta care va avea ca obiect infiintarea fondului, ca proiect economic major aflat in programul de guvernare. Proiectul de ordonanta reia o mare parte din principiile care stau la baza legii votate de Parlament si respinse de Curtea Constitutionala, respectand insa indicatiile judecatorilor CCR, care au aratat in motivarea deciziei lor ca infiintarea unui asemenea fond trebuie realizata de Guvern. Astfel, proiectul de OUG pune bazele legale pentru infiintarea fondului si anunta emiterea unei hotarari de Guvern care va detalia cateva aspecte esentiale: care minister/agentie va fi actionarul fondului, care vor fi activele si actiunile transferate catre acest fond etc. Proiectul de OUG prevede ca fondul va fi administrat in sistem dualist de catre un consiliu de supraveghere si un directorat. Consiliul de supraveghere va fi format din noua membri, din care un reprezentant din cadrul autoritatii care va fi actionarul unic, precum si un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice. Membrii Consiliului de Supraveghere vor fi desemnati de adunarea generala a actionarilor. Potrivit viitoarei OUG, mandatul membrilor consiliului de supraveghere va avea o durata de 9 ani, fara drept de reinnoire. Primii membri ai consiliului de supraveghere vor fi numiti temporar de catre actionar (cel mai probabil, Ministerul Finantelor Publice, prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale care reprezinta statul ca actionar), iar consiliul de supraveghere numeste directoratul, pana la desemnarea noilor membri ai consiliului de supraveghere si ai directoratului, pe o perioada care sa nu depaseasca 18 luni. Proiectul de OUG mai arata ca fondul va putea vinde actiuni sau alte active aflate in proprietatea sa.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter